Κοινή ανακοίνωση κλαδικών σωματείων εμπορουπαλλήλων Κρήτης για το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων και τις Κυριακές

Κανένα σχόλιο

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

"Sponsored links"

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΑΣ – ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε στα εμπορικά καταστήματα και τα Super Market,

Με έκπληξη διαβάσαμε στον τοπικό τύπο τα δημοσιεύματα αναφορικά με τις εκπτωτικές περιόδους και τις εργάσιμες Κυριακές. Είναι τουλάχιστον κοροϊδία προς τους εμποροϋπαλλήλους να καυχιέται  η Περιφέρεια Κρήτης πως «καταργείται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές», ενώ γνωρίζουμε καλά ότι οι συγκεκριμένες δυο Κυριακές που αφορά η σχετική απόφαση απλά μεταφέρθηκαν 06/03 & 04/09. Είναι ακόμα πιο προκλητικό φέτος ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα αξιοποιώντας την πανδημία,  ερχόταν η μία Υπουργική Απόφαση μετα την άλλη που επέτρεπαν το άνοιγμα καταστημάτων την Κυριακή, όπως το προαιρετικό άνοιγμα 2 Κυριακών το Μάη  για τις οποίες μάλιστα οι εργαζόμενοι ενημερωθήκαμε την τελευταία στιγμή.

Βρισκόμαστε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και ενώ οι εμποροϋπάλληλοι ετοιμάζονται για το μεγάλο ξεζούμισμα τους η εργοδοσία του κλάδου ετοιμάζει τα χρηματοκιβώτια για να βάλει τα τεράστια κέρδη που θα αποκτήσει από την εκμετάλλευση των εργαζομένων της! Ήδη την εβδομάδα 22-27 Νοέμβρη ενοψει “Black Friday” οι εμποροϋπάλληλοι νιώσαμε την εντατικοποίηση στο πετσί μας με τις ατελείωτες ουρές έξω από τα καταστήματα, την πίεση και την ανασφάλεια για το τι ώρα τελικά θα σχολάσουμε μιας και στις περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις το ωράριο είναι από το πρωί μέχρι ότι ώρα μας χρειάζεται η επιχείρηση. Πρόκειται για τις ίδιες επιχειρήσεις που δεν έχουν προσλάβει εποχιακό προσωπικό για τις ανάγκες της περιόδου, αναγκάζοντας τους ίδιους εργαζόμενους να βγάζουν δουλειά για 2 και 3 πόστα.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου όλα τα προηγούμενα χρόνια μπαίνει μπροστά στη μεθόδευση της Περιφέρειας Κρήτης για το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο. Σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων του νησιού, έχουμε καταφέρει να βάλουμε φρένο σε αυτά τα σχέδια αλλά ξέρουμε καλά ότι το κεφάλαιο και οι βαστάζοι του δε θα παραιτηθούν από την προσπάθεια.

Σε όλο το νησί έχουν δοθεί μεγάλοι αγώνες για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας και του ωραρίου. Να υπενθυμίσουμε του αγώνες του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων που μπήκε στην πρώτη γραμμή για να μη μετατραπεί ο Δήμος Χανίων σε τουριστική ζώνη ενώ παρόμοιες μάχες έχει δώσει και ο Σύνδεσμος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ν. Ρεθύμνου.

Όμως χρειάζεται αυτός ο αγώνας να μεγαλώσει, να μπουν και άλλοι συνάδελφοι στη μάχη ώστε: να μη δουλεύουμε ούτε 32 , ούτε 7 , αλλά καμία Κυριακή το χρόνο!

Οι Κυριακές είναι για τις οικογένειες μας, τα παιδιά μας, την ξεκούραση μας!

"Sponsored links"

 

