14.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Η ιστορία της ιαχής «ΑΕΡΑ»

Ημερομηνία:

Λίγες λέξεις της ΝεοΕλληνικής γλώσσας κρύβουν τη μαγεία της ιαχής ”ΑΕΡΑ”!  Μεγάλωσαν και μεγαλώνουν Ελληνόπουλα που συγκινήθηκαν, δάκρυσαν, θαύμασαν τον ηρωϊσμό τών παλικαριών στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, το 1940. Ο παλμός αυτής της συγκίνησης δονούσε στην ιαχή ΑΕΡΑ και σε οτι αυτή αντιπροσώπευε στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Γράφει, ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΔΑΣΥΡΑΣ, ΓΕΩΛΟΓΟΣ

Καμμιά λέξη δε συγκέντρωσε την ορμή και το δυναμισμό της νιότης, οσο η ιαχή ΑΕΡΑ. Λίγοι ,ομως,γνωρίζουν ότι πρωτακούστηκε στην Κρήτη 30 χρόνια πρίν το Επος του ’40. Συγκεκριμένα,πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1908 από το 2ο τάγμα της Κρητικής πολιτοφυλακής του πρώτου τακτικού στρατού της Κρήτης, που τελούσε υπό την προστασία του Ευρωπαϊκού στρατού.

Χρησιμοποιήθηκε σε εκπαιδευτική πορεία, από κάποιον στρατιώτη,κατά την διάρκεια ανεμοστροβίλου και το επανέλαβαν,χάριν ευθυμίας,οι υπόλοιποι. Από τότε,το επανελαμβαναν συχνά,καθε φορά που διαλυόταν ή συντασσόταν το Τάγμα.(αρχικά ήταν δηλαδή ενα πείραγμα και όχι πολεμική ιαχή). Στή διάρκεια τών Βαλκανικών πολέμων (1912,1913, Ήπειρο και Μακεδονία) η ιαχή διαδόθηκε από τούς Κρήτες σε ολόκληρο το Ελληνικό στράτευμα

Στήν αρχή,όμως,η καινοτομία αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία,γιατί ο τακτικός στρατός χρησιμοποιούσε τις αρχαίες ιαχές: αλαλά ή αλαλαί ή το εξευρωπαϊσμένο: χίπ,χίπ ουρρά (hip,hip,hurrah), άλλωστε οι περισσότεροι αξιωματικοί του στρατού μας είχαν εκπαιδευτεί στα στρατόπεδα της Γερμανίας, Γαλλίας,Αγγλίας.

Η αρχαία ιαχή ”αλαλά” προήλθε από τη μυθική κόρη του Πολέμου, την Αλαλά. Απο εδώ προήλθαν οι λέξεις ”αλαλαγή”,’αλάλαγμα”και το ” αλαλάζω”. Η πολεμική ιαχή ΑΕΡΑ επισημοποιήθηκε κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο και σ’αυτό συνέβαλαν άθελά τους, οι Ιταλοί.

Ο Ιταλικός φασιστικός στρατός χρησιμοποιούσε την ιαχή: ”eja,eja alala”. Ήταν μία ιαχή που είχε καθιερώσει ο ποιητής Gabriele d’Annnunzio (1863-1938) στή διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου (Αυγουστος του 1917). Ο ίδιος, ο ποιητής,αναφέρει ότι την επέβαλε στούς αεροπόρους του (ηταν διοικητής αεροπορικού σμήνους) λέγοντας: ” ειναι καιρός να καταργήσουμε αυτό τον βαρβαρικό ήχο (εννοούσε το:Hip! hip! hyrrah) και στη θέση του θα βάλουμε το alala με το οποίο ο Αχιλλέας παρακινούσε τα άλογα του και το Λατινικό επιφώνημα eja”

Εικοσιτρία χρόνια αργότερα οι Ιταλοί θα χρησιμοποιούσαν στα βουνά της Πίνδου την ιαχή eja! eja! alala.  Δεν γνώριζαν οτι χρησιμοποιούσαν μία αρχαία Ελληνική ιαχή. Οι Ελληνες ανταπέδωσαν με την Κρητική ζητωκραυγή ΑΕΡΑ και ετσι καθιερώθηκε ως η πιό ηρωική ολόκληρης της Ελληνικής Ιστορίας.

Ας δούμε,ομως,τη μη ηρωική πλευρά της ιαχής.

Οι Ελληνες συνεργάτες των Γερμανών (τα τάγματα ασφαλείας) χρησιμοποιούσαν την ιαχή ΑΕΡΑ, όταν έκαναν έφοδο για να συλλάβουν Έλληνες πατριώτες και να τούς παραδώσουν στούς Γερμανούς-Ναζί κατακτητές. Στό Γράμμο,κατά τη διάρκεια της ”Αδελφοκτόνου σύρραξης” και οι δύο πλευρές φώναζαν ΑΕΡΑ, οταν εξαπέλυαν επίθεση και οι μεν και οι δε.   ΑΕΡΑ σε ποιόν Αδέλφια;

Ας μην ξεχνάμε και τη πολεμική ιαχή των αγωνιστών του 1821 ”Γιούργια” πού προέρχεται απο το ”αιώρησις, αιωρούμαι ”. Πάντως,προτιμώ να κρατήσω τη συγκίνηση που μου έδινε στα μαθητικά μου χρόνια η ιαχή ΑΕΡΑ και να μήν σκέφτομαι την ξεδιάντροπη χρήση της στήν Κατοχή και τον Εμφύλιο.

”Ειναι πληγή από φρικτό μαχαίρι να θυμάσαι τη χαρά και τη ντροπή συνάμα ”.  Καβάφης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Κεκλεισμένων των Θυρών» του Ζαν-Πολ Σαρτρ στο Theatre 73100

Η θεατρική ομάδα Ανάμεσα στο Φως και τη Σκιά...

Άσαντ: Αίτηση διαζυγίου κατέθεσε η σύζυγός του

Το ένα μετά το άλλο δέχεται τα «πυρά» ο...

Βιβλιοπαρουσίαση – Ο γιατρός Ηλίας Γ. Γαβριλάκης και το συγγραφικό του έργο

Του Νίκου Αγγελάκη Όλοι στα Χανιά γνωρίζομε τον αγαπητό και...

Μάνος Παναγιωτάκης: Από την Κρήτη… στην κορυφή του κόσμου, με τη μουσική του!

Στην κορυφή του "βάθρου" σκαρφάλωσε ο Ηρακλειώτης Μάνος Παναγιωτάκης κατακτώντας την...