26.8 C
Chania
Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2026

Νέα επιχείρηση διάσωσης μεταναστών νότια της Γαύδου – Συνολικά 91 άτομα διασώθηκαν σε δύο περιστατικά μέσα σε μία μέρα

Ημερομηνία:

Ασταμάτητες οι ροές στα νότια σύνορα της Κρήτης – Οι 31 τελευταίοι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Γαύδου και αναμένεται η μεταφορά τους στα Χανιά

Νέο περιστατικό διάσωσης μεταναστών σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου νότια της Γαύδου, όταν περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε και διέσωσε 31 άτομα σε θαλάσσια περιοχή περίπου τρία ναυτικά μίλια από το ακριτικό νησί. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες ώρες, καθώς νωρίτερα το πρωί είχαν εντοπιστεί και διασωθεί 60 ακόμη άνθρωποι στην ίδια περιοχή.

Η επιχείρηση διάσωσης

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος, το περιπολικό σκάφος που επιχειρούσε υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) εντόπισε τους 31 αλλοδαπούς σε μικρό σκάφος που έπλεε νότια της Γαύδου. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, γεγονός που επέτρεψε την ασφαλή περισυλλογή όλων των επιβαινόντων.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Καραβέ της Γαύδου, όπου ήδη βρίσκονταν οι 60 άνθρωποι που είχαν σωθεί λίγες ώρες νωρίτερα. Μετά και τη δεύτερη επιχείρηση, ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων στη θαλάσσια περιοχή ανέρχεται πλέον σε 91 άτομα.

Προσωρινή φιλοξενία και επόμενα βήματα

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι αρχές προγραμματίζουν τη μεταφορά όλων των διασωθέντων αύριο το πρωί προς τα Χανιά, στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Εκθεσιακού Κέντρου της Αγυιάς. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η καταγραφή τους και θα τους παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική και ανθρωπιστική φροντίδα.

Παράλληλα, οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο ύπαρξης δικτύου διακίνησης μεταναστών, καθώς πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Αυξανόμενη πίεση στις νότιες θαλάσσιες οδούς

Το διπλό περιστατικό στη Γαύδο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αυξημένων περιστατικών μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα προς τις νοτιότερες ακτές της Κρήτης.

Η γεωγραφική θέση του νησιού, κοντά στις αφρικανικές ακτές και εκτός των παραδοσιακών γραμμών ελέγχου, το καθιστά νέο κρίκο στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με αξιωματικούς του Λιμενικού.

Η πίεση στις υποδομές και η ανάγκη σταθερής ανθρωπιστικής και διοικητικής διαχείρισης αποτελούν πλέον καθημερινό στοίχημα για τις αρχές της Γαύδου και των Χανίων, που καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες με περιορισμένους πόρους.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρέμβαση Δημάρχου Αποκορώνου για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας συμπολίτη

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης παρενέβη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, εκφράζοντας την αγωνία της τοπικής κοινωνίας.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Πολυτεχνείο Κρήτης φιλοξένησε τις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Εντατικολογίας

Το Πολυτεχνείο Κρήτης φιλοξένησε για δεύτερη χρονιά τις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Εντατικολογίας EDIC II, με 30 εξεταστές από 7 ευρωπαϊκές χώρες και 8 Έλληνες.

Μήνυμα Δημάρχου Πλατανιά για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Ιωάννης Μαλανδράκης εύχεται καλή επιτυχία στους μαθητές για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τονίζοντας τη σημασία της προσπάθειας και ευχαριστώντας οικογένειες και εκπαιδευτικούς.

Αποκαλυπτήρια προτομής Νικολάου Παπαδάκη στον Βάμο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας τελεί τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικολάου Παπαδάκη στον Βάμο Αποκορώνου, στο πλαίσιο διήμερου εκδηλώσεων για τη Μεταπολιτευτική Επανάσταση.