Μινωικό ανάκτορο: Εισπράξεις ύψους 120.000 ευρώ σε 24 ώρες | Βίντεο

Κανένα σχόλιο

Στον Θεό… έχει φτάσει η επισκεψιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και τα Μουσεία, αλλά τα σκήπτρα φαίνεται ότι κρατάει για τα καλά το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού. Μάλιστα, δεν είναι μόνο οι επισκέπτες που φτάνουν στο νησί και συρρέουν για να δουν το παλάτι του Μίνωα, είναι και τα χρήματα που αφήνουν μέσω των εισιτηρίων που πληρώνουν.

Αν αναλογιστεί κάποιος λοιπόν ότι η Κνωσός σε μία μέρα δέχτηκε 8.000 επισκέπτες, γίνεται αντιληπτό ότι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων εισπράττει εκατομμύρια από το ανάκτορο και δεν επιστρέφει τίποτε σε αυτό για έργα.

Το ολόκληρο εισιτήριο για την Κνωσό είναι 15 ευρώ, το μειωμένο 8 και το ενιαίο εισιτήριο για Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και Κνωσό σε ένα τουρ κοστολογείται στα 20 ευρώ. Αν τώρα λάβει κάποιος υπόψη τη μέση τιμή, τότε χονδρικά θα μπορούσε να προσδιορίσει ως μονάδα υπολογισμού τα 15 ευρώ ανά άτομο ως μέση τιμή εισιτηρίου.

"Sponsored links"

Σκεφτείτε τώρα ότι πέρασαν το κατώφλι του ταμείου της Κνωσού για να εισέλθουν και να περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο περίπου 8.000 άτομα σε ένα 24ωρο. Εύκολα θα μπορούσε με έναν υπολογισμό να καταλήξει κάποιος ότι οι εισπράξεις εκείνη την ημέρα έφτασαν περίπου στα 120.000 ευρώ.

Το ρεκόρ αυτό, που θεωρείται ρεκόρ όλων των εποχών, σημειώθηκε περίπου πριν από τρεις Τετάρτες, δηλαδή στις 27 Ιουλίου 2022, καθώς είχε συμπέσει να έχουν επισκεφτεί και το λιμάνι του Ηρακλείου μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξεναγών Κρήτης Μανόλη Παπαδάκη, ο μέσος όρος των επισκεπτών τις καθημερινές είναι περίπου 5.000 άτομα, ενώ ο αριθμός τις Τετάρτες εκτοξεύεται και τις Κυριακές μειώνεται, όπως είναι λογικό. Οι εισπράξεις λοιπόν για την Κνωσό, όπως και η επισκεψιμότητά της αναμένεται να αγγίξουν δυσθεώρητους απόλυτους αριθμούς για το 2022.

Επίσης, εκτός από τους αριθμούς, τεράστια θα πρέπει να θεωρείται και η υπομονή των επισκεπτών, καθώς η αναμονή είναι μεγάλη, οι ουρές κάτω από τον ήλιο ακόμη μεγαλύτερες και φυσικά τα κέρδη για το υπουργείο Πολιτισμού κεφαλαιώδη, από τα οποία ωστόσο δεν επιστρέφονται όσα θα άξιζαν στην Κνωσό για την πλήρη ανάδειξη του ανακτόρου, αλλά και τη δημιουργία καλύτερων υποδομών για τη διευκόλυνση του επισκέπτη, που δε διστάζει να υπομείνει στο λιοπύρι, και μάλιστα εκτεθειμένος και ως προς την ασφάλειά του πάνω στο μικρό πεζοδρόμιο μπροστά από δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας, αλλά και στο πάρκινγκ, όπου σταθμεύουν οχήματα και τουριστικά λεωφορεία.

Ο Ιούνιος

Σύμφωνα πάντως με τα πρώτα στοιχεία επισκεψιμότητας του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξής Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), για τον μήνα Ιούνιο η επισκεψιμότητα στην Κνωσό έφτασε το 88% του 2019 με 108.710 επισκέπτες, έναντι 123.511. Αντίθετα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στο κέντρο του Ηρακλείου έφτασε το 74% του 2019 με 46.288 επισκέπτες, έναντι 63.334. Μάλιστα, η Κνωσός ξεπέρασε σε ποσοστά – όχι σε απόλυτους αριθμούς – και την Ακρόπολη, η οποία έφτασε στο 87% του 2019. Ιδιαίτερη αύξηση επισκεψιμότητας με συν 10% καταγράφεται και για τη Σπιναλόγκα.

