22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρ. Αρσένης: Σεισμικές έρευνες για πετρέλαια ανοιχτά της Κρήτης με αδιαφάνεια και μυστικότητα

Ημερομηνία:

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτων Αρσένης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας  με θέμα: “Σεισμικές έρευνες για πετρέλαια ανοιχτά της Κρήτης με αδιαφάνεια και μυστικότητα”

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια μεθοδολογία σχετικά με τις σεισμικές έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα. Στις 31 Ιανουαρίου σε απάντηση της επίκαιρης ερώτησής μου για την αντίστοιχη περίπτωση εν κρυπτώ σεισμικών ερευνών ανοιχτά του Κυπαρισσιακού κόλπου ο υπουργός απλά επιβεβαίωσε το γεγονός. Τώρα, όπως έκανε γνωστό η “Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων” από τις 25 Οκτωβρίου το ειδικό σκάφος σεισμικών ερευνών Sanco Swift, συνοδευόμενο από το ρυμουλκό Alexander 3 ελληνικής σημαίας, πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες με ηχοβολισμούς στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης χωρίς καν να έχει εκδοθεί η απαιτούμενη Navtex. Μάλιστα δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν τις παραπάνω ενέργειες ενώ το υπουργείο και η ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε) εδώ και 14 μέρες σιωπούν και απαξιώνουν τους πολίτες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που αιτούνται απαντήσεων βάσει της Διεθνούς Σύμβασης του Άαρχους.

Σημειώνεται ότι στις 2 Νοεμβρίου εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης» και η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα. Οι θαλάσσιες περιοχές «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης», για τις οποίες έχουν εγκριθεί από το 2019 προγράμματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές παγκόσμιας σημασίας για τα κητώδη (ΙΜΜΑ) και έχουν προταθεί από την ACCOBAMS προς την Ελλάδα για δημιουργία προστατευόμενης περιοχής για τα κητώδη.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος επισημαίνουν ότι ενώ πλησίαζε η ημερομηνία εκδίκασης, το ΥΠΕΝ και η ΕΔΕΥΕΠ επέλεξαν να ξεκινήσουν εργασίες σεισμικής έρευνας, τόσο στη θαλάσσια περιοχή Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, όσο και στο Ιόνιο, με πλοία της εταιρείας Petroleum Geo-Services. Οι εργασίες αυτές διεξάγονται κατά παράβαση του (ήδη ανεπαρκούς) όρου της ίδιας της υπουργικής απόφασης που κρίνεται από το ΣτΕ, σύμφωνα με τον οποίο οι σεισμικές έρευνες θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο τον χειμώνα, ώστε να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στα ευαίσθητα θαλάσσια θηλαστικά της οικολογικά πολύ σημαντικής αυτής περιοχής.

Ερωτάται ο Υπουργός

  • Πως γίνεται μια ιδιωτική εταιρεία να έχει ήδη ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες, ενώ ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή στις 7 Νοεμβρίου να δηλώνει ότι  «οι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil»;

  • Γιατί αδιαφορείτε και δεν σέβεστε το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεδομένου ότι αυτό δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά; Γιατί δεν τηρείτε τις αποφάσεις της ACCOBAMS οι οποίες είναι δεσμευτικές για τη χώρα;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε χθες, Τετάρτη, από τη ζωή σε ηλικία 73...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...