• Τσάι από άγριο τριαντάφυλλο
    Κανένα σχόλιο

    Έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και βιταμίνη C πολλαπλάσια του πορτοκαλιού, ενισχύει το ανοσοποιητικό κλπ Μαζεύομε τα σπόρια απ’ τα τριαντάφυλλα που μένουν πάνω στις άγριες τριανταφυλλιές. Αυτά τα πορτοκαλοκόκκινα κουκούτσια. Βράζομε μια φλυτζάνα νερό και ρίχνομε μέσα 5-6 κουσκούτσια που τα έχομε σπάσει ελαφρά με το γουδί. Αφήνομε 5-6 λεπτά, ανακατεύομε καλά να πάρει χρώμα το τσάι και σουρώνομε

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Πώς να φτιάξετε σφολιάτα
    Κανένα σχόλιο

    (πολύ εύκολη) Δύο φλυτζάνες τσαγιού με νερό χλιαρό, αλεύρι σκληρό ή για πίτες περίπου πέντε φλυτζάνες, ένα βιτάμ, τρεις κουταλιές σούπας λάδι, ένα κουταλάκι ξύδι, ένα κουταλάκι αλάτι, ένα κουταλάκι ζάχαρη, ένα φακελάκι μαγιά ξηρή. Βάζομε το νερό, το λάδι, το ξύδι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύομε να διαλυθεί η μαγιά. Ρίχνομε το αλεύρι από λίγο κνισαρίζοντας το και το αλάτι. Το αλάτι δεν μπαίνει μαζί με τη μαγιά γιατί διαφοροποιεί

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Νόστιμες συνταγές με αγρια χόρτα της Κρήτης
    Κανένα σχόλιο

    Πολύ ωραία απασχόληση η συλλογή τους. Διέξοδο απ’ την κλεισούρα του κορωνοϊού. Λοιπόν: Βραστά χόρτα Βράζομε νερό, έχομε πλύνει καλά τα χόρτα και τα ρίχνομε μέσα. Όταν ψηθούν τα τραβάμε με τρυπητή κουτάλα, βάζομε από πάνω άφθονο ελαιόλαδο, αλάτι, λεμόνι. Συνοδεύονται με ψάρι τηγανητό ή με ρέγγα καπνιστή, με αυγά βραστά ή με μπριζόλε. Είναι: Βλαστάκια από βρούβες, γαλατσίδες, τσοχοί, σταφυλινάκοι, ακουρνοπόδοι, μάραθα, προβατίνες,

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Πρασόπιτα Την συνταγή αυτή μου την έδωσε πριν πολλά χρόνια η Αλέκα Περδικάκη απ’ την Φλώρινα. Είναι τέλεια! Αυτήν φτιάχνω Ζύμη: Ένα κιλό αλεύρι, αλάτι, ένα φακελάκι μαγιά, χλιαρό νερό, μια κουταλιά της σούπας λάδι, μια κουταλιά ξύδι Γέμιση: Δύο κιλά πράσα, μισό κιλό μυζήθρα, αλάτι, πιπέρι, λάδι Τα πλένομε, τα κόβομε ένα δάχτυλο πάχος (το άσπρο τους μόνο, όχι τα φύλλα), τα βάζομε σε κατσαρόλα με το αλατοπίπερο και το λάδι και λίγο νερό. Τα

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Λουκάνικα χωριάτικα Πρέσπας Φλωρίνης Αλέκα Περδικάκη (Αυτή η όμορφη γυναίκα που μας έδωσε τη συνταγή, η καλή και ευγενική ψυχή, «έφυγε» πριν 3 μήνες πριν καλά-καλά γεράσει) Μία οκά και 300 δράμια χοιρινό με το λίπος του ψιλοκομμένο, 300 δράμια πράσα μαραμένα στο τσικάλι, μία κοφτή κουταλιά μπούκοβο, μία κουταλιά πιπέρι κόκκινο, μία κουταλιά γεμάτη πιπέρι μαύρο, αλάτι. Γεμίζομε το έντερο με την γέμιση και το πιέζομε καλά να μην έχει αέρα.

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Λαχανοντολμάδες Πεντακόσια γρ. κιμάς μοσχάρι, διακόσια γρ. ρύζι Καρολίνα, τέσσερεις κουταλιές της σούπας λάδι, μαϊντανό ψιλοκομμένο μπόλικο, δυόσμο αρκετό, άνιθο αρκετό όλα ψιλοκομμένα, δύο μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα, αλάτι, πιπέρι, μισή πρέζα κίμινο, ένα μεγάλο λάχανο για ντολμάδες Κόβομε γύρω-γύρω το κοτσάνι του λάχανου βαθειά. Βράζομε νερό, ρίχνομε το λάχανο μέσα και το ζεματάμε καλά-καλά. Το τραβάμε, βγάζομε τα φύλλα. Άμα είναι

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Καρυδόπιτα Οκτώ αυγά, 150 γραμμ. καρύδια, ένα ποτήρι (όχι γεμάτο) σιμιγδάλι ψιλό, ένα μπέικη, ένα ποτήρι ζάχαρη, λίγο λεμόνι. Σιρόπι: Δύο ποτήρια νερό, δύο ποτήρια ζάχαρη να δέσει καλά. Σιροπιάζουμε, ρίχνουμε από πάνω την κρέμα. Κρέμα: Πέντε νεροπότηρα γάλα, μισό ποτήρι ζάχαρη, δύο αυγά, τέσσερις κουταλιές κορν φλάουρ, δύο κουταλιές αλεύρι, ανθόνερο. Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα Μια γαλοπούλα μέτρια, 300 γραμμ. κάστανα, ένα φλιτζάνι

