• Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Κροκέτες τυριού Διακόσια γρ. τυρί ένταμ, εκατό γρ. αλεύρι, μισό ποτήρι κρύο γάλα, τέσσερα αυγά, φρυγανιά τριμμένη. Χτυπάω τα δύο αυγά ολόκληρα και τον ένα κρόκο με λίγο αλάτι και πιπέρι και πενήντα γρ. αλεύρι. Βάζω το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, προσθέτω το ένταμ κομμένο σε φέτες και το κρύο γάλα ενώ ανακατεύω διαρκώς. Ανεβάζω τη φωτιά και μόλις πήξει ετοιμάζω τις κροκέτες. Τις περνάω στο υπόλοιπο αλεύρι στο αυγό (ένα ολόκληρο και ένα

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Τέλος καλοκαιριού ΚΑΙ Χυλοπίτες Οκτώ μέτρια στο μέγεθος αυγά στο κιλό το αλεύρι. Δύο κουταλιές στακοβούτυρο, αλάτι και γάλα φρέσκο όσο σηκώσει. Αν μπορείτε να βρείτε πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα που το αρμέγουν μπροστά σας, έε, τότε θα είστε σίγουρη πως θα έχετε αγνό γάλα. Η ζύμη να είναι προς το σκληρό που ν’ ανοίγεται σε λωρίδες στη μηχανή. Στο λεπτό. Τις απλώνομε σε τραπεζομάντηλο να στεγνώσουν ελαφρά. Χωρίς να ξεραθούν. Τις περνάμε

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Τέλος καλοκαιριού ΚΑΙ Ξυνόχοντρος Παίρνομε τέσσερα λίτρα πρόβειο γάλα. Το αφήνομε 2-3 μερόνυχτα εκτός ψυγείου να ξυνίσει. Το βάζομε να βράσει και προσθέτομε ένα κιλό σπασμένο στάρι για χόντρο και λίγο αλάτι. Το ανακατεύομε μέχρι να πήξει και να ψηθεί. Να «γυρίζει» όπως ανακατεύομε με την κουτάλα στο τσικάλι. Τρώγεται φρέσκος ζεστός ή κρύος. Στο ψυγείο μένει και μια βδομάδα. Ή την επόμενη μέρα τον κόβομε απλώνομε σε μέρος που

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Τέλος καλοκαιριού (κρίμα!) και Μουσταλευριά Παίρνομε τον μούστο αμέσως μόλις πατηθούν τα σταφύλια και ρίχνομε μέσα στάχτη. Ετοιμάζομε την στάχτη από την προηγούμενη μέρα καίγοντας ξύλα ελιάς εντελώς, να μην μείνει κάρβουνο. Την αφήνομε να κρυώσει και την φυλάμε σε βάζο για να την ρίξομε στον μούστο και να είναι καθαρή. Περίπου 17 κιλά σταφυλόζουμο (μούστος) 1 κιλό στάχτη. Τον αφήνομε έτσι περίπου 5-6 ώρες. Τον κόβουν και με άσπρο χώμα

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Μπριαμ Μισό κιλό κολοκύθια, μισό κιλό μελιτζάνες ένα τέταρτο φασολάκια δύο μεγάλες πατάτες δύο μεγάλα καρότα δύο μέτριες πιπεριές μισό κιλό μανιτάρια φρέσκα ένα κιλό ώριμες ντομάτες μισό νεροποτηρο λάδι, δύο κρεμμύδια σε φετάκια, τρεις σκελίδες σκόρδο, μισό ποτήρι μαϊντανό ψιλοκομμένο, ένα ποτήρι κεφαλοτύρι τριμμένο. Καθαρίζομε μελιτζάνες και κολοκύθια και κόβομε σε χοντρά κομμάτια. Αλατίζομε και αφήνομε δύο ώρες. Στίβομε ελαφρά

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Μελιτζάνες λαδερές Ένα κιλό μελιτζάνες τις πλένομε και τις κόβομε. Τις βάζομε σε νερό με αλάτι και τις αφήνομε μία ώρα. Κάνομε σάλτσα. Κόβομε σε λεπτές φετούλες δύο κρεμμύδια, μαϊντανό μισό μάτσο, μερικές σκελίδες σκόρδο, ντομάτα ψικολομμμένη, αλάτι, πιπέρι, λάδι μια φλυτζάνα. Βράζομε μέχρι να μισοψηθεί η σάλτσα. Πέρνομε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο τις ξεπλένομε δύο νερά, τους ρίχνομε λίγο αλάτι και τις ρίχνομε στη σάλτσα. Τις

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Χόρτα βραστά Βλίτα, στύφνος, κολοκυθάκια ολόκληρα ή κομμένα, πατάτες καθαρισμένες. Τα βράζομε όλα μαζί. Τα σουρώνομε, αλάτι, άφθονο ελαιόλαδο και λεμόνι. Ωραία σαλάτα αλλά και ως κυρίως πιάτο συνοδευόμενο με ψάρι τηγανητό ή ψητό και με αυγά βραστά. Ντοματοπιπεριές γεμιστές αυγολέμονο 10 μέτριες στρογγυλές ντομάτες, 10 πιπεριές στρογγυλές μέτριες, 800 γρ κιμάς μοσχαρίσιος, ένα φλυτζανάκι του καφέ ρύζι, ένα ματσάκι μαϊντανός

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Μελιτζάνες παπουτσάκια 12 μελιτζάνες μακρόστενες, 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, δύο κρεμμύδια τριμμένα, 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, τρεις ντομάτες ώριμες τριμμένες, πέντε ντομάτες κομμένες ροδέλες, μία κουταλιά σούπας βούτυρο, αλάτι, λίγη ζάχαρη, πιπέρι, μία πρέζα κανέλα. Πλένομε και καθαρίζομε τις μελιτζάνες αφαιρώντας τρεις λωρίδες. Δεν κόβομε το κοτσάνι. Χαράζομε τις μελιτζάνες από τη μία μεριά κατά μήκος. Τις τηγανίζομε και τις

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις – Λαχανικά
    Κανένα σχόλιο

    Μπάμιες καυτερές Ένα κιλό μπάμιες, δύο κιλά ντομάτες πολύ ώριμες, λάδι, 3-4 σκελίδες σκόρδο, 2-3 καυτερές πιπερίτσες ν’ ακούγονται. Να είναι καυτερό το φαγητό. Μισοτηγανίζομε τις μπάμιες. Ψιλοκόβομε στο χέρι τις ντομάτες, ρίχνομε μια φλυτζάνα τηγανόλαδο αλάτι, το σκόρδο ψιλοκομμένο και ψήνομε τη σάλτσα. Προς τα μισά ρίχνομε τις μπάμιες και τις πιπερίτσες. Δοκιμάζομε πόσο καυτερό είναι γι’ αυτό τις βάζομε τις πιπερίτσες από λίγες. Και

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Κολοκυθάκια με τ’ αυγά Κόβομε τα κολοκυθάκια όπως μας αρέσει. Κομμάτια ή κύβους. Τα τσιγαρίζομε με λάδι και δύο ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Ψιλοκόβομε (όχι στο μίξερ) 3-4 ώριμες ντομάτες και τις ρίχνομε μέσα. Βάζομε αλάτι, πιπέρι, τα ψήνομε. Όταν έχουν ψηθεί και έχουν μείνει με το λάδι τους χτυπάμε μερικά αυγά τα αλατοπιπερώνομε και τα ρίχνομε μέσα. Άμα θέλομε τηγανίζομε και μερικές πατάτες και τις ρίχνομε μέσα μαζί με τ’ αυγά.

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις: Κρητική διατροφή και λαχανικά κάθε μέρα
    Κανένα σχόλιο

    Τα λαχανικά είναι άφθονα στην Κρήτη, ποικίλα και μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Καλοκαιρινά, ελαφριά, φαγητά. Σήμερα θα ξεκινήσω μ’ ένα φαγητό που έφτιαχνε η γιαγιά μου, το συνέχισε η μαμά μου, το φτιάχνω εγώ, τρελλαίνονται τα παιδιά μου. Η γιαγιά μου, όχι η Σμυρνιά αυτή τη φορά, αλλά η Καστελλιανή. Φασολάκια φρέσκα με βλίτα και άλλα Συμπεθεριό το λέγανε Παίρνομε ένα λιμαράκι φασόλια φρέσκα Μπαρμπούνα ή καθιστή ή αμπελοφάσουλα,

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Λικέρ βύσσινο Κερασούντας Η Κερασούντα της Μικράς Ασίας κοντά στη Μαύρη Θάλασσα ήταν σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες η πατρίδα του κερασιού. Αλλά και του βύσσινου και του χασιλαμά. Ιδρύθηκε το 756 π.χ. Ένα κιλό βύσσινα ώριμα ένα κιλό ζάχαρη δύο κιλά κονιάκ πέντε γρ. γαρφύφαλλα καρφιά πέντε γρ κανέλα ξυλάκι ένα μοσχοκάρυδο ένα κομματάκι 5-10 γρ (σε μέγεθος καρυδιού) τζίτζερ πέντε γρ κάρδαμο (κακουλές). Διαλέγομε ώριμα βύσσινα τα πλένομε

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Πιτσούνια (μικρά περιστέρια) με κρεμμυδάκια Έξι πιτσούνια μισό φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη δύο τρίτα κιλού κρεμμύδια για στιφάδο (μικρά ολόκληρα) μισό φλυτζάνι τσαγιού μπέϊκον κομμένο σε κομματάκια αλάτι, πιπέρι. Αποκεφαλίζομε, καθαρίζομε και πλένομε τα πιτσούνια. Τα αλατοπιπερώνομε. Βάζομε το βούτυρο σε πλατειά κατσαρόλα να κάψει και ροδίζομε ένα – ένα τα πιτσούνια απ’ όλες τις πλευρές. Τα βγάζομε. Ρίχνομε στο βούτυρο τα

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Τυρόπιττα (αυτήν φτιάχνω) 12 φύλλα μπακλαβά τρία τέταρτα κιλού σκληρή φέτα επτά αυγά δύο φλυτζάνια τσαγιού γάλα οκτώ κουταλιές κοφτές αλεύρι πέντε κουταλιές κοφτές βούτυρο, λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα αλάτι, πιπέρι Τρίβομε με το χέρι μας το τυρί να γίνει σαν χονδροκομμένος τραχανάς. Να μη λιώσει τελείως. Βάζομε σε κατσαρόλα τις πέντε κουταλιές βούτυρο να λιώσει προσθέτομε το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια προσθέτομε από λίγο το

    Διαβάστε περισσότερα ...
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 Live

“Sponsored links”






EOAN

Synka Sm

voucher

Trapeza Xaniwn

Anek Lines

yperkopeli

besttuc

bioxym