17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ρώσοι εθνικιστές που πολεμούν υπέρ της Ουκρανίας πίσω από την επίθεση στο Μπριάνσκ – Ο Πούτιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Ημερομηνία:

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του για σήμερα συγκάλεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η είδηση έρχεται μετά τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η FSB, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, περί «τρομοκρατικής» επίθεσης ουκρανών «σαμποτέρ» στη Μπριάνσκ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας — που διέψευσε το Κίεβο.

Επίσης, προγραμματισμένο ταξίδι του Πούτιν στον Καύκασο ακυρώθηκε.

Το τι ακριβώς θα εξεταστεί στο Συμβούλιο δεν είναι σαφές. Δίνει και παίρνει για καιρό σεναριολογία που θέλει τη Ρωσία να κηρύσσει επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να κηρύξει περαιτέρω επιστράτευση, να στείλει προσκλητήρια σε εκατομμύρια στρατεύσιμους.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν η συνεδρίαση του ΣΕΑ θα μπορούσε να σημάνει αλλαγή της φύσης αυτής που η Μόσχα συνεχίζει να αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», απάντησε «δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να πω».

Από τη συνεδρίαση κατά ορισμένες εκτιμήσεις θα μπορούσε να προκύψει περαιτέρω περιστολή των ελευθεριών και των δικαιωμάτων στη Ρωσία ή η λήψη μέτρων προς την κήρυξη πολέμου και προς τη μετακίνηση σε κεντρικά ελεγχόμενη οικονομία — δηλαδή μετατροπή της σε πολεμική οικονομία.

Ο Πούτιν καταδίκασε την «τρομοκρατική» επίθεση χθες σε χωριό της Μπριάνσκ. Επρόκειτο «για ακόμη μια τρομοκρατική ενέργεια, ακόμη ένα έγκλημα», επέμεινε.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και παιδί 10 ή 11 ετών τραυματίστηκε όταν «σαμποτέρ», κατ’ αυτές «ουκρανοί εθνικιστές», άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου εν κινήσει σε χωριό της περιφέρειας. Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχους, μετέδωσαν πως οι δράστες της επίθεσης πήραν ομήρους.

Η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών με ανεξάρτητο τρόπο είναι αδύνατη.

Από την πλευρά της, η ουκρανική προεδρία διέψευσε τις κατηγορίες της Μόσχας, κάνοντας λόγο για «εσκεμμένη» και «κλασική» προβοκάτσια με σκοπό, κατ’ αυτήν, να δικαιολογηθεί η επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο και πλέον.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, που επέρριψε ευθύνες για τη χθεσινή επίθεση απευθείας στην ουκρανική ηγεσία στο Κίεβο, μίλησε για ενέργεια «νεοναζί». Επανέλαβε τις κατηγορίες πως η Ουκρανία προσπαθεί να αναθεωρήσει «την ιστορία» και να εξαλείψει τη ρωσική γλώσσα στην επικράτειά της. «Αλλά, επαναλαμβάνω: δεν θα τα καταφέρουν και θα τους συντρίψουμε», πέταξε.

Ρώσοι ακροδεξιοί εθνικιστές που τάσσονται υπέρ της Ουκρανίας ανέλαβαν αργότερα την ευθύνη για την επίθεση στη Μπριάνσκ με βίντεο που διένειμαν. Δεν είναι σαφές εάν, σε περίπτωση που ισχύει ο ισχυρισμός, υπήρξε συντονισμός με τον ουκρανικό στρατό αυτών που δήλωσαν «εθελοντές».

Σύμφωνα με τους Financial Times, Ρώσοι εθνικιστές ανέρτησαν βίντεο στο Telegram που δείχνει δύο άντρες που κουβαλούν όπλα ντυμμένοι στα άσπρα κρατώντας μία σημαία με το σύμβολο της ομάδας τους, ένα σπαθί με μία ασπίδα. Ένας εξ αυτών λέει:

“Φίλε, συνέβη… περάσαμε τα σύνορα. Δεν πολεμάμε εναντίον απλών πολιτών, δε σκοτώνουμε άοπλους. Είναι καιρός οι Ρώσοι πολίτες να καταλάβουν ότι δεν είναι σκλάβοι. Πολεμήστε!”

"google ad"

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση:

“Ήρθαμε στην περιοχή του Μπριάνσκ για να δείξουμε στους συμπατριώτες μας ότι υπάρχει ελπίδα, ότι οι ελεύθεροι Ρώσοι πολίτες με όπλα στα χέρια τους μπορούν να πολεμήσουν το καθεστώς”.

Ένας εξ αυτών που φαίνονται στο βίντεο είναι ο Denis Nikitin, 38, γνωστός χούλιγκαν και αθλητής πολεμικών τεχνών που έχει ιδρύσει την μάρκα εθνικιστικών ρούχων White Lex.

Γεννήθηκε στη Ρωσία, σπούδασε στην Ρυρώπη, έζησε για χρόνια στη Γερμανία και μετακόμισε στην Ουκρανία του 2017. Έχει πολλούς ακόλουθους κυρίως στη Δύση και στις ΗΠΑ.

Όπως λέει, η ομάδα που έχει ιδρύσει είναι ένας “Ρώσικος εθελοντικός σχηματισμός που είναι τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας”

Διαβάστε επίσης:

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...