Αγκινάρες μουσακάς
Καθαρίζομε τις αγκινάρες, τις τρίβομε με αλάτι και λεμόνι. Τις βράζομε ελαφρά. Στρώνομε σ’ ένα βουτυρωμένο ταψί αγκινάρες. Βάζομε από πάνω λίγο πιπέρι,...
Κατσίκι με μάραθα
Παίρνομε μάραθα, τα γουλάκια από τις καρδούλες, όχι τα γένια γιατί γίνονται σα στουπιά. Βάζομε μια φλυτζάνα λάδι και κρεμμύδι ψιλοκομμένο και...
Πρόβλημα αποτελεί η συντήρηση της φέτας για τις νοικοκυρές, καθώς πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο τυρί, το οποίο χαλάει εύκολα στο ψυγείο όταν ανοιχτεί...
Σουμάδα
Διακόσια πενήντα γρ. άσπρη ψίχα αμύγδαλα, ενάμιση έως δύο κιλά ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι, ανθόνερο, εσάνς πικραμύγδαλο.
Αλέθομε τα αμύγδαλα πολύ ψιλά και τα βάζομε...
Μπεκρή μεζέ
Ένα τέταρτο κούπας λάδι, δύο σκελίδες σκόρδο, εξακόσια γρ. ψαρονέφρι, μια κουταλιά μουστάρδα, μια κούπα κόκκινο κρασί, μια κούπα χυμό ντομάτας, είκοσι σταγόνες...
Βασιλόπιτα
(Κι αυτή έχει επιτυχία πάντα. Σήμερα είδατε; Όλα είναι πολύ ωραία)
Οκτώ αβγά, τρία φλυτζάνια ζάχαρη, τρία φλυτζάνια αλεύρι, δύο κουταλάκια μπέικιν, μια φλυτζάνα ραφινέ,...
Οι κουραμπιέδες απλώνουν στο ψήσιμο όταν τους έχει πέσει στη ζύμη παραπάνω ζάχαρη. Αν συμβεί αυτό δεν διορθώνεται. Προσοχή λοιπόν στην ζάχαρη. Άλλωστε, την...
Πηχτή
Τα Χριστούγεννα, παλιά, σφάζαμε γουρουνάκια. Όλα τα σπίτια στα χωριά είχαν γουρουνάκια. Τώρα έχουν σκυλάκια. Δεν τα σφάζομε, μη φοβάστε.
Το σκυλάκι του γιου μου...
Γιαννιώτικο
Δύο φύλλα Βηρυτού καλά βουτυρωμένα. Από πάνω μια χοντρή λωρίδα φύλλο κανταΐφι καλά ξασμένο. Απλώνομε στο κανταΐφι γέμιση: καρύδια κοπανισμένα και κανελογαρύφαλλα. Τυλάμε σε...
Πατάτες ογκραντέν
Κόβομε στρογγυλές και πολύ-πολύ λεπτές φέτες τις πατάτες, τις μισοτηγανίζομε. Βουτυρώνομε το πυρέξ, βάζομε μια στρώση. Πασπαλίζομε με πολύ-πολύ τυρί τριμμένο. Από πάνω...
Σπανάκι σουφλέ (πολύ ωραίο)
Ένα κιλό σπανάκι, ένα πακέτο φρυγανιές, δύο πατωσιές ζαμπόν, δύο στρώσεις τυρί τοστ, ένα πιάτο τυρί τριμμένο, ένα κουτί γάλα εβαπορέ...
Παέλια με θαλασσινά (Ισπανία )
Καλαμαράκια φρέσκα ψιλοκομμένα, γαλέος ψιλοκομμένος χωρίς κόκκαλα, γαρίδες, καβούρια, μύδια βρασμένα και ελαφρά αλατισμένα. Κρατάμε το ζουμί. Μια – δυο...
Πάστα κορμός από κάστανα (ψυγείου)
Ένα κιλό κάστανα, ένα τρίτο φλυτζανιού βούτυρο φρέσκο, μισό φλυτζάνι τσαγιού σοκολάτα κουβερτούρα, ένα φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη, τρεις κουταλιές...
Κουραμπιέδες, καλτσουνάκια γλυκό (1)
Τρία φλυτζάνια αλεύρι, χυμό δύο πορτοκαλιών, ένα ποτηράκι του λικέρ μαστίχα ποτό, ένα φλυτζάνι λάδι, ένα τέταρτο κουταλιού σόδα.
Γέμιση: ένα φλυτζάνι...