15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ποδηλάτρεις για Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας: “Αντί για τις συνήθεις φιέστες να αρχίσουν από τα μικρά, “εύκολα”και χειροπιαστά έργα”

Ημερομηνία:

Καλες οι επέτειοι, καλύτερα οι πράξεις. Με κείμενό της η συλλογικοτητα “Ποδηλάτρεις” καυτηριάζει το γεγονός οτι ενώ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα για τους Ανθρώπους με Αναπηρία, η πρόσβαση ανθρώπων με αναπηρία σε πολλά σημεία της πόλης μας ειναι αδύνατη.

Το κείμενο το οποίο συνοδεύεται και από σχετικό φωτογραφικό υλικό αναφέρει τα εξής:

Τελικά οι επετειακές επαναλήψεις  (ημέρα οδικής ασφάλειας,  εβδομάδα  βιώσιμης κινητικότητας,   ημέρα ποδήλατου,  κλπ)  μάλλον πονοκέφαλο προκαλούν στους Δήμους που έχουν ελάχιστα να επιδείξουν, όπως ο δικός μας. Για την ημέρα για τους Aνθρώπους με Aναπηρία την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου άραγε τι να έχουν ετοιμάσει οι ιθύνοντες του Δήμου Χανίων;

Ας ανατρέξουμε στις μόλις περυσινές δηλώσεις που έκανε για αυτή την ημέρα ο δήμαρχος Χανίων:  «πίσω από κάθε σχεδιασμό, κάθε παρέμβαση μικρή ή μεγάλη, πίσω από κάθε νέο μεγάλο έργο, ένα είναι το κριτήριο που λαμβάνουμε υπόψιν. Η ισότιμη συμμετοχή όλων, με τον όποιον ορατό ή αόρατο, σωματικό ή ψυχικό περιορισμό, που φέρει ο κάθε ένας από εμάς, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια όλων και στο αναφαίρετο δικαίωμα της πρόσβασης παντού». Την πραγματικότητα την βιώνουν καθημερινά όλοι οι ΑμεΑ που ζουν ή επισκέπτονται την πόλη μας.

Τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα του “ενός κριτηρίου που λαμβάνουν υπόψιν” είναι η πρόσφατα παραδοθείσα πεζογέφυρα του Κλαδισσού, έργο της ΔΕΥΑΧ που δεν επιτρέπει ούτε σε ΑμεΑ ούτε σε ηλικιωμένους ούτε σε γονείς με καρότσια να την χρησιμοποιήσουν λόγω των απότομων κλίσεων.

Την πρώτη μέρα της εβδομάδας κινητικότητας τον περασμένο Σεπτέμβρη μέλη της συλλογικότητας ποδηΛάτρεις είχαν πάει για αυτοψία στην υπό παράδοση γέφυρα. Εκεί ήταν ο δήμαρχος και οι υπεύθυνοι του έργου οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι η γέφυρα δεν πληροί τις προδιαγραφές προσβασιμότητας. Είπαν όμως ότι η άλλη πεζογέφυρα νοτιότερα (που συνδέει την Ν. Χώρα με το κλειστό στάδιο) μπορεί να γίνει προσβάσιμη σε ΑμεΑ«πανεύκολα και άμεσα».

Δύο μήνες μετά τίποτα δεν έχει αλλάξει. Και οι δύο γέφυρες παραμένουν μη προσβάσιμες σε ΑμεΑ.

"google ad"

Προτείνουμε λοιπόν στον Δήμο, ενόψει της ημέρας των ΑμεΑ, αντί για τις συνήθεις φιέστες που μόνο συμβολικό χαρακτήρα έχουν να αρχίσουν από τα μικρά,  “εύκολα”και χειροπιαστά έργα που θα διευκολύνουν όσους τα έχουν ανάγκη. Άλλωστε,αυτό  αποτελεί νομική υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Να μια μικρή λίστα έργων που μπορούν να γίνουν άμεσα: Η προσβασιμότητα στην γέφυρα του κλειστού σταδίου, και του παραλιακού δρόμου από Κλαδισσό προς Χρυσή Ακτή. Η πρόσβαση στον ενετικό λιμένα που είναι δυσχερέστατη με το υπάρχον πλακόστρωτο. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δήμου, στην Βιβλιοθήκη, στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης. Η δημιουργία παράλληλων διόδων στα στενά πεζοδρόμια. Εύκολα, σύντομα και φθηνά έργα.

Κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλούμε όχι άλλες εξαγγελίες – απλά κάντε έργα σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Είναι υποχρέωσή σας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