30.1 C
Chania
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2026

Λάβρος ο Προκόπης Παυλόπουλος για τις υποκλοπές: «Τέτοιες πρακτικές παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους αυταρχισμού»

Ημερομηνία:

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο τοποθετήθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, για την υπόθεση των υποκλοπών, κάνοντας λόγο για σοβαρό θεσμικό ζήτημα που πλήττει τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Αικατερίνης Παπανικολάου με τίτλο «Επικοινωνιακό απόρρητο και Εθνική Ασφάλεια» (εκδόσεις Σάκκουλα), ο πρώην ανώτατος πολιτειακός παράγοντας αναφέρθηκε ευθέως στο «σκάνδαλο των υποκλοπών», συνδέοντάς το με μια προβληματική, όπως τη χαρακτήρισε, συνύπαρξη της εκτελεστικής εξουσίας με τμήμα της δικαστικής λειτουργίας.

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που τέτοιες πρακτικές έχουν στους δημοκρατικούς θεσμούς, επισημαίνοντας ότι οδηγούν σε επικίνδυνες θεσμικές παρεκκλίσεις, ιδιαίτερα όταν τίθενται υπό αμφισβήτηση θεμελιώδεις αξίες όπως η ελευθερία και η δημοκρατία.

Όπως τόνισε, φαινόμενα αυτού του είδους δεν περιορίζονται μόνο στη σταδιακή αποδυνάμωση των θεσμών, αλλά ενδέχεται να δημιουργήσουν συνθήκες που παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους αυταρχισμού.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται οριστικά ξεπερασμένες αντίστοιχες πρακτικές του παρελθόντος.

Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι τέτοιες εκτροπές «ροκανίζουν» τα θεμέλια της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και θύμισε μορφές απρόσωπης εξουσίας που έχουν αποτυπωθεί στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.

Ειδικότερα, παρέπεμψε στα έργα του Φραντς Κάφκα «Η Δίκη» και «Ο Πύργος», ενώ έκανε αναφορά και στην ταινία «Οι Ζωές των Άλλων» του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ, η οποία διαδραματίζεται στο Ανατολικό Βερολίνο της δεκαετίας του 1980 και πραγματεύεται τις πρακτικές παρακολούθησης και ελέγχου των πολιτών από το κρατικό σύστημα.

Οι παρεμβάσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας έρχονται να αναζωπυρώσουν τη δημόσια συζήτηση γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί έντονες πολιτικές και θεσμικές αντιδράσεις.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Κυριακή δίνεται στην κυκλοφορία το Βόρειο νέο τμήμα στο Βαμβακόπουλου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κόμβο Βαμβακόπουλου Χανίων στις 12/07. Διακοπές κυκλοφορίας 06:00-06:20 και 14:00-14:10. Έργα οδικής ασφάλειας Κίσσαμος-Κολυμπάρι 12-18/07.

Ολοκληρώθηκε το 1ο Θερινό Σχολείο Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ολοκλήρωσε το 1ο Θερινό Σχολείο Αναγεννητικής Ιατρικής με 25 συμμετέχοντες από 6 χώρες. Εντατικό πρόγραμμα με διαλέξεις και εργαστηριακή εκπαίδευση στο Ηράκλειο.

Μια φωτογραφία τα λέει όλα

Για να εξασφαλίσουν τη διατροφή των κατοχικών δυνάμεων και...

Φοιτητικοί Σύλλογοι Πολυτεχνείου Κρήτης: Συλλαλητήριο στις 14 Ιουλίου κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16

Φοιτητικοί Σύλλογοι Πολυτεχνείου Κρήτης καλούν σε συλλαλητήριο στις 14 Ιουλίου στα Χανιά κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16. Συγκέντρωση στην Πρυτανεία στις 12:00.