17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Οι Εντατικές στην… εντατική: Μόλις 189 κλίνες από τις 1.165 κενές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ημερομηνία:

Σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) το επόμενο διάστημα, καθώς ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα είναι πλέον συρρικνωμένος.

Μάλιστα, ο αριθμός των ΜΕΘ έχει μειωθεί σε μία φάση που αναμένεται μεγάλη έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, τα οποία επικαλείται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι διαθέσιμες κλίνες Covid και non-Covid σε όλη τη χώρα, τόσο στα ιδιωτικά, όσο και στα δημόσια νοσοκομεία που μπορεί να κάνει χρήση το Δημόσιο, είναι μόλις 189.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, «οι ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ, μέρα με τη μέρα αυξάνονται. Αυτό είναι ανησυχητικό με δεδομένο ότι αναμένεται μεγαλύτερη έξαρση της γρίπης, του κορονοϊού και άλλων λοιμώξεων το επόμενο διάστημα».

Οι κλίνες ΜΕΘ σε αριθμούς

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιαννάκο, από τις 956 κλίνες ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων, οι 55 είναι για παιδιά.

Την ίδια στιγμή το ΕΣΥ «νοικιάζει» ακόμη 209 κλίνες ΜΕΘ από ιδιωτικά νοσοκομεία για non-Covid περιστατικά.

Κάτι που σημαίνει ότι εάν το ΕΣΥ βασιζόταν αποκλειστικά στη δυναμική του, θα είχε ήδη καταρρεύσει, καθώς 20 ασθενείς που θα είχαν ανάγκη για ΜΕΘ, δεν θα έβρισκαν κρεβάτι.

Συνολικά, δηλαδή, διαθέτει 1.165 κλίνες ΜΕΘ, όπου σήμερα νοσηλεύονται 976 περιστατικά.

Από αυτά, τα 808 είναι non-Covid και τα 168 Covid.

Ελάχιστες οι κενές κλίνες

Κενές κλίνες ΜΕΘ, με βάσει πάντα τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Υγείας που έχει στη διάθεσή της η ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν 135 για non-Covid ασθενείς και 54 κλίνες για περιστατικά με Covid-19.

Επίσης, «από τις Κενές κλίνες ΜΕΘ που εμφανίζονται στο σύστημα, κάποιες δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού», εξηγεί ο κ. Γιαννάκος.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