Παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους λαγοκέφαλους

Κανένα σχόλιο

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων με σκοπό τον περιορισμό του πληθυσμού εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος, προχώρησαν 18 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Η ταχεία εξάπλωση εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών εξελίσσεται όχι μόνο σε σημαντικό κίνδυνο, που απειλεί την βιωσιμότητα του κλάδου των αλιέων, αλλά και σε κίνδυνο δημόσιας υγείας.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης, στις οποίες οι πληθυσμοί καταγράφουν ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση. Η αλίευση του τοξικού ψαριού, σύμφωνα με μαρτυρίες αλιέων (επαγγελματιών & ερασιτεχνών) είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ πολύ συχνή είναι και η αλίευσή του από πολίτες, που εξασκούν το ψάρεμα ως χόμπι (καλάμι ψαρέματος/ψαροντούφεκο). Παρόμοιο πρόβλημα έχει αναφερθεί και σε άλλες περιοχές, όπως η νότια νησιωτική περιοχή του Αιγαίου και οι νοτιοανατολικές ακτές της Πελοποννήσου.

"Sponsored links"

Στην περίπτωση των επαγγελματιών αλιέων υπάρχουν και εκτεταμένες ζημιές τόσο στα αλιεύματα, όσο και στα εργαλεία που χρησιμοποιούν.

Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του βουλευτή, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για το ζήτημα, με την τελευταία ερώτηση που κατατέθηκε πριν 7 μήνες, να παραμένει ακόμα αναπάντητη από τον Υπουργό.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι το παράδειγμα της Κύπρου, όπου επιδοτήθηκαν οι αλιείς από το κράτος για την αλίευση του συγκεκριμένου είδους, με σκοπό να μειωθούν οι πληθυσμοί του ψαριού. Η πρακτική αυτή είχε θετικά αποτελέσματα, με τον πληθυσμό του τοξικού ψαριού να μειώνεται και τους αλιείς να έχουν ένα σημαντικό έσοδο. Άλλωστε, έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο αντίστοιχη μελέτη που εκπόνησε η ερευνητική ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ για την Π.Ε. Λασιθίου με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης».

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, εφόσον μέχρι τώρα απέτυχε ο περιορισμός των πληθυσμών των ειδών αυτών, αλλά και αν προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις της ερευνητικής κοινότητας για την καθιέρωση μεθόδων στοχευμένης αλιείας, επιδοτώντας του επαγγελματίες αλιείς.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live