24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Ο “Άλλος Άνθρωπος” που αποκαθηλώνεται και τι λέει αυτό για την κοινωνία μας

Ημερομηνία:

Από τον fb λογαριασμό του Δημήτρη Τσίρκα

Στην κοινωνική κουζίνα «ο άλλος άνθρωπος» συμπυκνώθηκε η ανάγκη χιλιάδων ανθρώπων για ένα πιάτο φαΐ, αλλά και πολλών άλλων να τους συνδράμουν προσφέροντας χρήματα ή εθελοντική εργασία.

Γρήγορα προστέθηκε και η επικοινωνιακή εκμετάλλευση από τα ΜΜΕ και πολιτικούς – έτσι έφτασε ο «άλλος άνθρωπος» να βραβεύεται από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι πένητες εξασφάλιζαν ένα πιάτο φαΐ και ας παρέμεναν πένητες, οι φιλάνθρωποι καθησύχαζαν κάπως τη συνείδησή τους ανακουφίζοντας τους φτωχούς, χωρίς φυσικά να αντιμετωπίζεται η φτώχεια.

Το κράτος μετέθετε τις ευθύνες του στους ιδιώτες, ενώ οι συστημικοί πολιτικοί και τα ΜΜΕ πουλούσαν ενσυναίσθηση χωρίς ποτέ να χρειαστεί ν’ απαντήσουν: γιατί υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που πεινάνε;

Στην άνοδό του, ο «άλλος άνθρωπος» είχε κάτι για όλους – μια κίνηση αλληλεγγύης που αγκαλιάστηκε πλατιά, μια «σταρτάπ» που απογειώθηκε, μια ιδιωτική πρωτοβουλία που τα κατάφερε εκεί που το κράτος (πάλι) απέτυχε, μια βάιραλ ανθρώπινη ιστορία.

Αλλά όλες οι ιστορίες κάποτε τελειώνουν. Σε αντίθεση όμως με τα παραμύθια, σπάνια το τέλος είναι όμορφο. Ο «άλλος άνθρωπος» αποκαθηλώνεται με απείρως μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι δοξάστηκε.

Και δεν μπορείς να μη διακρίνεις την ανομολόγητη χαρά πίσω από αυτή την αποκαθήλωση. Τη χαρά για την πτώση ενός ακόμα συμβόλου, για την «επιβεβαίωση» ότι όλα γίνονται για το κέρδος, ακόμα και όταν αυτό μασκαρεύεται ως αλληλεγγύη. Ότι δεν υπάρχουν άγγελοι ανάμεσά μας, αλλά μόνο απατεώνες και καθάρματα.

Αν στην άνοδό του ο «άλλος άνθρωπος» λειτούργησε ως άλλοθι του συστήματος για να κρύβει τις αποτυχίες του, στην πτώση του χρησιμεύει ως ηθική νομιμοποίησή του. Μια ακόμη “απόδειξη” ότι αυτοί είμαστε, αυτό το σύστημα μας αξίζει – ο καπιταλιστικός ρεαλισμός.

Πίνακας: Φιλανθρωπία, Ουιλιάμ-Αντόλφ Μπουγκερώ, 1865

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