33.3 C
Chania
Δευτέρα, 24 Αυγούστου, 2026

Οι Μενονίτες και ο Ειρηναίος

Ημερομηνία:

Του Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη

Οι Μενονίτες αποτελούν παρακλάδι της ολλανδικής αίρεσης των Αναβαπτιστών, με όραμα την αυτάρκεια, τη λιτότητα, την κοινοκτημοσύνη και την ειρήνη.

Η κοινότητα οργανώθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα, μετά από διαφωνία με τον Μαρτίνο Λούθηρο, τον διάσημο μεταρρυθμιστή της Εκκλησίας που ενέπνευσε την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση. Η μεγαλύτερη ομάδα Μενονιτών βρίσκεται στον Καναδά και τη Βόρεια Αμερική. Αν και τα θρησκευτικά τους οράματα ποικίλλουν, θεωρούν τους εαυτούς τους μια ειρηνική εκκλησία. Πολλές άλλες ιδεολογίες, ωστόσο, τους βλέπουν ως ουτοπικούς.

Επειδή αρνούνται τη στρατιωτική θητεία, οι κυβερνήσεις συχνά τους στέλνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου εφαρμόζουν τις γνώσεις τους, ιδίως στη γεωπονική επιστήμη. Πολλοί από αυτούς είναι εξαιρετικοί επιστήμονες στον τομέα αυτό.

Οι Μενονίτες στην Κρήτη και η Συμβολή τους

Αυτές τις δυνατότητες των Μενονιτών ανακάλυψε ο μακαριστός Μητροπολίτης Ειρηναίος, όταν ίδρυσε το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης Κολυμβαρίου. Κάλεσε μερικούς από αυτούς, οι οποίοι προσέφεραν πολύτιμη τεχνογνωσία στη βελτίωση της προβατοτροφίας, της μελισσοκομίας και των κηπευτικών. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του Ολλανδού Ιάκωβου, που έδινε πολύτιμες συμβουλές στους παραγωγούς της Κουντούρας, όταν ξεκινούσε η εγκατάσταση θερμοκηπίων στην περιοχή.

Προσωπική Μαρτυρία

Εγώ, ως γεωπόνος στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κολυμβαρίου, συνεργάστηκα μαζί τους για τα κηπευτικά κατά την περίοδο 1971-1972.

Οι γνώσεις και η προσφορά τους είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.

 

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημήτρης Βρύσαλης: Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης των φοιτητών στη μετακίνηση – Επίκαιρη ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Επίκαιρη ερώτηση Βρύσαλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για τη μετακίνηση φοιτητών. Ζητά κάρτες απεριορίστων διαδρομών χαμηλού κόστους και παρέμβαση στα ΚΤΕΛ.

«Μια νύχτα που αντάμωσε ο Νίκος τον Γρηγόρη»: Μουσική παράσταση της Άννας Μπιθικώτση στην Ποταμίδα Κισσάμου

Ο Δήμος Κισσάμου και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων παρουσιάζουν στη Ποταμίδα την παράσταση «Μια νύχτα που αντάμωσε ο Νίκος τον Γρηγόρη» της Άννας Μπιθικώτση, αφιερωμένη σε Ξυλούρη και Μπιθικώτση.

Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Υπόλογη η περιφερειακή αρχή για τη δακοκτονία 2026

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης καταγγέλλει καθυστερήσεις, έλλειψη φαρμάκων και άγονες εργολαβίες στη δακοκτονία 2026. Ερωτήματα Μαρινάκη προς την περιφερειακή αρχή.

Σύλληψη δύο ανήλικων αλλοδαπών για επίθεση σε ανήλικο στη Σητεία

Σύλληψη δύο ανήλικων αλλοδαπών στη Σητεία για επίθεση σε ανήλικο. Συνελήφθησαν επίσης τρεις κηδεμόνες για παραμέληση εποπτείας. Προανάκριση από ΑΤ Σητείας.