18.2 C
Chania
Δευτέρα, 27 Απριλίου, 2026

Ούτε η Ιρλανδία θα μεταδώσει την Eurovision – 6 οι χώρες που απέχουν, 3 αυτές που ούτε μεταδίδουν

Ημερομηνία:

Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ιρλανδίας, το RTÉ, επιβεβαίωσε ότι δεν θα μεταδώσει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2026, αφαιρώντας τη διοργάνωση από το τηλεοπτικό του πρόγραμμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του Ισραήλ.

Η απόφαση αυτή καθιστά την Ιρλανδία το τρίτο έθνος που εφαρμόζει πλήρες τηλεοπτικό «μαύρο», μετά από παρόμοιες κινήσεις της Ισπανίας και της Σλοβενίας. Η μεταστροφή αυτή αντανακλά ένα βαθύ σχίσμα εντός της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) σχετικά με το μη πολιτικό καθεστώς του διαγωνισμού.

Η αποχώρηση της Ιρλανδίας ανεβάζει τον αριθμό των χωρών που αποστατούν στις πέντε. Αν και τα πέντε αυτά έθνη είχαν ανακοινώσει προηγουμένως ότι δεν θα υπέβαλαν συμμετοχή για τον διαγωνισμό του 2026 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ, παρέμεναν διχασμένα ως προς το αν θα προβάλουν το γεγονός στο εγχώριο κοινό τους.

Το τρέχον τοπίο του μποϊκοτάζ έχει ως εξής:

Χώρα Κατάσταση Σχέδια Μετάδοσης
Ιρλανδία Αποχώρησε Δεν θα μεταδώσει
Σλοβενία Αποχώρησε Δεν θα μεταδώσει (Αντικατάσταση της μετάδοσης με το πρόγραμμα «Φωνές της Παλαιστίνης»)
Ισπανία Αποχώρησε Δεν θα μεταδώσει
Ισλανδία Αποχώρησε Θα μεταδώσει
Ολλανδία Αποχώρησε Θα μεταδώσει

Η Ισλανδία και η Ολλανδία μποϊκοτάρουν επίσης τη Eurovision, αλλά θα μεταδώσουν τον διαγωνισμό.

Το άτομο που εκπροσώπησε την Ιρλανδία το 2024, το Bambie Thug, ένας/μία τραγουδιστής/τρια γοτθικού στυλ, είχε γράψει πάνω του τις λέξεις για την «Κατάπαυση του πυρός» (Ceasefire) και το “Saoirse Don Phalistin” (Ελευθερία στην Παλαιστίνη) στο πρόσωπο και τα πόδια του, χρησιμοποιώντας το μεσαιωνικό ιρλανδικό αλφάβητο Ogham. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) το ανάγκασε να αφαιρέσει αυτές τις λέξεις πριν από την εμφάνισή του. Το ίδιο δήλωσε επίσης ότι έκλαψε όταν η Eden Golan του Ισραήλ ψηφίστηκε για τον τελικό.

Το Bambie Thug δήλωσε επίσης το καλοκαίρι του 2025 ότι δεν θα ερμήνευε το τραγούδι του από τη Eurovision, το “Doomsday Blue”, μέχρι το Ισραήλ να εκδιωχθεί από τη Eurovision.

Η Ιρλανδία έχει κερδίσει τη Eurovision 7 φορές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τσίπρας στο Ηράκλειο για παρουσίαση βιβλίου – Οργανωμένη μετακίνηση από τα Χανιά

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το βιβλίο του στο Ηράκλειο στις 29/4. Οργανωμένη μετακίνηση από τα Χανιά με λεωφορείο στις 15:30. Δηλώσεις συμμετοχής στο 6930380488.