15.8 C
Chania
Thursday, October 24, 2024

«Κακό Πουλί» – Μήπως ήρθε ο καιρός να κάνουμε ότι έκαναν κι οι Γερμανοί;

Ημερομηνία:

της Τριανταφυλλιάς Κωστοπούλου

Είναι να απορεί ή μάλλον να αγανακτεί κανείς πως ένας σύλλογος με την ονομασία «Κύκλος Φίλων για τη Διατήρηση Μνημείου Τιμής των Αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη» που δεν βρίσκει ανταπόκριση από γερμανικές διοικητικές και κυβερνητικές αρχές εδώ και χρόνια συνομιλεί με δημοτικές αρχές, προέδρους κοινοτήτων και δήμων ως και περιφερειάρχες για την αναστήλωση, μεταφορά και διατήρηση ναζιστικών μνημείων στην Κρήτη.

Όταν ο παραπάνω σύλλογος το 2014 με συλλογή υπογραφών προσπάθησε να καταθέσει αναφορά στα υπουργεία πολιτισμού των 16 γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων, όπως και το ομοσπονδιακό υπουργείο για ηθική και υλική υποστήριξη για τη μεταφορά, αποκατάσταση και διατήρηση του “κακού πουλιού”, απέτυχε παταγωδώς. Οι 11.000 υπογραφές, δεν ήταν αρκετές ούτε να εντυπωσιάσουν, πόσο δε να ασκήσουν πίεση.

Όπως λένε οι ίδιοι “απάντηση και μάλιστα αρνητική πήραν μόνο από την Σαξονία, την Έσση και τη Βρέμη.  Από όλα τα υπόλοιπα κρατίδια, ούτε θετική ούτε αρνητική, άρα η επιστολή μας κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων. Προτιμούν να δίνουν χρήματα στην Ελλάδα.”

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια τους στην Γερμανία στη σελίδα τους ένας υποστηρικτής τους δεν διστάζει να εκφράσει τη δική του αγανάκτηση:

“Ας συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες ότι εμείς οι Γερμανοί είμαστε ακόμα οι ισχυρότεροι και αγαπάμε τον στρατό μας. Όταν ακούω ότι δεν θέλουν το μνημείο στην Κρήτη, το μνημείο των αλεξιπτωτιστών μας, και ότι το αφήνουν να ρημάξει, πραγματικά αηδιάζω. Στο κάτω κάτω, τα παλικάρια μας πολέμησαν γενναία και για καλό σκοπό, οπότε μερικές χιλιάδες νεκροί Έλληνες δεν έχουν σημασία. Δεν θα έπρεπε να κάνουν τέτοια φασαρία. Εφόσον δανείζουμε σε κάποιον χρήματα, μπορούμε να βάλουμε τα μνημεία μας όπου θέλουμε. Jawoll.”

Ενώ στην Ελλάδα χρόνια τώρα συζητάμε για τα υπέρ και τα κατά ναζιστικών μνημείων στην Κρήτη, η στάση της Γερμανικής Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Σε ερώτηση του κόμματος Die LINKE από τον Ιανουάριο 2020, αν η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση υποστηρίζει την πρόθεση του σχεδίου που ξεκίνησε ο “Freundeskreis zur Erhaltung eines Fallschirmjäger-Ehrenmals auf Kreta e.V.” (Κύκλος Φίλων για τη Διατήρηση Μνημείου Τιμής των Αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη) να μεταφέρει το μερικώς εγκαταλελειμμένο ναζιστικό μνημείο αλεξιπτωτιστών κοντά στα Χανιά της Κρήτης, το οποίο ανεγέρθηκε το 1941 προς τιμήν των Γερμανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την εισβολή στην Κρήτη και να το ξαναστήσει σε άλλο σημείο της Κρήτης και αν γνωρίζει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αν υπάρχει εμπλοκή της Bundeswehr ή μελών της Bundeswehr στο εγχείρημα αυτό, απάντησε η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση:

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τη διατήρηση του εν λόγω μνημείου των πρώην αλεξιπτωτιστών, ούτε τη μεταφορά ή την επανατοποθέτησή του.

Η Bundeswehr δεν έχει καμία παράδοση με τις πρώην γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Bundeswehr δεν εμπλέκεται στη συντήρηση, τη μετεγκατάσταση ή την ανακατασκευή του μνημείου.

Για να κατανοήσουμε γιατί οι Γερμανοί αμετανόητοι βετεράνοι, μιλιταριστές, πιστοί στην παράδοση της Βέρμαχτ και Νεοναζί με περισσό θράσος αναζητούν μνημεία εκτός Γερμανίας για τις συναθροίσεις τους αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στην Οδηγία 30 για την αποναζιστικοποίηση, που εξέδωσαν από κοινού οι Σύμμαχοι τον Μάιο του 1946, σχετικά με το τι ακριβώς πρέπει να γίνει με τα ναζιστικά μνημεία.

Εδώ δεν λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη η τιμή της γερμανικής κληρονομιάς ή ο διαχωρισμός των “καλών” παραδόσεων του Τρίτου Ράιχ (ιπποτισμός, μανόλιες και μέντες) από το όλο θέμα των Ναζί.

ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΕΓΧΟΥ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΎ

Νομοθεσία σχετικά με την εκκαθάριση των γερμανικών στρατιωτικών και ναζιστικών μνημείων και μουσείων – Οδηγία 30

Το Συμβούλιο Ελέγχου ορίζει τα εξής:

I

Κατά και μετά την ημερομηνία της παρούσας οδηγίας, ο σχεδιασμός, η σχεδίαση, η ανέγερση, η εγκατάσταση, η ανάρτηση ή άλλη επίδειξη οποιουδήποτε μνημείου, αναμνηστικού, αφίσας, αγάλματος, οικοδομήματος, οδοδείκτη, εμβλήματος, πινακίδας ή διακριτικού που τείνει να διατηρήσει και να διατηρήσει ζωντανή τη γερμανική στρατιωτική παράδοση, να αναβιώσουν τον μιλιταρισμό ή να τιμήσουν το ναζιστικό κόμμα, ή τα οποία είναι τέτοιας φύσης ώστε να εξυμνούν περιστατικά πολέμου, και η λειτουργία στρατιωτικών μουσείων και εκθέσεων, καθώς και η ανέγερση, εγκατάσταση ή ανάρτηση ή άλλη επίδειξη σε κτίριο ή άλλη κατασκευή οποιουδήποτε από αυτά, θα απαγορεύεται και θα κηρύσσεται παράνομη, επίσης η επαναλειτουργία στρατιωτικών μουσείων και εκθέσεων.

II

Κάθε υπάρχον μνημείο, αφίσα, άγαλμα, οικοδόμημα, οδοδείκτης ή ονοματοδείκτης, έμβλημα, πινακίδα ή διακριτικό, του τύπου του οποίου η σχεδίαση, ο σχεδιασμός, η ανέγερση, η εγκατάσταση, η ανάρτηση ή άλλη επίδειξη απαγορεύεται από την παράγραφο Ι της παρούσας οδηγίας, πρέπει να καταστραφεί πλήρως και να εκκαθαριστεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 1947- επίσης, όλα τα στρατιωτικά μουσεία και εκθέσεις πρέπει να κλείσουν και να εκκαθαριστούν μέχρι την 1η Ιανουαρίου 1947 σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια.

Ένα αντικείμενο ουσιαστικής δημόσιας ωφέλειας ή μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας δεν πρέπει να καταστρέφεται ή να εκκαθαρίζεται με άλλον τρόπο όταν ο σκοπός της παρούσας οδηγίας μπορεί να επιτευχθεί είτε με την απομάκρυνση από αυτό του ή των επίμαχων τμημάτων είτε με κάποια άλλη εναλλακτική λύση που συνιστά αποτελεσματική εξάλειψη του μνημειακού του χαρακτήρα.

Οι αρμόδιες στρατιωτικές αρχές κάθε Ζώνης θα ορίσουν αρμόδιους τοπικούς Γερμανούς αξιωματούχους, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την κατάρτιση πλήρων καταλόγων των μνημείων στη δικαιοδοσία τους, τα οποία απαγορεύονται από την παράγραφο Ι και καταδικάζονται σε καταστροφή και εκκαθάριση από την παράγραφο ΙΙ της παρούσας οδηγίας.

Επιπλέον, εάν οι υπεύθυνοι αυτοί Γερμανοί αξιωματούχοι θεωρήσουν ότι σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη περίπτωση που αφορά ένα αντικείμενο εξαιρετικής καλλιτεχνικής αξίας, θα πρέπει να γίνει εξαίρεση από τον παραπάνω γενικό κανόνα, θα είναι στο χέρι τους να υποβάλουν ένα τέτοιο αίτημα στις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές για να το διαβιβάσουν στον Διοικητή της Ζώνης προς εξέταση.

III

Από την 1η Ιανουαρίου 1947 και μετά, απαγορεύεται και κηρύσσεται παράνομη η εν γνώσει διατήρηση ή επίδειξη οποιουδήποτε μνημείου, μνημείου, αφίσας, αγάλματος, οικοδομήματος, στρατιωτικού μουσείου ή έκθεσης, ονοματοσήμου δρόμου ή οδού, εμβλήματος, πινακίδας ή διακριτικού, του τύπου του οποίου ο σχεδιασμός, η σχεδίαση, η ανέγερση, η εγκατάσταση, η ανάρτηση ή άλλη επίδειξη απαγορεύεται από την παράγραφο Ι και η καταστροφή του οποίου απαιτείται από την παράγραφο ΙΙ της παρούσας οδηγίας.

Η ευθύνη σύμφωνα με την παράγραφο ΙΙΙ της παρούσας οδηγίας βαρύνει τον ιδιοκτήτη ή τους ιδιοκτήτες της περιουσίας που διατηρείται παράνομα ή, σε περίπτωση παράβασης που αφορά δημόσια περιουσία για την οποία δεν μπορεί να βρεθεί ιδιοκτήτης, τον δημόσιο υπάλληλο ή τους υπαλλήλους που είναι υπεύθυνοι για την εν λόγω περιουσία.

