Μ. Συντυχάκης: Η κυβέρνηση μεσολαβεί για να εκτεθούν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας σε ιδιωτικά μουσεία

Κανένα σχόλιο

Την απόσυρση της συμφωνίας του υπουργείου Πολιτισμού με τα ιδιωτικά μουσεία Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα και Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, σχετικά με 161 κυκλαδικά ειδώλια, ως «απαράδεκτη, προσβλητική και επικίνδυνη», ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, η κυβέρνηση νομιμοποιεί μια συμφωνία που προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο, αναγνωρίζει ως κάτοχο των αρχαιοτήτων αυτών ένα Ίδρυμα με έδρα τις ΗΠΑ και δέχεται να εκτεθούν τα ευρήματα αυτά σε ένα ιδιωτικό Μουσείο, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης για 50 χρόνια, ενώ κάποια από αυτά θα έρχονται κατά διαστήματα στην Ελλάδα και θα εκτίθενται στο επίσης ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Ελλάδα.

Δηλαδή, μια συλλογή 161 αντικειμένων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, προϊόντα λαθρανασκαφών στην Ελλάδα που βρίσκονταν στην κατοχή ιδιώτη συλλέκτη με έδρα τις ΗΠΑ, παραχωρήθηκαν τον Ιούλιο σε Ίδρυμα, με έδρα το Ντελαγουέρ, προκειμένου – όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση- να επιστραφεί, χωρίς, βέβαια, και αυτό να είναι σίγουρο, μετά από 25 ή 50 χρόνια η ιδιωτική συλλογή ενός Αμερικανού αρχαιοκάπηλου μεγιστάνα 161 ειδωλίων κυκλαδικού πολιτισμού.

"Sponsored links"

Την ώρα που ο «κόσμος το έχει τούμπανο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, ότι οι ΗΠΑ είναι το κέντρο του εμπορίου αρχαιοτήτων και γενικά πολιτιστικών αγαθών, με ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αντί λοιπόν να επιστρέψουν στη χώρα μας, η κυβέρνηση τα χαρίζει -κυριολεκτικά- στο ιδιωτικό Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (ΜΕΤ) της Νέας Υόρκης και στο ιδιωτικό Κυκλαδικό Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή, είπε ο Μ. Συντυχάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτές οι μεθοδεύσεις δεν έχουν καμία σχέση με “επαναπατρισμό” τους ούτε λέγεται προστασία πολιτιστικών αγαθών! “Επαναπατρισμός” σημαίνει οι κυκλαδικές αρχαιότητες να επιστρέψουν στον γενέθλιο τόπο τους, τις Κυκλάδες!».

Ακόμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για μια συλλογή σημαντικών ευρημάτων, προϊόντα λαθρανασκαφών από σημαντικές θέσεις του Κυκλαδικού Πολιτισμού, τα οποία έχουν βγει από την Ελλάδα παράνομα και η κυβέρνηση με την πρακτική της νομιμοποιεί την παρανομία.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» να μεσολαβεί η κυβέρνηση για να εκτεθούν αρχαιότητες, προϊόν αρχαιοκαπηλίας, σε ένα ιδιωτικό μουσείο στην Ελλάδα και σε ένα ιδιωτικό Μουσείο στη Νέα Υόρκη αντί αυτά τα 161 αρχαία αντικείμενα να εμπλουτίσουν την έκθεση του δημόσιου και μοναδικού στον κόσμο Μουσείου Κυκλαδικού Πολιτισμού στις Κυκλάδες και μάλιστα να ευαισθητοποιήσουν τους επισκέπτες σε θέματα παράνομης εμπορίας αρχαίων.

Και ξεκαθάρισε ότι με την κύρωση αυτής της συμφωνίας «η ελληνική κυβέρνηση και η Ελληνική Βουλή λειτουργούν ως “μεσολαβητές” προκειμένου να νομιμοποιηθεί μια ιδιωτική συλλογή χωρίς καμία αναφορά ή έλεγχο στην προέλευση και στον τρόπο απόκτησης των αντικειμένων».

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι το Κόμμα καταψηφίζει το νομοσχέδιο και ζήτησε την απόσυρσή του.

 

 

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live