• Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Συκαλάκι γλυκό (πολύ ωραίο) Ένα κιλό σύκα ορνιοί, δηλαδή τα σύκα που βγαίνουν τον Απρίλη, τα αρσενικά όπως τα λέμε. Τους κόβομε το κοτσάνι και από πάνω μ’ ένα μυτερό μαχαίρι τους βγάζομε το ματάκι. Με μια οδοντογλυφίδα τα τρυπάμε από πάνω μέχρι κάτω. Διαμπερές το τρύπημα. Τα βράζομε επί 15 λεπτά. Τα τραβάμε. Τα βάζομε σε κρύο νερό με χυμό από τρία λεμόνια και αφήνομε μία με δύο ώρες. Αυτό γίνεται για να διατηρήσουν το χρώμα τους και να

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις: Το Πάσχα έρχεται και Χανιώτικες Κρεατότουρτες
    Κανένα σχόλιο

    Κρεατότουρα (1) Ζυμώνομε φύλλο με κρεατόζουμο. Το κρέας, αρνί ή κατσίκι γάλακτος θηλυκό να μην μυρίζει το βράζομε πρώτα. Το ξεκοκαλίζομε, το ψιλοκόβομε, το αλατοπιπερώνομε, βάζομε και λίγη κανέλα. Μαλάσσομε τη μυζήθρα και όση μυζήθρα τόσο αθότυρο με μαλάκα μαζί και μερικές κουταλιές στάκα. Βάζομε και λίγο δυόσμο. Φύλλο χονδρούτσικο με το κρεατόζουμο που είναι αλατισμένο, το δοκιμάζομε, και αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Στρώνομε σε

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις για την 25η Μαρτίου
    Κανένα σχόλιο

    Σκορδαλιά (όχι πατατάδα) Μία σκορδοκεφαλή ολόκληρη, μία μέτρια πατάτα βραστή εντελώς κρύα, μία χοντρή φέτα ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο πολύ καλά στο νερό και στιμένο καλά και χωρίς την πέτσα του (κόρα), λίγο αλάτι, λάδι, ξύδι όσο σηκώσει. Από λίγο το βάζομε. Δύο – τρεις σταγόνες γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ή ένα κρόκο αυγού. Γίνεται πιο βελουτέ. Κοπανίζομε τα σκόρδα στο γουδί. Βάζομε στο μπλέντερ λιωμένη την πατάτα, το ψωμί μαλαγμένο καλά με

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις | Νηστήσιμα
    Κανένα σχόλιο

    Μύδια με καυτερή σάλτσα Φτιάχνομε μια σάλτσα με λάδι, ντομάτες ψιλοκομμένες, κρεμμύδια ξερά, ρίγανη και καυτερή πιπεριά, ν’ ακούγεται. Βράζομε, ρίχνομε το ανάλογο νερό έως ότου χυλώσει η σάλτσα. Μετά ρίχνουμε καθαρισμένα τα μύδια και στο τέλος ρίχνουμε με τα φλούδια τους, πολύ λεπτές φέτες λεμόνι Κρεμμυδοκαλίτσουνα Φύλλο: Ένα κιλό αλεύρι, ένα τέταρτο φαρίνα κόκκινη, αλάτι, λάδι και λίγο κρασάκι. Ανοίγομε φύλλο χονδρούτσικο Γέμιση:

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις Καθαρής Δευτέρας και όχι μόνο
    Κανένα σχόλιο

    Λαγάνα Ενάμιση φακελάκι μαγιά ξηρή, 700 γρ νερό χλιαρό, ένα κουταλάκι ζάχαρη ή μέλι, 1 κιλό περίπου αλεύρι σκληρό, 1 κουταλιά αλάτι, 2-3 κουταλιές λάδι Διαλύω τη μαγιά με το νερό και τη ζάχαρη. Αφήνω 15 λεπτά. Ρίχνω από λίγο το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι. Ζύμη μαλακή. Την ζυμώνομε αρκετά με γροθιές και διαλύοντάς την. Ή την βάζομε στο μίξερ να δουλευτεί με τον γάντζο ζυμώματος. Την αφήνομε να φουσκώσει περίπου 40 λεπτά αν το δωμάτιο είναι ζεστό.

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Αποκριές  η Τύρινη Τυρόπιτα (1) 7-8 φύλλα, τρία τέταρτα του κιλού τυρί φέτα αν θέλομε συμπληρώνομε με μυζήθρα, 1 σόδα μπουκάλι, τέσσερα αυγά, ένα βιτάμ όχι ολόκληρο λιωμένο Αλείφομε με λίγο βιτάμ το ταψί, στο ένα φύλλο βάζομε υλικό. Και κάθε φύλλο που του έχομε το υλικό βάλει το σουρώνομε και το βάζομε στη σειρά στο ταψί. Χτυπάμε το λιωμένο βιτάμ με το αυγό και τη σόδα και τα περιχύνομε και τα ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο. Τυρόπιτα

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Ντιπ με αβοκάντο Δύο ώριμα αβοκάντο, 3 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό, 50 γρ. μαγιονέζα, 2 σταγόνες ταμπάσκο, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος Μ’ ένα μαχαίρι καθαρίζετε το αβοκάντο και αφαιρείτε το κουκούτσι. Στη συνέχεια το λιώνετε σ’ ένα μπωλ, προσθέτετε όλα τα υλικά και ανακατεύετε Ντιπ μουστάρδας 200 γρ. μαγιονέζα, 50 γρ μουστάρδα, 1 πρέζα πάπρικα, 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος, λίγο

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Τσάι από άγριο τριαντάφυλλο
    Κανένα σχόλιο

    Έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και βιταμίνη C πολλαπλάσια του πορτοκαλιού, ενισχύει το ανοσοποιητικό κλπ Μαζεύομε τα σπόρια απ’ τα τριαντάφυλλα που μένουν πάνω στις άγριες τριανταφυλλιές. Αυτά τα πορτοκαλοκόκκινα κουκούτσια. Βράζομε μια φλυτζάνα νερό και ρίχνομε μέσα 5-6 κουσκούτσια που τα έχομε σπάσει ελαφρά με το γουδί. Αφήνομε 5-6 λεπτά, ανακατεύομε καλά να πάρει χρώμα το τσάι και σουρώνομε

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Πώς να φτιάξετε σφολιάτα
    Κανένα σχόλιο

    (πολύ εύκολη) Δύο φλυτζάνες τσαγιού με νερό χλιαρό, αλεύρι σκληρό ή για πίτες περίπου πέντε φλυτζάνες, ένα βιτάμ, τρεις κουταλιές σούπας λάδι, ένα κουταλάκι ξύδι, ένα κουταλάκι αλάτι, ένα κουταλάκι ζάχαρη, ένα φακελάκι μαγιά ξηρή. Βάζομε το νερό, το λάδι, το ξύδι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύομε να διαλυθεί η μαγιά. Ρίχνομε το αλεύρι από λίγο κνισαρίζοντας το και το αλάτι. Το αλάτι δεν μπαίνει μαζί με τη μαγιά γιατί διαφοροποιεί

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Νόστιμες συνταγές με αγρια χόρτα της Κρήτης
    Κανένα σχόλιο

    Πολύ ωραία απασχόληση η συλλογή τους. Διέξοδο απ’ την κλεισούρα του κορωνοϊού. Λοιπόν: Βραστά χόρτα Βράζομε νερό, έχομε πλύνει καλά τα χόρτα και τα ρίχνομε μέσα. Όταν ψηθούν τα τραβάμε με τρυπητή κουτάλα, βάζομε από πάνω άφθονο ελαιόλαδο, αλάτι, λεμόνι. Συνοδεύονται με ψάρι τηγανητό ή με ρέγγα καπνιστή, με αυγά βραστά ή με μπριζόλε. Είναι: Βλαστάκια από βρούβες, γαλατσίδες, τσοχοί, σταφυλινάκοι, ακουρνοπόδοι, μάραθα, προβατίνες,

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Πρασόπιτα Την συνταγή αυτή μου την έδωσε πριν πολλά χρόνια η Αλέκα Περδικάκη απ’ την Φλώρινα. Είναι τέλεια! Αυτήν φτιάχνω Ζύμη: Ένα κιλό αλεύρι, αλάτι, ένα φακελάκι μαγιά, χλιαρό νερό, μια κουταλιά της σούπας λάδι, μια κουταλιά ξύδι Γέμιση: Δύο κιλά πράσα, μισό κιλό μυζήθρα, αλάτι, πιπέρι, λάδι Τα πλένομε, τα κόβομε ένα δάχτυλο πάχος (το άσπρο τους μόνο, όχι τα φύλλα), τα βάζομε σε κατσαρόλα με το αλατοπίπερο και το λάδι και λίγο νερό. Τα

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Λουκάνικα χωριάτικα Πρέσπας Φλωρίνης Αλέκα Περδικάκη (Αυτή η όμορφη γυναίκα που μας έδωσε τη συνταγή, η καλή και ευγενική ψυχή, «έφυγε» πριν 3 μήνες πριν καλά-καλά γεράσει) Μία οκά και 300 δράμια χοιρινό με το λίπος του ψιλοκομμένο, 300 δράμια πράσα μαραμένα στο τσικάλι, μία κοφτή κουταλιά μπούκοβο, μία κουταλιά πιπέρι κόκκινο, μία κουταλιά γεμάτη πιπέρι μαύρο, αλάτι. Γεμίζομε το έντερο με την γέμιση και το πιέζομε καλά να μην έχει αέρα.

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Λαχανοντολμάδες Πεντακόσια γρ. κιμάς μοσχάρι, διακόσια γρ. ρύζι Καρολίνα, τέσσερεις κουταλιές της σούπας λάδι, μαϊντανό ψιλοκομμένο μπόλικο, δυόσμο αρκετό, άνιθο αρκετό όλα ψιλοκομμένα, δύο μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα, αλάτι, πιπέρι, μισή πρέζα κίμινο, ένα μεγάλο λάχανο για ντολμάδες Κόβομε γύρω-γύρω το κοτσάνι του λάχανου βαθειά. Βράζομε νερό, ρίχνομε το λάχανο μέσα και το ζεματάμε καλά-καλά. Το τραβάμε, βγάζομε τα φύλλα. Άμα είναι

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Καρυδόπιτα Οκτώ αυγά, 150 γραμμ. καρύδια, ένα ποτήρι (όχι γεμάτο) σιμιγδάλι ψιλό, ένα μπέικη, ένα ποτήρι ζάχαρη, λίγο λεμόνι. Σιρόπι: Δύο ποτήρια νερό, δύο ποτήρια ζάχαρη να δέσει καλά. Σιροπιάζουμε, ρίχνουμε από πάνω την κρέμα. Κρέμα: Πέντε νεροπότηρα γάλα, μισό ποτήρι ζάχαρη, δύο αυγά, τέσσερις κουταλιές κορν φλάουρ, δύο κουταλιές αλεύρι, ανθόνερο. Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα Μια γαλοπούλα μέτρια, 300 γραμμ. κάστανα, ένα φλιτζάνι

    Διαβάστε περισσότερα ...
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 Live
διαφημίσεις
trapeza xaniwn
ANEK
SYNKA
bioxym


διαφημίσεις


BIDIANO
διαφημίσεις

https://www.facebook.com/Markogiannakis.photocopy/