15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Με απόφαση Υπουργού, ιδρύθηκε Ομάδα εργασίας για την προστασία και διατήρηση των περιοχών προστασίας της βιοποικιλότητας Γραμβούσας, Ελαφονησίου και Φαλάσαρνων

Ημερομηνία:

Οριακά φαίνεται ότι είναι τα πράγματα στις προστατευόμενες περιοχές Λαφονήσι, Φαλάσαρνα και Γραμβούσα λόγω της τουριστικής υπερ-εκμετάλλευσης, κάτι που αναγκάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να μη φτάσει η κατάσταση να γίνει όπως αυτή που καταγράφεται σήμερα σε μία άλλη περιοχή της Κρήτης, την Χρυσή.

Πιο συγκεκριμένα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δημοσιεύτηκε και σε ΦΕΚ προχωρά η συγκρότηση ομάδας εργασίας για την προστασία και διατήρηση των περιοχών προστασίας της βιοποικιλότητας Γραμβούσας, Ελαφονησίου και Φαλάσαρνων της Δυτικής Κρήτης.

Σκοπός της ομάδας θα είναι να προχωρήσει σε εισήγηση προς το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κανονιστικών διατάξεων και διαχειριστικών προτάσεων, καθώς και σχεδίου δράσης για την άμεση προστασία και διατήρηση των περιοχών προστασίας της βιοποικιλότητας Γραμβούσας, Ελαφονησίου και Φαλάσαρνων.

Η ομάδα αποτελείται από τους εξής:

  • Μητσόπουλος Ιωάννης, ΠΕ Γεωτεχνικών (Δασολόγος), Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του ΟΦΥΠΕΚΑ, με αναπληρωτή τον Αντώνιο Μπαρνιά, ΠΕ Γεωτεχνικών (Δασολόγος), Προϊστάμενο της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης.
  • Χαρίκλεια Καργιολάκη, ΠΕ Γεωτεχνικών (Δασολόγος PhD), Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με αναπληρώτρια την Αγγελική Μαρτίνου, ΠΕ Μηχανικών (Χημικός Μηχανικός PhD), Προϊσταμένη του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
  • Βεγλιρής Εμμανουήλ, ΠΕ Γεωτεχνικών, Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης, με αναπληρώτρια την Κασσελάκη Αιμιλία, ΤΕ Γεωπόνων, υπάλληλο της ίδιας υπηρεσίας.
  • Από τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου, ο Εμμανουήλ Κοτρωνάκης, Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Καντάνου-Σελίνου, με αναπληρωτή τον Αντώνιο Περράκη, Δήμαρχο Καντάνου-Σελίνου.
  • Από τον Δήμο Κισσάμου, ο Κουκουράκης Κωνσταντίνος, μέλος της ομάδας συμβούλων του Δήμου Κισσάμου για τα περιβαλλοντικά και χωροταξικά θέματα, με αναπληρωτή τον Μυλωνάκη Γεώργιο, Δήμαρχο Κισσάμου.
  • Από την Διεύθυνση Δασών Χανίων του ΥΠΕΝ, ο Δημήτριος Σοπιάδης, ΠΕ Γεωτεχνικών (Δασολόγος) υπάλληλος της Διεύθυνσης Δασών Χανίων του ΥΠΕΝ, με αναπληρωτή τον Ζαχαρία Γκούσκο, ΠΕ Μηχανικών (Περιβάλλοντος), υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.
  • Από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο Πέτρος Λυμπεράκης, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) Πανεπιστημίου Κρήτης, έφορος θηλαστικών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστημίου Κρήτης (ΜΦΙΚ-ΠΚ), με αναπληρωτή τον Μιχάλη Προμπονά, ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης, Εργαστήριο Οικολογίας-Περιβάλλοντος ΜΦΙΚ-ΠΚ.
  • Από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, η Φουρναράκη Χριστίνη, Δρ. Βιολόγος, με αναπληρωτή τον Χορευτάκη Μιχαήλ, Βιολόγο (MSc).

Γ. Συντονιστής της Ομάδας ορίζεται ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του ΟΦΥΠΕΚΑ, με αναπληρώτρια του την Χαρίκλεια Καργιολάκη, ΠΕ Γεωτεχνικών (Δασολόγος PhD), Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Δ. Γραμματειακή υποστήριξη στην Ομάδα Εργασίας παρέχει η Φρουδάκη Μαρία, ΤΕ Δασοπόνων, της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, με αναπληρώτρια την Χαμουρίδου Μαρία, ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού του Ο.ΦΥ.ΠΕΚ.Α..

Ε. Η Ομάδα Εργασίας συνεδριάζει τουλάχιστον έξι (6) φορές κάθε έτος και παράγει συνοπτική αναφορά πεπραγμένων, που υποβάλλεται στη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ και στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. Η Ομάδα παρακολουθεί όλες τις εγκεκριμένες κανονιστικές πράξεις και τα σχέδια δράσης, την υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων και μέτρων διατήρησης και διασφαλίζει τις επιχειρησιακές συνθήκες για την έγκαιρη υλοποίησή τους. Η Ομάδα Εργασίας δύναται να συνεδριάζει και μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΣΤ. Η Ομάδα Εργασίας, όποτε το κρίνει σκόπιμο, προσκαλεί στις συνεδριάσεις της εκπρόσωπους άλλων τοπικών φορέων ή/και εμπειρογνώμονες που δύνανται να συνεισφέρουν στο έργο της, ο δε Συντονιστής δύναται να ζητά γραπτώς τις απόψεις τους.

Ζ. Η Ομάδα Εργασίας μπορεί να ζητήσει από υπηρεσίες και φορείς του άρθρου 26 του ν. 4685/2020 (Α 92) να ορίσουν σύνδεσμο με αυτήν, για την άμεση επικοινωνία, συνεργασία και προσκόμιση στοιχείων, αναγκαίων για την έγκαιρη και έγκυρη λειτουργία της.

Σημειώνουμε ότι η απόφαση του Υπουργείου έχει ισχύ για τρία χρόνια.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...