Να θυμηθούμε ότι η επίθεση στο ωράριο και της Κυριακές δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Ξεκίνησε με το μνημόνιο 2 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και λοιπά κόμματα, συνέχισε με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και την απελευθέρωση των 7 Κυριακών και συνεχίζει με τις ΚΥΑ της ΝΔ και το νομοθετικό έκτρωμα του Χατζηδάκη.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αναμένοντας την εορταστική περίοδο με νόμους που έχουν τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων οι εργαζόμενοι στο εμπόριο αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε ακατάπαυστα 7 ημέρες την εβδομάδα για 3 και παραπάνω συνεχόμενες εβδομάδες με ότι ωράριο θέλει η εργοδοσία. Μάλιστα πρόσφατα το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε ότι πλέον ο εργοδότης δεν έχει την υποχρέωση να δηλώνει την υπερεργασία στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Αυτό το στόχο έχει και ο νέος νόμος – έκτρωμα που κατ’ εντολή των επιχειρηματικών ομίλων ήρθε στη βουλή από τη ΝΔ και ψηφίστηκε  με μοναδικό κριτήριο την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους. Θέλουν μια και καλή να ξεμπερδεύουν με το 8ωρο, την Κυριακάτικη Αργία, το σταθερό εργάσιμο χρόνο και με τα σωματεία μας. Μας θέλουν με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς κανένα δικαίωμα, διαθέσιμους στην εργοδοσία ανά πάσα ώρα και στιγμή. Να μην το επιτρέψουμε!

Στο χέρι μας είναι και αυτός ο νόμος να μείνει στα χαρτιά!

Οι εμποροϋπάλληλοι δεν επιλέξαμε να εργαζόμαστε τις Κυριακές, τις αργίες, με ότι ωράριο και για όσο θέλει η εργοδοσία. Οι εργαζόμενες μητέρες δεν ζήτησαν να δουλεύουν 10ωρο για να βλέπουν τα παιδιά τους Παρασκευή όπως επικαλέστηκε ο Υπ.εργασίας αλλά παρόλα αυτά βάζει τις ίδιες εργαζόμενες να δουλεύουν 3 συνεχόμενες Κυριακές , τη μοναδική μέρα δηλαδή που υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί ολόκληρη η οικογένεια. Ήδη σε αρκετές πόλεις οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα για να ανοίγουν τα καταστήματα τους από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές από τον Μάη ως τον Οκτώβρη.

Ταυτόχρονα εν μέσω 4ου κύματος πανδημίας, οι χώροι εργασίας βράζουν από κρούσματα ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει το παραμύθι της ατομικής ευθύνης και βάζει τους εργαζόμενους σε στρατόπεδα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων , βάζοντας τους να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 ευρώ το μήνα για rapid test. Είναι ατομική ευθύνη ο εργαζόμενος που δουλεύει ασταμάτητα μέσα στην εβδομάδα που έρχεται σε επαφή με τόσο κόσμο καθημερινά, που δεν έχει μία μέρα να ξεκουραστεί, μιας και σε πολλές επιχειρήσεις ισχύει ήδη το 6ημερο?

Είναι ατομική ευθύνη που η κυβέρνηση 2 χρόνια τώρα δεν έχει ακούσει τους εργαζόμενους μέσα από τα σωματεία τους που ζητάνε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους; Που ζητούσαν από την αρχή δωρεάν επαναλαμβανόμενα εργαστηριακά τεστ με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας για όλους τους εργαζόμενους; Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να σκέφτεται τρόπους για το πως θα διαιρέσει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους με δήθεν Lockdown για ανεμβολίαστους κτλ, καλά θα κάνει να ακούσει τα αιτήματα των εργαζομένων που ζητούν τα αυτονόητα.

Στον αγώνα για τη ζωή μας , δυναμώνουμε στο σωματείο μας την οργάνωσή μας!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σπάσουν το φόβο, να βγουν μπροστά αγωνιστικά, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους, να παλέψουμε για τη ζωή μας, τα δικαιώματα μας, για τον ελεύθερο χρόνο μας, για την ξεκούραση μας, για τις οικογένειες μας.

Απαιτούμε :

  • Κατοχύρωση της Κυριακάτικής αργίας. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • 7ωρο-5ήμερο-35ωρο για όλους με σταθερό ωράριο-κατάργηση των «σπαστών» και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς!
  • Όχι στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων, συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους οι οποίες θα καθορίζουν το μισθό, τα ωράρια και τους όρους εργασίας με ενιαίο τρόπο.
  • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό, σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες, όχι ωράριο εργασίας της τελευταίας στιγμής. Το διάλειμμα να προσμετράτε στον εργάσιμο χρόνο.
  • Καλοκαιρινή άδεια τουλάχιστον 2 εβδομάδες ενιαία και σε χρονική περίοδο επιλογής του εργαζόμενου.
  • Μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας , δωρεάν τεστ για όλους με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, μέσα ατομικής προστασίας.
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων των κυβερνήσεων

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live