25.8 C
Chania
Thursday, July 18, 2024

Terra Creta: Ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Με στόχο την στρατηγική ανάπτυξη της παρουσίας της στην ελληνική αγορά ξεκίνησε το 2023 για την Terra Creta, που τέλη του 2021 εντάχθηκε στην Μέλισσα Κίκιζας. “Η Terra Creta ξεχωρίζει για τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και για το πάθος των ανθρώπων της για τη δημιουργία και παραγωγή τους. Όραμά μας είναι να δώσουμε στο ελληνικό ελαιόλαδο τη θέση που του αξίζει, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό”, ανέφερε για την εξαγορά ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μέλισσα Κίκιζας.

Αυξάνει τα σημεία πώλησης

Στο πλαίσιο ενίσχυσης του μεριδίου της στην Ελλάδα η εταιρεία παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου με έδρα το Κολυμβάρι εκτιμάται ότι θα αξιοποιήσει το εμπορικό δίκτυο της Μέλισσα Κίκιζας.

Φέτος τα προϊόντα της εταιρείας έχουν τοποθετηθεί τόσο στον ΑΒ Βασιλόπουλο (Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο Π.Ο.Π. Κολυμβάρι 1 Lt) όσο και στα My Market, (Terra Creta Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο 4lt, Terra Creta Ποπ Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Χανίων 1lt, Terra Creta Bio Ελαιόλαδο Ποπ Κρήτης 500ml) και στόχος είναι να αυξηθούν τα σημεία πώλησης με νέες τοποθετήσεις και σε νέες αλυσίδες.

Επιπλέον, η εταιρεία, θέλοντας να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων της θα επικεντρωθεί στη δημιουργία ενεργειών που στόχο έχουν την εκπαίδευση και στροφή των καταναλωτών στο τυποποιημένο και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο.

Σε ανεβασμένα επίπεδα η παραγωγή

Σε ό,τι αφορά την φετινή παραγωγή, όπως μαθαίνουμε φέτος η Terra Creta, όπως και άλλες εταιρείες του κλάδου της Κρήτης, θα ευνοηθούν από την ελαιοκομική περίοδο. Μάλιστα, η παραγωγή ολοκληρώθηκε στο ελαιουργείο της εταιρείας στο Κολυμβάρι και εκτιμάται – σύμφωνα με πληροφορίες – να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. πρόκειται για ένα αρκετά αισιόδοξο μήνυμα ειδικά τη στιγμή που εταιρείες παραγωγής της Ιταλίας και της Ισπανίας κατέγραψαν μείωση παραγωγής, όπως μας λένε πηγές με γνώση του θέματος.

Βραβεύτηκε το Grand Cru

Σημειώνεται ότι το ελαιόλαδο Terra Creta Grand Cru Koroneiki Extra Virgin Olive Oil είναι και φέτος μεταξύ των τριών κορυφαίων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων στον κόσμο και το καλύτερο στην Ελλάδα.

Το χρονικό της εξαγοράς από τον IOGR του Ιωάννη Γρύλου

Η Terra Creta ΑΒΕΕ ιδρύθηκε το 2001 και όπως ανέφερε ο ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Σ. Αναγνωστάκης, το 2010, στις αρχές της οικονομικής κρίσης, η εταιρεία είχε ολοκληρώσει τις νέες εγκαταστάσεις της στο Κολυμβάρι Χανίων, που περιλαμβάνουν:

  • έναν καινοτόμο και πρωτόγνωρο τρόπο λειτουργίας της μονάδας ελαιοτριβείου με τεράστια δυναμικότητα
  •  σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης, εμφιάλωσης και συσκευασίας ποιοτικού ελαιόλαδου,

Το συνολικό κόστος αυτής της επένδυσης ανέρχονταν τα €7,5 εκατ και είχε ενταχθεί στον τότε αναπτυξιακό νόμο. «Όμως, η προβλεπόμενη επιχορήγηση του κράτους προς την εταιρία δεν χορηγήθηκε στους προγραμματισμένους χρόνους, αλλά τμηματικά και πολύ αργότερα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η εταιρία αγκαλιάστηκε από την  τοπική κοινωνία και από τις διεθνείς αγορές. Η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του ελαιοτριβείου το 2010 άγγιξε την παραγωγή των 1000 τόνων ελαιόλαδου. Ακολούθησε, όπως χαρακτηριστικά λέει έκρηξη πωλήσεων εντός και εκτός συνόρων (ετήσια αύξηση πωλήσεων από 19% έως 35%)», δήλωσε μετά την εξαγορά της εταιρείας από την Μέλισσα Κίκιζας.

Η αναγκαιότητα για άμεση ανάγκη κεφαλαίου κίνησης

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι «η καθυστέρηση στην εκταμίευση της επιχορήγησης, η ανάγκη αποθήκευσης ποιοτικού ελαιόλαδου στις αποθήκες της εταιρίας και η αύξηση των πωλήσεων δημιούργησαν άμεση ανάγκη κεφαλαίου κίνησης. Ήταν δηλαδή η εταιρεία σε στάδιο ανάγκης κεφαλαιακής επάρκειας και όχι προβληματική. Για την εξασφάλιση αυτής της κεφαλαιακής επάρκειας οι ιδρυτές-μέτοχοι, ο Αναγνωστάκης και ο Δημήτρης Περνιεντάκης, εξασφάλισαν το 2011 την έγκριση για είσοδο της εταιρείας στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστήριου των Αθηνών, ενώ δέχτηκαν προτάσεις από αρκετούς Έλληνες επενδυτές για συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της εταιρείας».

Θυμίζουμε πως, η Terra Creta εξαγοράστηκε από τον όμιλο επιχειρήσεων του Γιάννη Γρύλου, IOGR, το 2012, έχοντας χρέη περίπου €6 εκατ., ενώ ο τζίρος της δεν ξεπερνούσε τα €5 εκατ. Σχεδόν μετά από μια δεκαετία στο portfolio του ομίλου IOGR, η Terra Creta είναι κερδοφόρα, με τον τζίρο του 2021 να κλείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2019 (περίπου στα €19 εκατ.), έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και έχει πενταπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της, ενώ στηρίζει την κρητική οικονομία και τους παραγωγούς της Κρήτης.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενημερωτική Εκδήλωση στα Χανιά για τις Ενεργειακές Κοινότητες

Ενημερωτική εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή...

Λήξη συναγερμού για την 54χρονη στα Χανιά

Το αίσιο τέλος της περιπέτειας μια γυναίκας 54 ετών,...

Νικολακόπουλος: Το «Κρήτη 1» στην Αγιά Χανίων είναι σωφρονιστικό κατάστημα-πρότυπο

To κλειστό σωφρονιστικό κατάστημα «Κρήτη 1» επισκέφθηκε το πρωί...

Με τον υπουργό Μετανάστευσης και ασύλου συναντήθηκε η Σέβη Βολουδάκη

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη συναντήθηκε σήμερα με τον...