Σημαντική απόφαση υπερ αγρότη στη Κρήτη δημιουργεί δεδικασμένο

Κανένα σχόλιο

Τα θερμοκήπια θεωρούνται εργαλεία δουλειάς, από εργάτες γής, δεν υπάγονται σε ρευστοποίηση. Αυτό είναι το σκεπτικό της υπαρ.87/2013 απόφασης του Ειρηνοδικείου Σητείας, σημαντικότατη για τους αγρότες, έχοντες θερμοκήπια στην Κρήτη και όχι μόνο!!!Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η οποία σημειώνει ότι με την απόφαση δημιουργείται δεδικασμένο:

Δικαίωση για τον αγρότη από την Σητεία, μέλος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, έφερε η υπαρ.87/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Σητείας, όπου ανοίγεται πλέον ο δρόμος για εκατοντάδες δανειολήπτες -εργάτες της γης, να χρησιμοποιήσουν τις ευνοϊκές διατάξεις του Ν.3869/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, του γνωστού ως ν.Κατσέλη, οι οποίοι δανείστηκαν από συγκεκριμένη Τράπεζα, προκειμένου να στήσουν θερμοκήπια σε ενοικιαζόμενη γη, και σήμερα λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης, της μειωμένης διάθεσης των γεωργικών προϊόντων τους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε δανειακές υποχρεώσεις, έναντι των Τραπεζών.

Η υπόθεση

"Sponsored links"

Πρόκειται για αγρότη 38 ετών άγαμο, ο οποίος καλλιεργεί μισθωμένα κτήματα κυρίως κηπευτικά προϊόντα, αμπέλια και ελαιόδενδρα. Σε ένα από τα μισθωμένα αγροτεμάχια έχει εγκαταστήσει μεταλλικό θερμοκήπιο το κόστος για την κατασκευή του καλύφθηκε από την δανειοδότηση από μία Τράπεζα, συνολικού ύψος οφειλής ανέρχεται στο ποσό των 37.965,06 ευρώ. Μοναδική πηγή εισοδήματος γι’αυτόν είναι η γεωργική επιδότηση ύψους 5.478,77 ευρώ/έτος, η οποία παρακρατείται από την Συνεταιριστική ΄Ενωση Παραγωγών του Δήμου Σητείας για τη συμμετοχή του σ αυτήν.

Περιουσιακά στοιχεία ο δανειολήπτης δεν διαθέτει, εκτός του μεταλλικού θερμοκηπίου, το οποίο ορθώς το δικαστήριο έκρινε την μη εκποίησή του, καθώς αποτελεί το μέσο της κύριας εργασίας του, μένει δε σε μισθωμένη κατοικία στην οποία καταβάλλει ενοίκιο.

Το Δικαστήριο έκρινε και αποφάσισε υπέρ του δανειολήπτη τον ορισμό δόσεων 5ετίας δηλ. να πληρώσει 60 μηνιαίες δόσεις των 150 ευρώ/μήνα,  συνολικά θα πληρώσει μόνο 9.000 ευρώ και το υπόλοιπο χρέος του 31.000 ευρώ θα διαγραφεί Οριστικά δηλ. έχουμε ” κούρεμα ” του χρέους κατά 82%
Τέλος, για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η απόφαση αυτή κρίνεται ως μεγαλύτερης βαρύτητας δικαίωση, καθώς επιβεβαιώνεται το τεκμήριο της συμβουλευτικής της και του σκεπτικού της ότι, δεν ρευστοποιούνται θερμοκήπια στημένα από εργάτες γης, σε ενοικιαζόμενα στρέμματα γης, για εισοδήματα επιβίωσης, ταυτιζόμενη, με το πνεύμα των Δικαστών Λασιθίου, δημιουργώντας πλέον νόμο, για όλους τους θερμοκηπιάδες, που μαστίζονται από το άγχος και την αγωνία, αλλά προπάντων από κάθε είδους εκβιασμό ότι θα χάσουν τα θερμοκήπια τους. Με την απόφαση πιστοποιείται για μια ακόμα φορά, ότι οι Ειρηνοδίκες του νησιού ,εφαρμόζουν με επάρκεια τις νομοθετικές διατάξεις, βγάζοντας από την υπερχρέωση εκατοντάδες αγρότες. δίνοντας τους την ζητούμενη ευκαιρία, για ξεκίνημα μιας νέας κοινωνικής και οικονομικής ζωής

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live