Το 2018 εισπράχθηκαν 9,2 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2018, τα εισιτήρια που κόπηκαν στην Κνωσό αντιστοιχούν σε 9.238.469 ευρώ, της Σπιναλόγκας σε 2.593.144 ευρώ, του Δικταίου Άντρου σε 932.208 ευρώ και της Φαιστού σε 718.828 ευρώ. Αν συνυπολογιστούν σε αυτά τα χρήματα τα 2.279.111 ευρώ που προσέφεραν τα μουσεία της Κρήτης, για το 2018 εισέφερε στον κρατικό κορβανά από τον αρχαιολογικό της πλούτο 16.967.353 ευρώ! Και φέτος αναμένεται ότι θα είναι πολύ καλύτερα… περιμένουν ρεκόρ!

"Sponsored links"

Το μερίδιο του 2019

Έχει ενδιαφέρον ότι σε ποσοστιαία κατάταξη για την επισκεψιμότητα των μουσείων της χώρας τον Σεπτέμβριο του 2019 το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είχε μερίδιο 16,6% στην πανελλαδική “πίτα”, όταν το πρώτο, το Μουσείο της Ακρόπολης, είχε 25,5%, και το τρίτο, το Εθνικό Αρχαιολογικό, 9,6%. Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν για τον ίδιο μήνα 23,7% για το πρώτο σε επισκεψιμότητα μνημείο της χώρας, την Ακρόπολη των Αθηνών, και 7,2% για το ανάκτορο της Κνωσού. Για τη Φαιστό, το μερίδιο στην “πίτα” ήταν 0,8%.

Όσον αφορά στις εισπράξεις, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., αυξήθηκαν κατά 28% τον Σεπτέμβριο του 2019 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2018 στα μουσεία της χώρας και αντίστοιχα κατά 10,2% στους αρχαιολογικούς χώρους. Για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, οι εισπράξεις στα μουσεία της χώρας παρουσίασαν αύξηση 29,1%, ενώ στους αρχαιολογικούς χώρους κατά 9,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Υπουργείο Πολιτισμού: Δε δείχνει πρόθεση να «επιστρέψει» χρήμα για έργα

Αν και οι ανάγκες είναι τεράστιες τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές, το υπουργείο δε δείχνει καμιά πρόθεση να βρει λύσεις για τις πάγιες αυτές ανάγκες. Τα έσοδα από την Κνωσό και το Μουσείο θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Κρήτη με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα που θα αφορά στην ανάδειξη θησαυρών που κρύβονται στις πνιγμένες αποθήκες με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού ή ακόμα και με ένα απαραίτητο πρόγραμμα αναστηλωτικών εργασιών σε αρχαιολογικούς χώρους που έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Κνωσός αλλά και το Μουσείο φτάνουν στην κορυφή. Την αποθέωση γνώρισαν μέσα στο 2019 το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και το ανάκτορο της Κνωσού, καθώς όχι μόνο “είδαν” μεγαλύτερους αριθμούς επισκεπτών να διασχίζουν τις πύλες τους, αλλά είχαν και τη μεγαλύτερη έως άκρως εντυπωσιακή άνοδο σε σχέση με τους “ανταγωνιστές” τους στην υπόλοιπη χώρα.

Tα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δίνουν το “στέμμα” στο Μουσείο Ηρακλείου, καθώς είχε τη μεγαλύτερη μεταβολή επισκεψιμότητας πανελλαδικά, στο συν 34,5%, τον Σεπτέμβριο του 2019, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, και στο συν 22% στο διάστημα από Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο του 2019, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Από την πλευρά του, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού “είδε” την αύξηση της επισκεψιμότητάς του να φτάνει το 10,5% κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, τη δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα μετά από εκείνη της Ακρόπολης (14,2%), και το 8,4% τον Σεπτέμβριο του 2019, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2018.

Όσον αφορά στους αρχαιολογικούς χώρους, και το 2019 όπως και το 2018 το ανάκτορο της Κνωσού ήταν στη δεύτερη θέση (784.309 επισκέπτες και 709.519 αντίστοιχα, με αύξηση για την περυσινή χρονιά κατά 10,5%), με πρώτη την Ακρόπολη των Αθηνών (2.907.691 και 2.564.877 επισκέπτες αντίστοιχα και αύξηση 14,2% το 2019). Στις υπόλοιπες θέσεις βρέθηκαν για την περυσινή χρονιά η Επίδαυρος, η Ακρόπολη των Μυκηνών και ο Θησαυρός του Ατρέα, και ακολούθως η Αρχαία Ολυμπία στην 6η θέση, οι Δελφοί στην 7η, το Σούνιο στην 8η, οι Βασιλικοί Τάφοι της Βεργίνας στην 9η, η Αρχαία Κόρινθος στη 10η, και τέλος ο Μυστράς και το ανάκτορο της Φαιστού στην 11η και τη 12η θέση αντίστοιχα.

neakriti.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live