28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Γιάννης Διακογιάννης: Το «εγώ έφερα τον Πούσκας στην ΑΕΚ» κι η παραδοχή ότι είναι Παναθηναϊκός

Ημερομηνία:

Σε ηλικία 91 ετών ο Γιάννης Διακογιάννης άφησε την τελευταία του πνοή του, με τη φωνή του όμως να μη σβήνει ποτέ. Θα μείνει εδώ να συντροφεύει και να εμπνέει τις επόμενες γενιές των δημοσιογράφων.

Ο Γιάννης Διακογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Ιανουαρίου το 1931. Η μητέρα του ήταν Γαλλίδα. Η δημοσιογραφία τον κέρδισε απ’ όταν ήταν έφηβος, παρά τις μουσικές σπουδές στη Γαλλία και για πολλά χρονιά η φωνή του μας ένωνε και μας δονούσε, όπως έλεγε στο τραγούδι του ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Η θρυλική φωνή του θα συντροφεύει, θα εμπνέει και θα αποτελεί φάρο για τις επόμενες γενιές των νέων που θα θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα του δημοσιογράφου με ειδικότητα στον αθλητισμό.

Ο Γιάννης Διακογιάννης, αρχικά, ασχολήθηκε με τον στίβο, ενώ εκτός από το ποδόσφαιρο είχε τεράστια αγάπη για την ποδηλασία.

Κάλυψε ουκ ολίγα Μουντιάλ, από το 1954 στην Ελβετία μέχρι το 1998 στη Γαλλία. Η φωνή του συνόδευσε πρωταθλήματα στίβου, τελικούς Champions League, ενώ εκείνος μετέδωσε τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Άγιαξ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1971. Το 2004 μάλιστα ήταν σχολιαστής στο έπος της Εθνικής Ελλάδας στο Euro της Πορτογαλίας.

Από το Σεπτέμβριο του 1966 έως το 1983 ήταν ο βασικός παρουσιαστής της εβδομαδιαίας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής «Αθλητική Κυριακή» (αρχικά «Αθλητικά Νέα»), ενώ το Σεπτέμβριο του 1969 είχε παρουσιάσει το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού, που διεξήχθη στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και αποτέλεσε την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο.

Από τα συγγραφικά του έργα του ξεχωρίζουν το τετράτομο «100 Χρόνια Ποδόσφαιρο» (Μίλητος, 2006), το «60 Χρόνια Μουντιάλ» (Λιβάνης, 1990), το «Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού» (Κάκτος, 1979) κ.α. Ήταν, ακόμη, παραγωγός μουσικών ραδιοφωνικών εκπομπών. Μάλιστα είναι υιοθέτησε τη δημοσιογράφο Ρίκα Βαγιάνη.

a

Ήταν ο πρώτος που τιμήθηκε για την εν γένει προσφορά του με το βραβείο «Ελένη Βλάχου» το 2003, ως δημοσιογράφος των «Νέων».

Όταν ο Διακογιάννης παραδέχτηκε ότι είναι Παναθηναϊκός

Τον Ιανουάριο του 2017 ο Διακογιάννης παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι είναι οπαδός του Παναθηναϊκού, σε εκδήλωση του Δήμου Βύρωνα για την παρουσίαση του βιβλίου του παλαιού ποδοσφαιριστή Δημήτρη Θεοφάνη.

Ο Διακογιάννης δήλωσε: «Παναθηναϊκός είμαι, Αθηναίος είμαι, Παναθηναϊκός είμαι. Έχω γνωρίσει τον Απόστολο Νικολαΐδη».

Οι στοίχοι του τραγουδιού «Το ματς»:

Αρχίζει το ματς αδειάσαν οι δρόμοι
Η ώρα ζυγώνει αρχίζει το μάτς
Αρχίζει το ματς ερήμωσε η πόλη
Τρεχάτε κι αρχίζει το ματς
Πω πω γουστάρω να βλέπω κασκόλ
Να βλέπω σημαίες να μπαίνουνε γκολ
Πώς μας ενώνει και πως μας δονεί
Του Διακογιάννη η φωνή
Αρχίζει το ματς
Παράταμε τώρα
Πλησίασ’ η ώρα
Αρχίζει το ματς
Αρχίζει το ματς
Κανείς μην κουνιέται σωπάστε
Κι αρχίζει το ματς

Το τραγούδι:

"google ad"

Διακογιάννης: «Εγώ έφερα τον Πούσκας στην ΑΕΚ»

«Τον Πούσκας εγώ τον πήγα στην ΑΕΚ. Είμαι στην Αργεντινή το ’78. Χτυπάει το τηλέφωνο 8.30 το πρωί. “Ελα, Λουκάς εδώ”. Ο Μπάρλος. Του λέω: “Λουκά μου ξέρεις τι ώρα είναι;”. “Πέντε το απόγευμα είναι”. Του λέω: “8 το πρωί είναι, πέντε είναι στην Ελλάδα, οκτώ είναι στην Αργεντινή”. Τέλος πάντως. “Τώρα που σε ξύπνησα δεν πειράζει. Θέλω τον Ντι Στέφανο προπονητή”. Του είπα: “Στο ξενοδοχείο μας είναι, ξέρω ότι κάνει σχόλιο στην τηλεόραση της Βενεζουέλας”.

Του είπα: “Μην με πάρεις σήμερα γιατί μπορεί να μην τον έχω βρει”. Μου είπε ο Ντι Στέφανο: “Εγώ δεν μπορώ να έρθω, έχω συμβόλαιο στην Βενεζουέλα. Γιατί δεν παίρνεις τον “Πάντσο”; Τον Πούσκας. Του είπα: “Πάντσο, μου είπε ο Ντι Στέφανο αυτό…”.

Μου είπε: “Πες στον πρόεδρο της ΑΕΚ εντάξει αλλά να με πάρει τηλέφωνο”. Μετά από μία μέρα με πήρε ο Μπάρλος τηλέφωνο και του είπα, αυτό είναι το τηλέφωνο του ξενοδοχείου, θα τον πάρεις εκεί να συνενοηθείς».

Όταν ο Διακογιάννης εκνευρίστηκε στη μετάδοση του Γερμανία-Εμιράτα λόγω βροχής και εγκατέλειψε τη μετάδοση

Στο Μουντιάλ του 1990, στο Τζουζέπε Μεάτσα του Μιλάνου, ο Γιάννης Διακογιάννης εγκαταλείπει στον «αερα» τη μετάδοση του αγώνα Γερμανία-Εμιράτα 5-1 λόγω των προβλημάτων που του εχει δημιουργήσει η καταρρακτώδης βροχή. Δεν βλέπει το μόνιτορ, δεν λειτουργούν τα ακουστικά, δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το κοντρόλ με αποτέλεσμα στο τέλος να εκνευρίζεται και να «παρατάει» στη μεση το «σπικάζ». «Παρακαλώ να συνεχίσετε τη μετάδοση από το στούντιο της Ρώμης», είπε και έκλεισε τη μετάδοση.

Ο Διακογιάννης σε σχόλιο στη γαλλική τηλεόραση στο φιλικό Γαλλία-Ελλάδα 3-1

Ο Γιάννης Διακογιάννης, στο παρακάτω βίντεο έκανε δηλώσεις για λογαριασμό της γαλλικής τηλεόρασης στην ανάπαυλα του διεθνούς φιλικού Γαλλία – Ελλάδα 3-1 στο Παρκ Ντε Πρενς των Παρισιών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10 χρόνια κάθειρξη στον 43χρονο Ηρακλειώτη που σκότωσε την 31χρονη φίλη του

Σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης  την...