Εκτίναξη 40% των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 133 περιοχές – Ποιοι “πληρώνουν” το μάρμαρο;

Κανένα σχόλιο

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με τις αναθεωρημένες τιμές ζώνης για τα ακίνητα, όπου θα «πατήσουν» οι υπολογισμοί για το νέο ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν να πληρώσουν 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. «Εκτιμούμε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα υπάρχει και ΦΕΚ άρα και δημοσιοποίηση των ζωνών» ανέφερε, σήμερα, ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ υπογραμμίζοντας ότι είναι κάτι που έπρεπε να γίνει καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση από το 2018.

Όπως είπε, με τις νέες αναθεωρήσεις από το 85% σήμερα θα καλυφθεί το 98% του πληθυσμού με 13.808 ζώνες αντικειμενικού προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων.

Μάλιστα σημείωσε ότι οι 3. 478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. «Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» εξήγησε. Διευκρίνισε ότι η στη μεγάλη πλειοψηφία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού».

"Sponsored links"

Βέβαια με το δεδομένο ότι πολλές παραθαλάσσιες περιοχές ή άλλα σημεία με τουριστικό ενδιαφέρον ήταν εκτός τιμών ζώνης ή με αποτιμήσεις χαμηλότερες, εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι για πολλούς, ειδικά μικροϊδιοκτήτες, οι επιβαρύνσεις θα είναι υπέρμετρες. Έτσι μαζί με τα νέα χωροταξικά δεδομένα, δηλαδή με την σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, αναμένεται από του χρόνου, πολλοί να αναγκαστούν στο να εκποιήσουν ακίνητα ή να υποκύψουν σε «σειρήνες» για πωλήσεις καθώς έτσι με συγκέντρωση σε εύρωστα «βαλάντια» θα είναι δυνατή η έκδοση άδειας οικοδόμησης (εάν έχουν τεμάχια σε περιοχές με περιπτώσεις κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης) , αλλά και η αποπληρωμή των φόρων που ανεβαίνουν.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε καθησυχαστικός ειδικά για ακίνηρτα σε λαϊκές αστικές περιοχές, όπου είναι κι ένας από τους μεγάλους «πολιτικούς πονοκεφάλους» εδώ και χρόνια της άσκησης για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές. «Συνολικά έχουμε συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρχει αύξηση του φόρου, θα είναι δικαιότερη κατανομή του, θα είναι κοινωνικά δικαιότερα κατανεμημένος και ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια θα επιδιώξουμε το 2022 να υλοποιήσουμε και την τελευταία εκκρεμότητα που είχαμε στον ΕΝΦΙΑ, την περεταίρω μείωση του κατά 8%» ανέφερε ώστε να ολοκληρωθεί η προεκλογική δέσμευση για συνολική μείωση του φόρου κατά 30%.

Επίσης ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΕΝΦΙΑ για το 2022 να πληρωθεί σε περισσότερες από 5 δόσεις. Μάλιστα υπονόησε ότι μπορεί η πληρωμή να ολοκληρώνεται έως και σε 10 δόσεις λέγοντας ότι οι δόσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι και το Δεκέμβριο. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση και του συμπληρωματικού φόρου απάντησε «το εξετάζουμε και αυτό από το 2022».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η νομοθέτηση και οι νέοι υπολογισμοί για τον ΕΝΦΙΑ θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο και τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022.

news247.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live