23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ζωντανεύουν και πάλι τα μονοπάτια των ANZACs και των Συμμάχων στην Κρήτη με πρωτοβουλία ομογενών Αυστραλίας

Ημερομηνία:

Η έναρξη μιας νέας συνεργασίας έχει δρομολογηθεί για την νέα χρονιά αφιερωμένη στους ANZACs και τους συμμάχους που συμμετείχαν στην Μάχη της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διατήρησης Μνήμης της Μάχης της Κρήτης και της Αντίστασης, με έδρα στην Κρήτη, και την Συντονιστική Επιτροπή Μνήμης Μάχης της Κρήτης και Υπόλοιπης Ελλάδας στην Μελβούρνη, αποφάσισαν την εκπόνηση της μελέτης και κατάρτισης ενός νέου έργο με τίτλο «Τα Μονοπάτια των ANZACs και των Συμμάχων στην Κρήτη».

Το εν λόγω έργο αφορά τη χάραξη ενός μεγάλου δικτύου διαδρομών σε όλο το νησί, την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων με ιστορική αφήγηση και φωτογραφικό υλικό σε αυτές, την ανάπτυξη τρισδιάστατων ηλεκτρονικών χαρτών που θα παρουσιάζεται σε ιστότοπο και πιθανόν και σε ηλεκτρονική εφαρμογή και πολλές άλλες παράλληλες δράσεις που θα πλαισιώνουν την κεντρική ιδέα.

Το μεγάλο αυτό έργο σκοπό έχει να αναδείξει τα ιστορικά γεγονότα της Μάχης της Κρήτης μέσα από τις πραγματικές διαδρομές που ακολούθησαν οι συμμαχικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της μάχης, της εκκένωσης αλλά και σημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος από την κατάρτιση της άμυνας της νήσου αλλά της κατοχής που ακολούθησε.

Θεωρείται προτέρημα ότι 82 χρόνια μετά την Μάχη της Κρήτης υπάρχουν ακόμα εν ζωή μερικοί βετεράνοι στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αγγλία καθώς και στην Ελλάδα, οι οποίοι μπορούν να δώσουν τις δικές τους μαρτυρίες των γεγονότων της περιόδου 1941-1945. Παράλληλα, οι απόγονοι των βετεράνων έχουν δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για την συμμετοχή των προγόνων τους στην Μάχη της Κρήτης.

Έχουν βρεθεί στην Κρήτη και έχουν εξερευνήσει τις διαδρομές που πριν 82 χρόνια ακολούθησαν οι παππούδες τους, οι πατέρες τους, οι θείοι τους και τα αδέλφια τους.

Οι Οργανισμοί που αποφάσισαν αυτή την πρωτοβουλία, θεωρούν ότι η ενεργοποίηση των νεότερων γενεών και η μεταλαμπάδευση της ιστορικής γνώσης αποτελεί χρέος για τον κάθε Κρητικό όπου Γης. Η μελέτη για την κατάρτιση του συγκεκριμένου έργου απαιτεί βαθιά ιστορική έρευνα η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί σε συνεργασία με ιστορικούς, καθηγητές πανεπιστημίων, ιστορικούς ερευνητές, συλλέκτες, ιστοριοδίφες και ένα μεγάλο δίκτυο ανθρώπων με γνώση του αντικειμένου.

Οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις με την Περιφέρεια της Κρήτης αλλά ιδιαιτέρως και με τους Δήμους της Κρήτης ολοκληρώθηκαν με θετικό πρόσημο τον Αύγουστο 2022, μεταξύ του κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη και του κ. Γιάννη Θιμιανού. Αυτό δίνει και το έναυσμα για την έναρξη των ερευνών ώστε να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση που θα αποτελείται από την ιστορική και οικονομοτεχνική μελέτη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, ο Σύλλογος Διατήρησης Μνήμης της Μάχης της Κρήτης και της Αντίστασης και η Συντονιστική Επιτροπή Μνήμης Μάχης της Κρήτης και Υπόλοιπης Ελλάδας που θα διεξάγουν τις εν λόγω έρευνες καλούν για συνεργασία τους δημόσιους και αυτοδιοικητικούς φορείς, τους συλλόγους και τους οργανισμούς που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στο αξιόλογο αυτό έργο. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης admin@cretan.com.au.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ

Πρόεδρος Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΥΜΙΑΝΟΣ

Πρόεδρος Συλλόγου Διατήρησης Μνήμης της Μάχης της Κρήτης και της Αντίστασης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

"google ad"

Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Μνήμης Μάχης της Κρήτης Βικτώριας

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...