«Η Κρήτη κρατάει τα…ενεργειακά κλειδιά για τα επόμενα 35 χρόνια»

8 Σχόλια

Με δεδομένη τη θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης που υποστηρίζει τον κομβικό ρολο της Κρήτης στον τομέα της ενέργειας αποκτά πλέον άλλη βαρύτητα η μελέτη που καλείται να εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της περιφέρειας.

Πρόκειται για μια μελέτη που θα `καταγράψει’ και θα προβλέψει τα δεδομένα μέχρι και το….2050 και η οποία θα αποτελέσει μπούσουλα για τις κινήσεις και τις αποφάσεις της περιφέρειας Κρήτης.

Το ΕΜΠ και η περιφέρεια Κρήτης συνυπέγραψαν, σύμφωνα με πληροφορίες την προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης για τον ενεργειακό σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει τα πάντα: από τους υδρογονάνθρακες, τα Πετρέλαια και το φυσικό αέριο, την αιολική ενέργεια και τις καλωδιακές συνδέσεις του νησιού.

"Sponsored links"

«Η μελέτη θα είναι το εργαλείο με το οποίο θα έχουμε απαντήσεις σε αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις και κρίσιμα ζητήματα για την επόμενη 50ετία στην Κρήτη» λέει η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης κ.Βιργινία Μανασάκη η οποία επιβεβαιώνει ότι υπεγράφη η σύμβαση και τώρα ετοιμάζονται όλοι πυρετωδώς για την επιτροπή διαβούλευσης στην οποία θα συμμετέχουν οι πλέον ειδικοί από τους εμπλεκόμενους φορείς: από την περιφέρεια, τον ΑΔΜΗΕ, τη ΡΑΕ, το ΤΕΕ, επιστήμονες που θα παίρνουν και θα δίνουν στοιχεία για τη μελέτη» αναφέρει η κ.Μανασάκη .

Η μελέτη αυτή έρχεται ως φυσιολογική συνέχεια:

-της «Ειδικής μελέτης χωροθέτησης για την βιώσιμη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιφέρεια Κρήτης», που είχε ανατεθεί από την πρώην Περιφέρεια Κρήτης (και νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης),

-της Ειδικής μελέτης «Έρευνα χωροθέτησης για τη βιώσιμη εγκατάσταση μεγάλων μονάδων Φ/Β και ηλιοθερμικών ισχύος» που είχε ανατεθεί από την Περιφέρεια Κρήτης.

Το βασικό στοιχείο είναι να μπορέσει η μελέτη να «προβλέψει» ποιες θα είναι οι πραγματικές δυνανατότητες του νησιού και ποιες οι ανάγκες του. Η κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών του νησιού πραγματοποιείται, κυρίως, από σταθμούς συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο μαζούτ και ντίζελ και δευτερευόντως, σε ποσοστό περίπου 23%, από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Αυτό το ισοζύγιο θα αλλάξει με το καλώδιο, το φυσικό αέριο και όλα θα γίνουν πολύ γρήγορα!

Ο χρονικός ορίζοντας των προβλέψεων αφορά την περίοδο 2010 – 2050 με ενδιάμεσα αποτελέσματα για το 2020 και 2030, 2040 που θα έχουν σαν στόχο την εκπλήρωση των εθνικών δεσμεύσεων και των περιφερειακών στόχων και πολιτικών για διείσδυση των ΑΠΕ, μείωση του CO2 και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Οι προβλέψεις θα λαμβάνουν υπόψη οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες αλλά και τις σχεδιαζόμενες πολιτικές ηλεκτρικής διασύνδεσης, εισαγωγής φυσικού αερίου και τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου (Euro Asia Interconnector, αποθέματα υδρογοναθράκων). Θα ληφθούν υπόψη υπάρχουσες μελέτες σεναρίων χωροθέτησης και ανάπτυξης αιολικών, Φ/Β, ηλιοθερμικών, σταθμών βιομάζας κλπ.

Τα σενάρια που θα διαμορφωθούν είναι:

-Σενάριο Αναφοράς (BAU) στο οποίο οι τάσεις διαμορφώνονται με τους συνήθεις ρυθμούς χωρίς εφαρμογή επιπλέον μέτρα και εντατικοποίησης πολιτικών. Στο σενάριο αυτό δεν προβλέπεται ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης.

"Sponsored links"

-Σενάριο Αυξημένης Διείσδυσης Φυσικού Αερίου, στο οποίο θα εξεταστεί η χρήση Φ.Α. στην ηλεκτροπαραγωγή, στους τομείς τελικής κατανάλωσης ενέργειας (βιομηχανία, οικιακός, τριτογενής και μεταφορές), (την αντίστοιχη μέτρια) ανάπτυξη αιολικών και αυξημένη διείσδυση λοιπών ΑΠΕ. Το σενάριο θα προβλέπει κατασκευή τερματικού σταθμού LNG, δικτύου διανομής και θα εξετασθεί η οικονομική συμβατότητα (και σκοπιμότητα) μικρής έκτασης ηλεκτρικής διασύνδεσης.

– Θα εξεταστεί επίσης το σενάριο -χωρίς ηλεκτρική διασύνδεση- με εντατικές εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας και υλοποίησης σχετικών έργων στην Κρήτη για τα οποία θα συγκεντρωθούν στοιχεία από υπάρχουσες μελέτες και προτάσεις.

