Κρήτη: Έτσι διαλύονται τα νοσοκομεία – Ακατανόητες αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας – Μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 22 Φεβρουαρίου

Κανένα σχόλιο

Σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον του ΕΣΥ στη χώρα, με υποστελεχωμένα νοσοκομεία και ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών, αίσθηση προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας να …κλείσει ουσιαστικά το Οφθαλμολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, απορρίπτοντας την αίτηση του Χειρουργού Οφθαλμίατρου, Διευθυντή ΕΣΥ του Οφθαλμολογικού τμήματος ΓΝΑΝ, του Ηλία Βασιλαράτου μοναδικού γιατρού στο εν λόγω τμήμα!

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Βασιλαράς, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λασιθίου, στο Ράδιο Κρήτη, σύμφωνα με τον νόμο Γκάγκα, δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς στο 67ο έτος της ηλικίας τους να παραμείνουν στην εργασία τους.

Ο γιατρός έκανε αίτηση, ζητώντας να παραμείνει στο πόστο του, από τη στιγμή μάλιστα, που η μοναδική συνάδελφός του, επιμελήτρια στην κλινική, είναι από τον Ιανουάριο σε άδεια λοχείας!

"Sponsored links"

Έκπληκτος ωστόσο, ο κ. Βασιλαράς διαπίστωσε την περασμένη Πέμπτη ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έκανε δεκτή την αίτησή του!

Αυτό, εκτός από την παύση λειτουργίας του Οφθαλμολογικού Τμήματος, σημαίνει ότι δεν θα έρθουν στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, και οι ειδικευόμενοι γιατροί!

Οσο για τους ασθενείς; οι επιλογές είναι ή Σητεία ή Ηράκλειο, καθώς και το νοσοκομείο Ιεράπετρας αντιμετωπίζει τα δικά του, σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης!

Η κ. Βασιλαράς περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο νοσοκομείο που μαστίζεται από υποστελέχωση, κάνοντας λόγο για οριακή λειτουργία τμημάτων και ακατανόητες αποφάσεις, που αντί να ενισχύουν, αποδυναμώνουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Νεκτάριος Παπαβασιλείου μπορεί, με αίτηση θεραπείας, να αποτρέψει αυτή την δυσμενή, για το νοσοκομείου και τους πολίτες, εξέλιξη.

Στο πόδι οι υγειονομικοί – Μεγάλο συλλαλητήριο στις 22 Φεβρουαρίου

Εντωμεταξύ πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το παγκρήτιο πανευγειονομικό συλλαλητήριο για την υγεία που θα γίνει στις 22 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο:

Κάλεσμα Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης, Σωματείων Εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων Κρήτης, Φοιτητικών Συλλόγων Ιατρικής και ΣΕΥΠ Ηρακλείου σε ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ στις 22 ΦΛΕΒΑΡΗ

Σε ανακοίνωση αναφέρεται:

"Sponsored links"

Οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης, τα Σωματεία Εργαζομένων των δημόσιων νοσοκομείων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και Λασιθίου και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής και ΣΕΥΠ Ηρακλείου συνδιοργανώνουμε απογευματινό παγκρήτιο συλλαλητήριο και συναυλία για την υγεία στις 22 Φλεβάρη στις 17:00 στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη ραγδαία υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας και το ‘’ξήλωμα’’ του ΕΣΥ, που επιχειρείται από την κυβέρνηση της ΝΔ με τον καταστροφικό νόμο Γκάγκα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Οι συνέπειες της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας αποκαλύφθηκαν με τραγικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πρόσβαση των non-COVID ασθενών σε υπηρεσίες υγείας περιορίστηκε, οι αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία των νοσοκομείων εκτοξεύτηκαν (με τις λίστες χειρουργείου της Κρήτης να περιλαμβάνουν πλέον πάνω από 12500 ασθενείς) και οι συνθήκες δουλειάς των υγειονομικών επιδεινώθηκαν με τον εξαναγκασμό τους σε πρόσθετες βάρδιες και εφημερίες, σε μετακινήσεις, σε αναστολή αδειών (με αποτέλεσμα σήμερα να χρωστούνται χιλιάδες ημέρες αδειών).

