Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Αχ. Γραβάνης: Ποιο είναι το πραγματικό ρίσκο θρόμβωσης από το εμβόλιο της AstraZeneca

Κανένα σχόλιο

Έντονη είναι η ανησυχία που προκάλεσε το εμβόλιο της AstraZeneca τόσο στους ιατρούς όσο και τους πολίτες, μετά από περιστατικά θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν έπειτα από τη χορήγησή του.

Ωστόσο, το τοπίο αρχίζει να “καθαρίζει” και η ανησυχία να καταλαγιάζει, εξηγεί ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γραβάνης, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα”, καθώς οι ιατροί είναι πλέον σε θέση να ενημερώνονται εκτενώς τόσο από την ανάλυση των περιπτώσεων όσο και από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς και συγκεκριμένα, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου.

“AstraZeneca: 220 περιστατικά θρομβώσεων σε 32 εκατ.εμβολιασμένους”

"Sponsored links"

Μέχρι στιγμής, το εμβόλιο έχει δώσει 220 περιστατικά θρομβώσεων σε 32 εκατ.εμβολιασμένους στη Μεγάλη Βρετανία, κάτι που σημαίνει ότι στην Ελλάδα, στα 10 εκατ. πληθυσμού, αν εμβολιάζονταν όλοι, θα είχαμε 40 τέτοια περιστατικά. Την ίδια στιγμή, στο ένα εκατ. των γυναικών που παίρνουν χάπια αντισύλληψης, έχουμε 800 περιπτώσεις θρομβώσεων“, επισημαίνει.

“Συγκεκριμένα, το εμβόλιο της AstraZeneca δίνει περιπτώσεις μιας πολύ ειδικής θρόμβωσης που σχετίζεται με χαμηλά αιμοπετάλια. Συνήθως η θρόμβωση, ωστόσο, σχετίζεται με υψηλά αιμοπετάλια“, τονίζει ο καθηγητής, ενώ δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες πολύ πιο σπάνιες θρομβώσεις που περιγράφηκαν τόσο για το εμβόλιο της Phizer και της JOHNSON & JOHNSON.

“Τα περιστατικά θρομβώσεων της AstraZeneca αφορούν σε συντριπτική πλειοψηφία σε γυναίκες 25 -59 ετών” επισημαίνει, τονίζοντας ότι άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Επιπλέον, το σύμπτωμα – υπογραμμίζει- παρουσιάζεται στην πρώτη δόση.

Το μήνυμα που δίνει, λοιπόν, η ιατρική κοινότητα είναι οι πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς οι κίνδυνοι του κύματος της πανδημίας είναι πολλαπλάσιοι.

“Η πανδημία δε θα αντιμετωπιστεί μόνο με εμβόλια”

Αναφορικά με τα αντιικά φάρμακα, ο καθηγητής τονίζει ότι η πανδημία δε θα αντιμετωπιστεί μόνο με τα εμβόλια, καθώς χρειαζόμαστε και αντιικά φάρμακα τα οποία θα χορηγουνται στο σπίτι σε ασθενείς που έχουν εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα. Θα χορηγούνται από το στόμα και στη συντιπτική πλειοψηφία, θα αποτρέπουν τη βαριά νόσηση. Αυτά, ωστόσο, αναμένται να είναι διαθέσιμα σε ένα χρόνο.

Εξαδάχτυλος: Τη Μ. Δευτέρα τα τελικά συμπεράσματα για την επίδραση των ανοιγμάτων”

Τη Μ. Δευτέρα θα αποτυπωθεί η επίδραση στην πανδημία των ανοιγμάτων που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα.” τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Εξαδάχτυλος επισημαίνοντας ότι θεωρεί βέβαιη την επίδραση αυτών των ανοιγμάτων, ωστόσο, αυτή τη στιμή δε μπορούμε να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα.

"Sponsored links"

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις