22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Ελεύθερους χώρους και πράσινο έχει ανάγκη η πόλη

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων:

Σε μια χώρα που γυναίκες δολοφονούνται μπροστά σε αστυνομικά τμήματα, γιατί είτε υποτιμούνται οι καταγγελίες τους είτε υπάρχει έλλειψη προσωπικού για να ασχοληθεί με αυτές, η κυβέρνηση βρήκε πληθώρα αστυνομικών για να προστατέψει συμφέροντα ιδιωτών που θέλουν να μετατρέψουν σε ξενοδοχείο τον ιστορικό λόφο Καστέλι, το μπαλκόνι των Χανίων, την Ακρόπολη της πόλης, που κατοικείται από τη Μινωική εποχή, εδώ και πάνω από 5.000 χρόνια!

Τα Χανιά έχουν γεμίσει με ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Δεν είναι τα ξενοδοχεία που μας λείπουν, είναι οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι και το πράσινο, χώροι που μπορείς να ξαποστάσεις, να ξεκουραστείς, να απολαύσεις, είτε είσαι ντόπιος είτε είσαι επισκέπτης, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσεις.

Η Παλιά Πόλη και τα Χανιά μετατρέπονται γοργά σε μια τουριστούπολη, που διώχνει τους κατοίκους της, ξεπουλάει την Ιστορία και τον πολιτισμό της όπως επιχειρείται να γίνει και με το λόφο Καστέλι. Εάν εφαρμοστούν τα σχέδια κυβέρνησης και επενδυτών, για να θαυμάσεις τη θέα ή να βγάλεις μια φωτογραφία από το λόφο Καστέλι, την κορυφή της πόλης, θα πρέπει είτε να πάρεις την άδεια του ιδιώτη επενδυτή είτε να πληρώνεις.

Σοβαρότατη ευθύνη για τη μετατροπή της πόλης σε τουριστούπολη, την εκδίωξη των κατοίκων, την εμπορευματοποίηση των πάντων και την εκποίηση της Ιστορίας, του πολιτισμού και των μνημείων όπως αυτών στο λόφο Καστέλι έχει και η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο οποίο έχουν παραχωρηθεί τα μνημεία στο λόφο Καστέλι. Παραχωρήθηκαν στο Πολυτεχνείο για να έχουν εκπαιδευτική και πολιτιστική χρήση, προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας, όχι για να παραδίδονται σε ιδιώτες για κερδοσκοπία! Όσο για τα περί «αναγκών χρηματοδότησης του Πολυτεχνείου», το Πολυτεχνείο θα μπορούσε να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα με χρηματοδότηση της ΕΕ από όσα δίνει κοψοχρονιά ο ιδιώτης, εάν πρόσφερε απλά μερικά ολιγοήμερα μαθήματα Erasmus+ για εκπαιδευτικούς και φοιτητές από όλη την Ευρώπη, όπως είχαμε προτείνει από το 2017. Ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Ο αποκλεισμός των πολιτών από ελεύθερους και δημόσιους χώρους είναι στην πραγματικότητα αποκλεισμός τους από τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι προάγουν την επικοινωνία, το διάλογο, την ελεύθερη έκφραση και δημιουργία των πολιτών. Κάθε περιορισμός τους (ιδιωτικοποίηση- εμπορευματοποίηση) είναι περιορισμός της δημοκρατίας, της συμμετοχής και των δικαιωμάτων των πολιτών.

Τονίζουμε ότι υπάρχει, μέσα από το δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα, μια ευρύτατη δημόσια σύγκλιση πολιτών και φορέων των Χανίων σε 5 σημεία για το Λόφο Καστέλι:

  • Όχι στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων και της πλατείας του Λόφου Καστελιού.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του χώρου.
  • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης πολιτών και επισκεπτών στο Λόφο Καστέλι χωρίς εισιτήρια.
  • Δημόσια χρήση του χώρου για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς σκοπούς και για τις ανάγκες της νεολαίας και των φοιτητών.
  • Συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση του δημόσιου χώρου μέσα από Συνέλευση, μαθαίνοντας από το παράδειγμα που έδωσε τα προηγούμενα χρόνια η κατάληψη Ρόζα Νέρα που έχει καταγραφεί πλέον στην Ιστορία της πόλης, ότι μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική διαχείριση του δημόσιου ελεύθερου χώρου, με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών μέσα από συνελεύσεις που θα αποφασίζουν για το χώρο.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...