33.2 C
Chania
Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2026

Η ελληνική κρίση είναι χειρότερη από το κραχ του ’29

Ημερομηνία:

Στο 0,2% του ΑΕΠ εκτιμάται η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 από την ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2013. Η ύφεση φαίνεται να υποχώρησε καθώς πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό από το τρίτο τρίμηνο του 2008. Ωστόσο από τα μακροοικονομικά μεγέθη προκύπτει και ένα ακόμη συμπέρασμα: Η ελληνική κρίση είναι χειρότερη από το κραχ του ’29 στις ΗΠΑ.

Αυτό επισημαίνει και η ιστοσελίδα Quartz παραθέτοντας τα στοιχεία και υπογραμμίζοντας ότι «η κατάρρευση του ελληνικού ΑΕΠ κατατάσσει την ελληνική ύφεση ανάμεσα στις χειρότερες περιόδους ύφεσης της πρόσφατης μνήμης». Εκτός από την επισήμανση της ανεργίας που έχει ξεπεράσει το 27%, στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως η μείωση του ελληνικού ΑΕΠ στα χρόνια της κρίσης ανέρχεται περίπου στο 33%. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ μεταξύ του 1929 και 1933, που άγγιξε το 27%. Ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της Μεγάλης Ύφεσης.

Την αισιοδοξία της κυβέρνησης για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν φαίνεται να συμμερίζεται ούτε η Eurobank. Σε μελέτη της για τις προοπτικές του ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα εκτιμά πως απαιτούνται ρυθμοί ανάπτυξης έως τρεις μονάδες πάνω από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης προκειμένου οι Έλληνες να επανέλθουν στα επίπεδα του 2009.

Σημειώνεται πως στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε η ομάδα των οικονομολόγων, της οποίας μέχρι πρότινος προΐστατο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. «Το πιθανό τέλος της ελληνικής ”Μεγάλης Ύφεσης” δεν συνεπάγεται ότι το βιοτικό επίπεδο του μέσου Ελληνα ή της μέσης Ελληνίδας καλυτερεύει, απλά σταματάει η χειροτέρευση του. Δύο ή τρία συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΠΑΕΠ) δεν συνεπάγονται αυτομάτως και μια μελλοντική διαρκή πορεία ανάκαμψης», σημειώνουν οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank.

Όπως τονίζουν, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να μεγεθύνεται με ρυθμούς τουλάχιστον κατά 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερους σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ-15 έτσι ώστε σε 10 χρόνια από τώρα να προσεγγίσει τα επίπεδα της πραγματικής σύγκλισης που ίσχυαν το 2009.

tvxs.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ασκήσεις βολών στο πεδίο βολής Α/Δ Μάλεμε τον Ιούλιο – Ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων ανακοινώνει ασκήσεις βολών στο πεδίο Α/Δ Μάλεμε τον Ιούλιο 2026. Πρωινές και βραδινές ώρες διεξαγωγής, μέτρα ασφαλείας για πλοία και αλιείς.

Σύλληψη δύο αλλοδαπών στο Ρέθυμνο για ναρκωτικά και όπλα

Σύλληψη 36χρονου και 50χρονης στο Ρέθυμνο για ναρκωτικά και όπλα. Κατασχέθηκαν 4,8 γραμμάρια κοκαΐνης, φυσίγγια, μαχαίρι και 250 ευρώ από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών.

Βραβείο Education Leaders Awards 2026 για το Θερινό Σχολείο Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Χανίων

Το Θερινό Σχολείο Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Χανίων βραβεύτηκε στα Education Leaders Awards 2026 για καινοτομία στην εκπαίδευση. Το 5ο Cinema Summer Camp πραγματοποιείται 5-12 Ιουλίου.

Κίσσαμος: Νέα εποχή τουριστικής προβολής με ψηφιακή αναβάθμιση του Discover Kissamos

Ο Δήμος Κισσάμου αναβαθμίζει το Discover Kissamos με νέα εφαρμογή για κινητά, ανανεωμένη ιστοσελίδα και έντυπο χάρτη με QR codes. Ψηφιακή στρατηγική για την τουριστική προβολή της περιοχής.