Γι αυτό το ΕΜΠ θα μελετήσει:

Τη συλλογή, αξιολόγηση και ανάλυση μελετών και στοιχείων.
Την κατάρτιση αναλυτικού ενεργειακού ισοζυγίου για την Περιφέρεια Κρήτης.
Την πρόβλεψη παραγωγής και ζήτησης ενέργειας – Τη διαμόρφωση σεναρίων βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης.

Θα ακολουθήσει ανάλυση αποτελεσμάτων σεναρίων, διαβούλευση-παρουσίαση αποτελεσμάτων – Συμπεράσματα / Προτάσεις.

Στην παρουσίαση των σεναρίων θα εξετασθεί και το σχέδιο της σταδιακής απεξάρτησης της Κρήτης από τα εισαγόμενα καύσιμα μέχρι το 2040 – 2050.

συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο:

– στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης, στον παράλληλο περιορισμό εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (περιορισμός των εκπομπών CO2 – φαινόμενο θερμοκηπίου, περιορισμός των εκπομπών SO2 – όξινη βροχή κ.λπ.)

– στην επίτευξη των εθνικών στόχων (αύξηση ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και επιτυχή εφαρμογή των Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και νομοθετικών ρυθμίσεων για την ενέργεια, το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη), στην ανάπτυξη αειφόρων μορφών τουρισμού, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην προώθηση της ενεργειακής καινοτομίας και γενικότερα στην υλοποίηση οικονομίας και κοινωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα με παράλληλη αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Κρήτης στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ενεργειακών διασυνδέσεων και δικτύων

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

8 Σχόλια

 1. archaeopteryxgr

  όποιος υπέγραψε τέτοιο πράγμα είναι ή άσχετος, ή λαμόγιο. Εάν η Κρήτη έβγαζε πετρέλαιο, αέριο , ή κάροβουνο, ή εάν είχε τα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας, ή την γεωθερμία την Νορβγηγίας. ίσως. Αλλα με αιολικά, φωτοβολταϊκά, θερμοηλεκτρικά και τέτοια, θα γίνει ο σκουπιδότοπος απούλητων πραγμάτων από την Γερμανία. Οι αντλησιοταμιέυσεις είναι το ποσοστό των ντόπιων εργολάβων Σκουπισδότοπος η Κρήτη. Πηγαίνω χρόνια πχ στο Παλαίκαστρο Σητείας. Την τελευταία φορά ήταν ένα θλιβερό τοπίο με σβούρους στον ορίζοντα. Δεν θα ξαναπάω. Αν νομίζουν οι Κρητικοί ότι με το να γίνουν σκουπιδότοπος θα έχουν τουρισμό… Όσο για ενεργεια.. Η αιολική Δανία και η Γερμανία ΤΙΓΚΑ σε ΑΠΕ, μηδέν στο ενεργειακό πηλίκον Και έχουν ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

  • odysseas

   το μαιντανος ειναι για εσενα συντροφε …

   • archaeopteryxgr

    πάντα χαίρομαι όταν μου δίνεις την ευκαιρία να αποδείξω ότι τα αιολικά και τα φ/β (και όλα τα άλλα σκουπίδια που ετοιμάζουν για την Κρήτη είναι …απάτη. Πρώτα από όλα, ο κόσμος ΟΛΟΣ ηλεκτροδοτείται από ορυκτά (κάρβουνο και αέριο), πυρηνικά και μεγάλα υδροηλεκτρικά. Όλα τα υπόλοιπα μαζί είναι τόσο ασήμαντα που δεν φαίνονται. Αλλά κάνουν για την Κρήτη!

   • archaeopteryxgr

    Η Γερμανία που μας εξάγει αυτά που λέμε ότι θα σώσουν την Κρήτη είναι τίγκα σε ΑΠΕ. Το αποτέλεσμα των ΑΠΕ? Διπλασιασμός (80% πάνω) του ρεύματος. Αυτοί μας εξάγουν! Εμείς, σαν ζώα, εισάγουμε.

   • archaeopteryxgr

    Τις πιο πολλές ΑΠΕ (σαν αυτές που λένε να βάλουν στην Κρήτη) τις έχει η Δανία και η Γερμανία. Και οι δύο αυτές χώρες ΕΞΑΓΟΥΝ αιολικά και φ/β. Αλλά έχουν και πολλές ΑΠΕ. Το αποτέλεσμα? Έχουν ακριβότερο ρεύμα από την Κύπρο που ηλεκτροδοτείται 100% από πετρέλαιο! Και ειδικά η Γερμανία έχει φτηνό κάρβουνο που εισάγει από τις ΗΠΑ και σχετικά φτηνά πυρηνικά. Και ταβανιάζει το ρεύμα της από τις ΑΠΕ. Όχι επειδή είναι ακριβές οι ΑΠΕ, αλλά επειδή πληρώνονται χωρίς να υποκαθιστούν κάτι άλλο. Καπέλο στο ρεύμα. Να η απόδειξη:

   • archaeopteryxgr

    ο λόγος που προωθούν μαϊμουνιές στην Κρήτη είναι επειδή η αιολική και η φωτοβολταϊκή φούσκα έσκασε στην Γερμανία και ελπίζουν να βρουν κορόϊδα…

 2. odysseas

  παντου μπαινει ο μαιντανος…

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live