29.8 C
Chania
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, 2026

Χνάρης για ΜΕΘ Ρεθύμνου: «Κατεπείγουσα η ανάγκη πλήρους στελέχωσης»

Ημερομηνία:

Κοινοβουλευτική παρέμβαση – Αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό κατέθεσε ο Βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, με αφορμή το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Η παρέμβαση του κ. Χνάρη έρχεται σε συνέχεια του από 21/7/2026 Δελτίου Τύπου της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ Ρεθύμνου, μεταφέροντας τις διαμαρτυρίες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.

Όπως επισημαίνεται στην Αναφορά, η υποστελέχωση της ΜΕΘ έχει οδηγήσει σε παραβίαση των κανόνων ασφαλούς λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα το προσωπικό να οδηγείται σε εργασιακή εξουθένωση. Η Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου καταγγέλλει ότι η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου λειτουργεί με 7 κλίνες, ενώ στην περίοδο της πανδημίας COVID είχε επεκταθεί σε 9 κλίνες χωρίς καμία επιπλέον ενίσχυση του προσωπικού της.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, η Μονάδα λειτουργεί πλέον με μόλις 3 γιατρούς και έναν ιδιώτη ο οποίος συμμετέχει μόνο στις εφημερίες. Αυτή η μείωση προέκυψε μετά τη συνταξιοδότηση ενός γιατρού πριν από δύο χρόνια και τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας σε ειδικευμένη γιατρό για τουλάχιστον ένα έτος. Το οργανόγραμμα της ΜΕΘ προβλέπει όμως 7 θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών για την ασφαλή λειτουργία της.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ήδη 3 κενές οργανικές θέσεις, «καμία προκήρυξη δεν έγινε τα τελευταία χρόνια για την κάλυψή τους», όπως καταγγέλλει η Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου. Το πρόβλημα εντείνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι οι 3 θέσεις εξειδικευόμενων γιατρών που διαθέτει η ΜΕΘ παραμένουν κενές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας ειδικευόμενος γιατρός στη Μονάδα. Παράλληλα, εξακολουθεί να υφίσταται σημαντική υποστελέχωση και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει οδηγήσει το ιατρικό προσωπικό σε «ακραία πίεση, ψυχική και σωματική εξάντληση». Προκειμένου να διατηρηθεί σε λειτουργία η ΜΕΘ, το προσωπικό δεν πρόκειται να λάβει καλοκαιρινή άδεια, όπως επισημαίνεται στην Αναφορά που κατέθεσε ο κ. Χνάρης.

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής του παρέμβασης, ο Βουλευτής Ρεθύμνης μεταφέρει τα αιτήματα της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου (Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Ρ.), τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Άμεση ενίσχυση του προσωπικού της ΜΕΘ με κατεπείγουσες διαδικασίες, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία της χωρίς κίνδυνο για το προσωπικό και τους νοσηλευόμενους ασθενείς
  • Ανοιχτή προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΘ, καθώς και όλων των κλινικών και τμημάτων του Νοσοκομείου

Ο Μανόλης Χνάρης υπογραμμίζει στην Αναφορά του ότι η υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο και υπέρτατο έννομο αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τίθεται στο περιθώριο. Κατόπιν τούτου, αιτείται την άμεση δρομολόγηση όλων των αναγκαίων ενεργειών για την επίλυση του προβλήματος, καθώς και την ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: «Κούρεμα» 92% σε δάνειο 87.120 ευρώ πρώην Αγροτικής Τράπεζας

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης πέτυχε «κούρεμα» 92% σε δάνειο 87.120 ευρώ πρώην Αγροτικής Τράπεζας. Ρύθμιση σε 60 δόσεις των 111 ευρώ.