Ανακριβές το δημοσίευμα της Real News για την ποιότητα των νερών του Δήμου Πλατανιά, σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΒΑ

Κανένα σχόλιο

Με ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΒΑ απαντά σε δημοσίευμα της Real News σύμφωνα με το οποίο οι συγκεντρώσεις νιτρικών στο νερό του Δήμου Πλατανιά ειναι πολύ υψηλά δημιουργώντας κινδύνους για την υγεία.

Όπως τονίζεται στην απάντηση:

Στο σύνολο της ισχύουσας  Εθνικής και την Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το μέγιστο επιτρεπτό  όριο που τίθεται για τη συγκέντρωση των Νιτρικών ιόντων (ΝΟ3) είναι τα 50 mg/λίτρο.

"Sponsored links"

Σημειώνουμε πάντως ότι στο δημοσίευμα αναφέρεται οτι τρεις περιοχές στη χώρα έχουν υπερβεί το όριο των 50 mg/L που είναι το όριο επικινδυνότητας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ τονίζεται ότι ο Δήμος Πλατανιά βρίσκεται μεταξύ των 24 περιοχών οι οποίες έχουν υπερβεί το όριο των 10 mg/L.

Ολόκληρη η ανακοίνωση απάντησή της ΔΕΥΑΒΑ έχει ως εξής:

Μετά από το δημοσίευμα της εφημερίδας REAL NEWS στην Κυριακή 21-03-2021, στο οποίο αναφέρεται η ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων νιτρικών στο πόσιμο νερό 27 περιοχών της Ελλάδος , μεταξύ των οποίων και οι Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:

Η ΔΕΥΑΒΑ παρακολουθεί την ποιότητα του πόσιμου νερού με βάση τα όρια και τη συχνότητα που τίθενται από την Εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συγκεκριμένα για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης είναι σε ισχύ:

  1. Η Οδηγία 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της 3ης Νοεμβρίου 1998, «σχετικά με την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2015/1787 (L260, 7.10.2015)
  2. Η ΚΥΑ Γ1(δ)/ ΓΠ οικ.67322 «Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις της Οδηγίας 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της 3ης Νοεμβρίου 1998 όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2015/1787 (L260, 7.10.2015).»
  1. Η Οδηγία (91/676/ΕΟΚ)   του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 12ης ∆εκεµβρίου 1991 «για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορρύπανση γεωργικής προέλευσης»
  1. Και πρόσφατα η Οδηγία (ΕΕ) 2020/2184 του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της 16ης Δεκεμβρίου 2020 «σχετικά με την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (αναδιατύπωση)» η οποία ακόμα δεν έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία.

Στο σύνολο της ισχύουσας  Εθνικής και την Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το μέγιστο επιτρεπτό  όριο που τίθεται για τη συγκέντρωση των Νιτρικών ιόντων (ΝΟ3) είναι τα 50 mg/λίτρο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση υπέρβαση του ορίου ασφαλείας, στο πόσιμο νερό που διατίθεται από τη ΔΕΥΑΒΑ στις περιοχές του Δήμου Πλατανιά.

Το συγκεκριμένο όριο ασφαλείας των 50 mg/λίτρο ορίζεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WΗΟ, Guidelines for Drinkingwater Quality, σελίδα 417a). Ακόμα και στις Η.Π.Α. (στις οποίες εσφαλμένα αναφέρεται το εν λόγω άρθρο) ο νόμος για το Ασφαλές Πόσιμο Νερό (SDWA) ορίζει μεν σαν μέγιστο επιτρεπτό όριο την τιμή των 10 mg/l για τη συγκέντρωση νιτρικών όμως εκφρασμένη σαν άζωτο, που ισοδυναμεί με 44 mg/l σε νιτρικά, δηλαδή αντίστοιχο με το όριο που ισχύει και στην εθνική μας νομοθεσία.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το εν λόγω άρθρο είναι παραπλανητικό, αναληθές, και ανακριβές.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε του καταναλωτές ότι κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει για το νερό που καταναλώνουμε και ότι η ΔΕΥΑΒΑ θα συνεχίσει τους ελέγχους ώστε να εξασφαλίζεται η άριστη ποιότητα του νερού που προσφέρει.

"Sponsored links"

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση είμαστε πάντοτε στη διάθεση σας.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live