Έλληνες Ρομά: “Ίδιος ο πόνος για τον Κώστα, τον Σαμπάνη, τον Μάριο στο Μενίδι και το παιδί στις Σέρρες”

Κανένα σχόλιο

“Τα ακραία περιστατικά των τελευταίων ημερών που η Ελλάν Πασσέ έχει καταδικάσει δεν μπορούν να αξιοποιούνται από ορισμένους για να συνεχίσουν να τροφοδοτούν το ρατσισμό” τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της, Βασίλης Πάντζος.

Δικαιολογημένη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ελλάν Πασσέ, “την αγανάκτηση που εκφράζουν χιλιάδες Έλληνες Ρομά σε όλη την Ελλάδα για τον εν ψυχρώ πυροβολισμό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη”.

Σε ανακοίνωσή του μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν χθες στη Δυτική Αττική, ο Βασίλης Πάντζος εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας καταδικάζει “τα ακραία περιστατικά που έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες μέρες”.

"Sponsored links"

Όμως, συμπληρώνει πως τα περιστατικά αυτά “δεν μπορούν να αξιοποιούνται από ορισμένους για να συνεχίσουν να τροφοδοτούν το ρατσισμό και τον αντιτσιγγανισμό. Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να αξιοποιούνται για να δικαιολογηθεί η αστυνομική αυθαιρεσία”.

“Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, με τον ελληνικό λαό γιατί είμαστε κομμάτι του. Οι γονείς του Κώστα Φραγκούλη και του Νίκου Σαμπάνη ζουν το ίδιο δράμα με τους γονείς του μικρού Μάριου στο Μενίδι, με τους γονείς του παιδιού που έχασε τη ζωή του μέσα στο ίδιο του το σχολείο στις Σέρρες, όπως και κάθε οικογένειας που έχασε παιδί” τονίζει σε άλλο σημείο ενώ καταλήγει λέγοντας πως “όσο στην θέση της κοινωνικής ένταξης, των ίσων ευκαιριών και της καταπολέμησης του αντιτσιγγανισμού, βρίσκεται η καταστολή και η περιθωριοποίηση, το χάσμα θα μεγαλώνει και θα γινόμαστε ξανά και ξανά μάρτυρες τραγικών περιστατικών όπως αυτό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη”.

Όλη ανακοίνωση της Ελλάν Πασσέ

Η αγανάκτηση που εκφράζουν χιλιάδες Έλληνες Ρομά σε όλη την Ελλάδα για τον εν ψυχρώ πυροβολισμό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη είναι δικαιολογημένη. Τις τελευταίες ώρες εκφράζεται ένα ξέσπασμα οργής απέναντι στα αλλεπάλληλα περιστατικά αστυνομικής βίας και καταστολής καθώς και στην πείρα που έχουμε οι Ρομά για τη μη απονομή της δικαιοσύνης, όπως χαρακτηριστικά έγινε στην περίπτωση του Σαμπάνη. Όπως δίκαια εξοργίζουν και οι ανακριβείς τοποθετήσεις της Αστυνομίας για το βράδυ του περιστατικού στη Θεσσαλονίκη. Η Κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, έχουν σοβαρές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό γιατί τόσα χρόνια δεν ικανοποίησαν τα δίκαια αιτήματά μας στην κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης.

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί και η επαναλαμβανόμενη ρητορική μίσους και ο αντιτσιγγανισμός που αναπαράγεται συνεχώς στα ΜΜΕ. Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε ξανά μάρτυρες της αισχρής ρατσιστικής διαλεκτικής ορισμένων ανθρώπων του πολιτικού και δημοσιογραφικού χώρου, την ίδια στιγμή που ως πολίτες αυτής της χώρας, ως Έλληνες Ρομά αλλά και ως Ελλάν Πασσέ αγωνιζόμαστε για την απόδοση δικαιοσύνης, την οποία έχουμε στερηθεί κατ΄επανάληψη σε μια σειρά υποθέσεων που αφορούν την αυθαιρεσία σε βάρος μελών της κοινότητάς μας.

Τα ακραία περιστατικά που έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες μέρες και που η Ελλάν Πασσέ από την πρώτη στιγμή έχει καταδικάσει δεν μπορούν να αξιοποιούνται από ορισμένους για να συνεχίσουν να τροφοδοτούν το ρατσισμό και τον αντιτσιγγανισμό. Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να αξιοποιούνται για να δικαιολογηθεί η αστυνομική αυθαιρεσία.

Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, με τον ελληνικό λαό γιατί είμαστε κομμάτι του. Οι γονείς του Κώστα Φραγκούλη και του Νίκου Σαμπάνη ζουν το ίδιο δράμα με τους γονείς του μικρού Μάριου στο Μενίδι, με τους γονείς του παιδιού που έχασε τη ζωή του μέσα στο ίδιο του το σχολείο στις Σέρρες, όπως και κάθε οικογένειας που έχασε παιδί. Ο πόνος είναι ίδιος, ίδιος είναι και ο ένοχος. Ας τον αντιμετωπίσουμε.

Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε μόνη διέξοδος και οριστική λύση στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας για την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Πρέπει επιτέλους να μπει οριστικό τέλος στην στοχοποίηση των Ρομά, μιας ομάδας εξαιρετικά ευάλωτης στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία.  Όσο στην θέση της κοινωνικής ένταξης, των ίσων ευκαιριών και της καταπολέμησης του αντιτσιγγανισμού, βρίσκεται η καταστολή και η περιθωριοποίηση, το χάσμα θα μεγαλώνει και θα γινόμαστε ξανά και ξανά μάρτυρες τραγικών περιστατικών όπως αυτό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη.

Βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

"Sponsored links"

Στο μεταξύ, σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ο 16χρονος που δέχθηκε πυρά από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης, στην περιοχή των Διαβατών.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νεαρός Ρομά υποβλήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα σε ιατροδικαστική εξέταση, ύστερα από εισαγγελική εντολή στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, ο 16χρονος φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνέπεια του τραύματος που του προκάλεσε η σφαίρα που δέχθηκε από το υπηρεσιακό όπλο του κατηγορούμενου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Κατά τα ίδια ευρήματα, διαπιστώθηκε μόνο πύλη εισόδου της σφαίρας, για την οποία υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης και έκτοτε νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ.

Επεισοδιακή νύχτα στη Δ . Αττική

Αργά τη νύχτα της Τετάρτης, ομάδες Ρομά ακινητοποίησαν φορτηγό στην Περιφερειακή Οδό Αιγάλεω, στο ύψος του Ασπροπύργου, κατέβασαν με χρήση βίας τον 42χρονο οδηγό και τον ξυλοκόπησαν άγρια, ενώ στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στο όχημά του. Στην προσπάθεια να προσεγγίσουν για βοήθεια αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και πυροσβέστες για να σβήσουν την φωτιά, δέχτηκαν πυροβολισμούς με καραμπίνες από τους Ρομά, δίχως να προκληθούν τυχόν τραυματισμοί και υποχώρησαν.

Όταν τελικά κατάφερε ο οδηγός να απομακρυνθεί από το σημείο, μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας για την παροχή των Πρώτων Βοηθειών.

Στην Λ. ΝΑΤΟ 120, ομάδες Ρομά αφού πρώτα διέρρηξαν ανενόχλητοι επιχείρηση ελαστικών και έκλεψαν ελαστικά τα οποία στην συνέχεια χρησιμοποίησαν για να στήσουν πύρινα οδοφράγματα πιο κάτω, έβαλαν φωτιά και παρέδωσαν στις φλόγες την επιχείρηση και την διπλανή επιχείρηση που επίσης είχε ελαστικά.

Για αρκετή ώρα προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το σημείο οχήματα της Πυροσβεστικής με μεγάλη δυσκολία από τις πέτρες που δέχονταν και έτσι λόγω των εύφλεκτων υλικών η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και εκδόθηκε μήνυμα από το «112» προς τους κατοίκους του Ασπροπύργου να κλείσουν τα παράθυρά τους εξαιτίας των πυκνών τοξικών καπνών.

Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες και με κίνδυνο για τους ίδιους, τελικά οι πυροσβέστες κατάφεραν να στήσουν εγκαταστάσεις και από τα μεσάνυχτα έως αυτή την ώρα προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές, που έχουν καταστρέψει ολοσχερώς τις επιχειρήσεις.

Κλειστό από τον όγκο από τις πέτρες, τα καμένα ελαστικά και τα μπουκάλια, παραμένει το ρεύμα της Λ. ΝΑΤΟ προς Διυλιστήρια και Περιφερειακή Αιγάλεω.

Στο Μενίδι, στην συμβολή των οδών Φυλής και Ιουστινιανού, ομάδες Ρομά επιτέθηκαν σε αστικό λεωφορείο που ευτυχώς εκείνη την στιγμή δεν είχε επιβάτες και το πυρπόλησαν, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς.

Ακόμη νωρίτερα χθες το απόγευμα, ομάδες Ρομά πέταξαν πέτρες σε διερχόμενο επιβατικό συρμό του Προαστιακού στην Νέα Ζωή Ασπροπύργου, ευτυχώς δίχως να σημειωθούν τραυματισμοί σε επιβάτες και διακόπηκαν τα δρομολόγια.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live