Πανδημία στην Κρήτη: Κρίσιμες οι στιγμές – Έκκληση για εφαρμογή των μέτρων

Κανένα σχόλιο

Ανηφορικός, μακρύς και δύσβατος αποδεικνύεται πως είναι ο δρόμος της αποκλιμάκωσης απ’ την δίνη της πανδημίας -και στην Κρήτη. Η προσπάθεια απαλλαγής – απελευθέρωσης από την μέγγενη της πανδημίας και των περιορισμών, θα πρέπει να είναι συλλογική και συνολική! Κράτα με να σε κρατώ, ν’ ανεβούμε το βουνό, εν ολίγοις. Με λίγα λόγια, αυτό υπογράμμισε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ Ηρακλείου η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Επιστημονική υπεύθυνη του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Άννα Ψαρουλάκη, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα από τις τελευταίες μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα.

“Δεν θα είναι καλή η κατάσταση” μας προϊδέασε για και για την επόμενη εβδομάδα, προς επίρρωση των δραματικών προβλέψεων που έκανε και ο κ. Ζαφειρόπουλος, ότι δεν διαφαίνεται – άμεσα τουλάχιστον – μείωση των κρουσμάτων.

“Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος” παρατήρησε η κ. Ψαρουλάκη, χαρακτηρίζοντας “ιδιαίτερα κρίσιμες” τις ημέρες που διανύουμε: “Είναι η πιο κατάλληλη, η πιο ιδανική περίοδος να αποκτήσει κάποιος τη μόλυνση. Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακό σημείο”.

"Sponsored links"

Το φρενάρισμα… του ιού, θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο εάν σπάσουν οι αλυσίδες της υπερμετάδοσης. Και αυτό θα μπορέσει να γίνει με δύο τρόπους σύμφωνα με την ακαδημαϊκό: 1) Με το να εντοπίζονται και να απομονώνονται εγκαίρως τα κρούσματα και οι εστίες (πάνω κάτω ο,τι έγινε στο Λασίθι), αλλά και με το να συμπεριφέρεται καθένας από εμάς σαν φορέας.

Για την ταχύτερη ανίχνευση του ιού στην κοινότητα, μια και κυκλοφορούν πολλοί ασυμπτωματικοί ανάμεσά μας, απαιτούνται συχνοί διαγνωστικοί έλεγχοι. Οι οποίοι, συνδυαστικά με την αύξηση των εμβολιασμών, είναι ικανοί να εγγυηθούν καλύτερες ημέρες…

“Δεν ξέρω πόσο καθαρά φτάνει το μήνυμα τήρησης των μέτρων” παραδέχθηκε η κ. Ψαρουλάκη, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει “εκπομπή αντιφατικών μηνυμάτων” πολλές φορές, δημιουργώντας σύγχυση στον ήδη κουρασμένο ψυχισμό της κοινωνίας.

“Ας μαζέψουμε λίγες δυνάμεις κι ας εφαρμόσουμε τα μέτρα” προέτρεψε η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η εικόνα από τα λύματα

Εξετάζοντας το ιικό φορτίο των λυμάτων, η κ. Ψαρουλάκη και οι συνάδελφοί της αποφεύγουν το να επικεντρώνονται στους απόλυτους αριθμούς. Προσπαθούν εβδομαδιαίως, προκειμένου να έχουν πιο ακριβείς και αντικειμενικές μετρήσεις, να λαμβάνουν και να αναλύουν τρία δείγματα.

Κάθε δελτίο που βγαίνει πάει συγκριτικά με το προηγούμενο. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα αποτυπώθηκε και αποτυπώνεται στο ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφεται τον τελευταίο καιρό στην Κρήτη.

Καλύτερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι πάνε οι δύο μικρότεροι νομοί, το Ρέθυμνο και το Λασίθι. Ειδικά το Ρέθυμνο βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης, όμως δεν χρειάζεται επ’ ουδενί εφησυχασμός.

Και στον Άγιο Νικόλαο, όπου τα φορτία γενικώς είναι πολύ χαμηλά, η εγρήγορση είναι ο καλύτερος σύμμαχος των πολιτών.

"Sponsored links"

Στα Χανιά, η μεγάλη τάση αύξησης των τελευταίων δύο εβδομάδων μεταφράζεται και στα περιστατικά. Το Ηράκλειο έδειξε για πρώτη φορά χθες ότι βρίσκεται σε πτωτική πορεία, αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας έως ότου αποτινάξουμε τα δεσμά του ιού και αποφύγουμε οριστικά τους κινδύνους.

Cretalive

φωτογραφία: Unsplash

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live