Η εντατικοποίηση, η συσσωρευμένη κόπωση και οι καθηλωμένοι μισθοί οδηγούν σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, αλλά και νοσηλευτών. Οι παραιτήσεις της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής Ρεθύμνου, του διευθυντή ΤΕΠ του ΓΝ Χανίων, της διευθύντριας του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου Ηρακλείου και ενός ειδικευμένου παιδοψυχιάτρου του ΠΑΓΝΗ, της διευθύντριας του κέντρου αίματος του Βενιζελείου, δύο (εκ των τριών) ακτινολόγων του ΓΝ Ιεράπετρας, δύο ακτινολόγων του Γ.Ν. Αγίου Νικολάου, του μοναδικού παιδονευρολόγου του Βενιζελείου κοκ. οδηγούν στα πρόθυρα κλεισίματος τμήματα βασικά ή και μοναδικά σε όλη την Κρήτη. Σε αυτές τις συνθήκες κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό περιόδευσε πρόσφατα στην Κρήτη και -παράλληλα- η αναπλ. Υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα είχε το θράσος να επισκεφτεί τα νοσοκομεία της Κρήτης, όμως οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών και του λαού του νησιού έκαναν σαφές πως η πολιτική εμπορευματοποίησης βασικών κοινωνικών αγαθών είναι απορριπτέα!

Αντί για μόνιμες προσλήψεις, κενά μπαλώνονται με συμβασιούχους και μετακινήσεις (π.χ. παθολόγων, αναισθησιολόγων). Μάλιστα, ο πρόσφατος νόμος -ταφόπλακα για το ΕΣΥ- προβλέπει μπαλώματα και με ιδιώτες γιατρούς μερικής απασχόλησης και ανειδίκευτους απόφοιτους ιατρικής, εξαναγκάζοντας μάλιστα τους αποφοίτους σε μετανάστευση, αφού συντρίβεται κάθε προοπτική για μόνιμη δουλειά με ανθρώπινα ωράρια και καταργείται η ισότιμη ενιαία ένταξη στην ειδικότητα. Οι ασθενείς ωθούνται σε ακόμη περισσότερες πληρωμές σε ιδιωτικούς ομίλους της υγείας ή στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία των νοσοκομείων, αφού οι δωρεάν παροχές υγείας ολοένα συρρικνώνονται.

Η κατάσταση ολοένα θα χειροτερεύει όσο προχωράει η εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων για το «νέο ΕΣΥ», που περιλαμβάνουν την επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων με ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησής τους και άντληση εσόδων από τους ίδιους τους ασθενείς άμεσα ή έμμεσα (μέσω ασφαλιστικών ταμείων). Προβλέπεται αξιολόγηση μονάδων υγείας (από τον ΟΔΙΠΥ), διαμόρφωση νέου χάρτη υγείας με συγχωνεύσεις νοσοκομείων (π.χ. Λασιθίου), μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, παράδοση υπηρεσιών υγείας σε εργολάβους και ΜΚΟ. Τα σχέδια αυτά επιχειρούν να τα επιβάλλουν με την ένταση του αυταρχισμού διοικήσεων νοσοκομείων.

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας και οι φοιτητές στις σχολές υγείας της Κρήτης αντιδρούμε στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, άνεργους, συνταξιούχους, να συμμετέχουν μαζικά στο συλλογικό αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης.

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα.

Διεκδικούμε:

Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Άμεση  προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων.

Να μην κλείσει και να μην αλλάξει χαρακτήρα κανένα νοσοκομείο. Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στο “νέο ΕΣΥ “.

Καμία κατάργηση –συγχώνευση τμήματος, κλινικής ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας υγείας.

Κατάργηση πληρωμών ασθενών για εξετάσεις, φάρμακα, χειρουργεία και άλλες θεραπείες.

Επικαιροποίηση απαρχαιωμένων οργανισμών νοσοκομείων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες

Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Γιατροί ΕΣΥ πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης

Όχι σε μετακινήσεις γιατρών και άλλων υγειονομικών μεταξύ μονάδων υγείας

Αυξήσεις μισθών σε επίπεδα ανάλογα με την αύξηση του πληθωρισμού. Επαναφορά 13ου -14ου μισθού.

Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών

Όχι στον αυταρχισμό διοικήσεων

Καμία υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων ιατρικής με την εισαγωγή κριτηρίων αξιολόγησης-φίλτρων. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για άσκηση επαγγέλματος.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγώνες των εκπαιδευτικών, των καλλιτεχνών, των αρχαιολόγων και των εργαζομένων στα μουσεία.

OXI στην εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την υγεία στις 22 Φλεβάρη στις 5 μμ. στο Ηράκλειο.

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λασιθίου

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου

Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σητείας

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Νεάπολης

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Σωματείο Εργαζομένων νοσοκομείου Ρεθύμνου

Σύλλογος Εργαζομένων νοσοκομείου Χανίων

Φοιτητικός Σύλλογος Ιατρικής Κρήτης

Φοιτητικός Σύλλογος Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) Κρήτης

Το συλλαλητήριο για την υγεία στις 22 Φλεβάρη ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ:

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ)

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)

Σύλλογοι ΠΦΥ Κρήτης:

Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης

Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος ΠΦΥ Κρήτης

Από Ηράκλειο:

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ

Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου

Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

ΕΛΜΕ Ηρακλείου

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Ηρακλείου

Σωματείο Ξενοδοχοϋπάλληλων Ν. Ηρακλείου

Σωματείο Μαγείρων, Ζαχαροπλαστών & Βοηθητικού Προσωπικού Κουζίνας Ν. Ηρακλείου

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου

Από Ρέθυμνο:

Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου

Σύλλογος Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Ρεθύμνου

Οδοντιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου.

Σωματείο προσωπικού καθαριότητας δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων Ρεθύμνου.

Σωματείο βάσης εργαζόμενων διανομέων Ρεθύμνου.

Δήμος Ρεθύμνου

Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου

Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου

Επιμελητήριο Ρεθύμνου.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου

Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου

Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ν.Ρεθύμνης

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου

Σύλλογος Εργαζομένων ΕΦΚΑ Ρεθύμνου

Σύλλογος εργαζομένων Δήμου Ρεθύμνου.

Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου

Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ρεθύμνου

Σωματείο  ΑΜΕΑ Ρεθύμνου.

Δ.Σ. Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Ρουσσοσπιτίου, 9ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, 2ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιπόπουλου, Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Σταυρωμένου, Δημοτικού Σχολείου Πλακιά, 3ου Λυκείου Ρεθύμνου

Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών/-τριών και Διδασκόντων/-ουσών Ρεθύμνου

Σωματείο μουσικών Ρεθύμνου

Ορειβατικός σύλλογος Ρεθύμνου

Αθλητικός Σύλλογος Λ.Ι.Β.Α.Σ.

Δήμος Αγίου Βασιλείου

Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών /-τριών και Διδασκόντων /-ουσιών Ρεθύμνου

Σύλλογος Μεταπτυχιακών & Υποψήφιων Διδακτόρων Πανεπιστημίου Κρήτης.

Φοιτητικός Σύλλογος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου

Φοιτητικός Σύλλογος Κοινωνιολογίας Ρεθύμνου

Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών Ρεθύμνου

Αντιφασιστική δράση Ρεθύμνου(ΑΔΡΕ).

Συντονιστικό Ρεθύμνου ενάντια στις βΑΠΕ

Από Λασίθι:

Σύλλογος  Εργαζομένων Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Λασιθίου

Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Ιεράπετρας για τη Δημόσια Υγεία

Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Σητείας

Ιατρικός σύλλογος Σητείας

Ομάδα γυναικών Σητείας -μέλος ΟΓΕ

Φιλανθρωπικό Σωματείο Στήριξης ΑΜΕΑ Σητείας

Επιτροπή Υγείας Δήμου Σητείας

ENΩΣH ΞENOΔOXEIΩN EΠAPXIAΣ ΣHTEIAΣ

ENΩΣH TOYPIΣTIKΩN ΔIAMEPIΣMATΩN ΣHTEIAΣ

Φίλοι Νοσοκομείου Νεάπολης

Εμπορικός Σύλλογος Νεάπολης

Από Χανιά:

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων

Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων

Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live