IV

Τα ακόλουθα δεν υπόκεινται σε καταστροφή και εκκαθάριση:

Μνημεία που έχουν ανεγερθεί αποκλειστικά στη μνήμη αποβιωσάντων μελών τακτικών στρατιωτικών οργανώσεων, με εξαίρεση τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, τα SS και τα Waffen SS.

Μεμονωμένες επιτύμβιες στήλες που υπάρχουν σήμερα ή πρόκειται να ανεγερθούν στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι τα αρχιτεκτονικά σχέδια, οι διακοσμήσεις ή οι επιγραφές των μνημείων, που αναφέρονται στις παραγράφους Ι και ΙΙ, δεν θυμίζουν τον μιλιταρισμό ή δεν μνημονεύουν το ναζιστικό κόμμα.

Με σκοπό τη διατήρηση των μνημείων που αναφέρονται στις παραγράφους Ι και ΙΙ, μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις στα αρχιτεκτονικά σχέδια, τις διακοσμήσεις ή τις επιγραφές που θα αφαιρούν τα ενοχλητικά χαρακτηριστικά.

V

Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας:

Οι όροι “στρατιωτικός” και “μιλιταρισμός” και η φράση “περιστατικά πολέμου” αναφέρονται σε πολεμικές δραστηριότητες μετά την 1η Αυγούστου 1914, είτε στην ξηρά, είτε στη θάλασσα, είτε στον αέρα, καθώς και σε πρόσωπα, οργανώσεις και ιδρύματα που συνδέονται άμεσα με τις δραστηριότητες αυτές- και

Ο όρος “Ναζιστικό Κόμμα” αναφέρεται στο πρώην Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei και σε πρόσωπα, οργανώσεις και ιδρύματα που συνδέονται άμεσα με αυτό.

VI

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της.

Βερολίνο στις 13 Μαΐου 1946.

B.H. ROBERTSON, Αντιστράτηγος.
L. KOELTZ, General de Corps d’Armee.
M.I. DRATVIN, Αντιστράτηγος.
Lucius D. CLAY, Αντιστράτηγος.

Η επιγραφή στο ναζιστικό μνημείο στα Φλώρια «έπεσαν για την Μεγάλη Γερμανία» και η επιγραφή στο “Κακό Πουλί” «Ευχαριστίες οφείλονται σε σας τους νεκρούς που μακριά από την πατρίδα, πιστοί στον Όρκο στη Σημαία, δώσατε τη ζωή σας για τη Μεγάλη μας Γερμανία», θα είχαν καλυφτεί προ πολλού στη Γερμανία, αν δεν είχαν κατεδαφιστεί βάσει της οδηγίας των συμμάχων.

Προς τι λοιπόν οι “τσακωμοί” μεταξύ μας για χάρη κάποιων αμετανόητων Γερμανών; Γερμανών που θέλουν τα μνημεία τους στην Κρητή για να τιμούν ανενόχλητοι τα παλικάρια τους που “πολέμησαν γενναία και για καλό σκοπό” και για τους οποίους οι “μερικές χιλιάδες νεκροί Έλληνες δεν έχουν σημασία”;

Fallschirmschützenabzeichen_der_Luftwaffe Το γερμανικό πουλί ήταν αντίγραφο εμβλήματος των αλεξιπτωτιστών που απονεμόταν στους στρατιώτες της Luftwaffe μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους στα άλματα

Μήπως κάποιοι στην Κρήτη που προβάλλουν το επιχείρημα ότι «τα ναζιστικά μνημεία των θυτών στα Φλώρια και στα Χανιά πρέπει να διατηρηθούν για να μην ξεχάσουμε τη γερμανική κατοχή», να το ξανασκεφτούν;

Να τους θυμίσουμε ότι μόλις πρόσφατα ο σπαρταθλητής Στέργιος Αράπογλου διέσχισε τρέχοντας όλη την Ελλάδα περνώντας από 63 μαρτυρικές πόλεις και χωριά που υπέστησαν θηριωδίες και ολοκαυτώματα από τις δυνάμεις της τριπλής φασιστικής – ναζιστικής κατοχής την περίοδο 1940 – 1945 για να τιμήσει τα θύματα των κατοχικών δυνάμεων, για μνήμη και δικαιοσύνη.

Στην Κρήτη πέρασε από 41 μαρτυρικούς τόπους, όπου οι Γερμανοί κατακτητές κατά το δικό τους πέρασμα, έσφαξαν, έκαψαν και διέπραξαν ανείπωτες θηριωδίες. Αυτά τα μνημεία των θυμάτων υποχρεούμαστε να διατηρήσουμε για τη διάσωση της μνήμης ενάντια στη λήθη, για την απόδοση δικαιοσύνης.”

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Εκδήλωση ενάντια στις διώξεις–απολύσεις εκπαιδευτικών για συνδικαλιστικούς λόγους

Η Πρωτοβουλία Αντίστασης διοργάνωσε εκδήλωση στα Χανιά καταγγέλλοντας τις...