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις | Παραδοσιακές Χριστουγέννων
    Κανένα σχόλιο

    Σούπα με χοιρινό και ζυγούρι Χοιρινό και κρέας αρνί ή κατσίκι ζυγούρι (χρονιάρικο όχι γέρικο). Βάζομε το κρέας αφού το πλύνομε καλά σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό να το σκεπάζει και αλάτι να βράσει. Το ξαφρίζομε μόλις αφρίζει. Το ψήνομε και όταν είναι έτοιμο το τραβάμε απ’ το ζουμί. Το αλατίζομε, βάζομε πιπέρι και λεμόνι. Το σκεπάζομε (το κρέας βέβαια). Περνάμε από σουρωτό το ζουμί. Υπολογίζομε όσες βαθιές κουτάλες ζουμί τόσες χούφτες του

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Κανένα σχόλιο

    Σαραγλί Ένα κιλό φύλλο κρούστας, βούτυρο γάλακτος για το φύλλο, μισό κιλό καδυόψιχα κοπανισμένη, δύο κουταλιές κανέλα σκόνη, γαρύφαλλο σκόνη Σιρόπι: ένα κιλό ζάχαρη, μισό κιλό νερό, ένα κομμάτι κανέλα, χυμό λεμονιού (μόλις λιώσει η ζάχαρη κατεβάστε το σιρόπι γιατί τώρα που έκλεισε το ελληνικό εργοστάσιο ζαχάρεως αυτή η εισαγόμενη ζάχαρη είναι χοντρή και αργεί να λιώσει) Ανακατεύετε την καρυδόψιχα με κανέλα και γαρύφαλλο. Λιώνετε το

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Κανένα σχόλιο

    Κρέπες Για 10 κρέπες σε τηγάνι 19-20 εκ Δύο αυγά, 2 κουταλιές σούπας αλεύρι, 250 γρ γάλα, ένα τέταρτο μπουκάλι Σουρωτή, μία κουταλιά σούπας λάδι ή βούτυρο, λίγο αλάτι Σε μπωλ τοποθετούμε το αλεύρι, προσθέτομε το μισό γάλα και χτυπάμε καλά. Προσθέτομε τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά χτυπώντας συνέχεια. Σουρώνομε το μείγμα από λεπτή σήτα. Λιώνομε λίγο βούτυρο και αλέιφομε το τηγάνι με πινέλο. Σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε το τηγάνι και το

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Βάση για σουφλέ 150 γρ αλεύρι, 100 γρ φρέσκο βούτυρο, μισό λίτρο γάλα φρέσκο, έξι αυγά, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι Λιώνομε σε κατσαρόλα το βούτυρο, προσθέτομε το αλεύρι, ανακατώνομε καλά με σύρμα. Πριν ροδίσει προσθέτομε το γάλα χλιαρό. Κατεβάζομε από τη φωτιά και προσθέτομε τους κρόκους των αυγών, το αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο και χτυπάμε καλά με το σύρμα. Κάνομε τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα και προσθέτομε ανακατώνοντας ελαφρά από κάτω

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Χοιρινό με κυδώνι Ενάμιση κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο κομματάκια, δύο μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα, τρία κυδώνια, δύο λεμόνια ζουμερά, ένα ποτήρι μεγάλο λευκό κρασί, διακόσια πενήντα γρ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και ένα κουταλάκι ζάχαρη Λιώνομε το μισό βούτυρο σε κατσαρόλα, ροδίζομε τα κρεμμύδια, προσθέτομε το κρέας και το τσιγαρίζομε. Το σβήνομε με το κρασί. Καθαρίζομε τα κυδώνια, τα κόβομε φέτες, τα περιχύνομε με τον χυμό λεμόνι να μη

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Σοκολάτα ψημένη Πεντακόσια γρ. κουβερτούρα, είκοσι αυγά, δύο κουταλιές σούπας ζάχαρη, μία κουταλιά σούπας νες καφέ, μισό φλυτζάνι του καφέ κονιάκ, ένα κουταλάκι τσαγιού αλεύρι, ένα φλυτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος, μία μεγάλη φόρμα κέικ ανοιγόμενη Χτυπάμε τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα. Λιώνομε τη σοκολάτα σε μπεν – μαρί. Διαλύομε το νες καφέ στο κονιάκ. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτομε τη σοκολάτα, το

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Η αρωματική αρμύρα του κρίταμου
    Κανένα σχόλιο

    Είχα πρωτοδοκιμάσει το κρίταμο τουρσί – crithum maritimum είναι το βοτανικό του όνομα – σαν σπεσιαλιτέ της Θεσσαλίας. Το ξαναθυμήθηκα μερικά χρόνια αργότερα όταν το βρήκα να χρησιμοποιείται κατά κόρον στις ντοματοσαλάτες που σερβίρουν στη Χίο. Κλωναράκια παστό κρίταμο στολίζουν την πατροπαράδοτη πια «χωριάτικη» σε όλα τα εστιατόρια και τα ταβερνάκια του νησιού. Το κρίταμο στην άλμη που φτιάχνουν τα Μυλέλια προέρχεται κυρίως από αυτό το

    Διαβάστε περισσότερα ...
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 Live
διαφημίσεις
trapeza xaniwn
ANEK
SYNKA
SYNKA
bioxym


διαφημίσεις


BIDIANO
διαφημίσεις

https://www.facebook.com/Markogiannakis.photocopy/