Για ποιους συζητείται τρίτη δόση εμβολίου

Κανένα σχόλιο

Το ενδεχόμενο χορήγησης και τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι της COVID-19, σε άτομα με ανοσοκαταστολή, εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Ηδη σε κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και το Ισραήλ, οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει σε σχετικές συστάσεις, ενώ στην Ελλάδα η επιτροπή έχει λάβει επιστολές από γιατρούς και ιατρικές εταιρείες που ζητούν να υπάρξουν ανάλογες οδηγίες.

Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, επικεφαλής έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, Γιώργος Χρούσος, προς το παρόν δεν χρειάζεται τρίτη δόση σε όσους έχουν φυσιολογικό ανοσολογικό σύστημα. Πιθανόν όμως να χρειάζονται όσοι είναι σε ανοσοκαταστολή, όπως οι μεταμοσχευμένοι, άτομα με αυτοάνοσα (λ.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, λύκος κ.ά.) και καρκινοπαθείς, και οι οποίοι ενδέχεται με τις δύο δόσεις να εμφανίζουν χαμηλότερα αντισώματα μετά τη χορήγηση του εμβολίου σε σχέση με τα εμβολιασμένα υγιή άτομα.

«Είναι κάτι που συζητείται στην επιτροπή εμβολιασμού. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα πρέπει να χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου σε αυτούς τους πάσχοντες», επισημαίνει ο καθηγητής.

"Sponsored links"

Αντίθετα, δεν τίθεται θέμα προς το παρόν χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, καθώς τα δεδομένα που υπάρχουν έως σήμερα καταδεικνύουν ότι η ανοσία από τα εμβόλια διαρκεί για τουλάχιστον ένα χρόνο. Οπως επισημαίνει στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Ιατρικό Τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, το συγκεκριμένο θέμα έχει αρχίσει να απασχολεί ειδικούς αλλά και το κοινό, ιδίως όσους προηγήθηκαν στο πρόγραμμα εμβολιασμού και ήδη έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους. Ωστόσο, αποφάσεις για το εάν χρειάζεται τελικά τρίτη δόση εμβολίου δεν θα ληφθούν πριν από τον Σεπτέμβριο, όταν αναμένονται και κάποια πρώτα αποτελέσματα από εν εξελίξει μελέτες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας πρακτικής. «Υπάρχει σίγουρα διχογνωμία, που φάνηκε και με την πρόσφατη πρόταση της Pfizer για τη διενέργεια τρίτης δόσης εμβολίου στον πληθυσμό των ΗΠΑ και την οποία αντιμετωπίζει με έντονη επιφύλαξη ο FDA και το CDC», τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος.

Το σκεπτικό για μια τρίτη δόση εμβολίου είναι να ενισχύσει την ανοσία, με δεδομένο ότι σταδιακά τα αντισώματα που παράγονται από τον εμβολιασμό μειώνονται. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο καθηγητής, ακόμα και εάν αυτό συμβεί, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η κυτταρική μνήμη για την ανοσία παραμένει. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή μπορεί να διαρκεί για πολύ περισσότερο από ένα έτος.

 

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live