• Σπιτικές προτάσεις: Χυλοπίτες με δύο τρόπους
    Κανένα σχόλιο

    8 αυγά στο κιλό το αλεύρι ή 6 αυγά αναλόγως το μέγεθος. Λίγο αλάτι, 2-3 κουταλιές στακοβούτυρο και όσο γάλα σηκώσει να γίνει ζύμη. Ανοίγομε φύλλο λεπτό. Το κόβομε λωρίδες, το στεγνώνομε. Το ένα πάνω στο άλλο, βάζομε την παλάμη μας, κόβομε τις χυλοπίτες σα σπιρτόξυλα ή πιο χοντρές όπως μας αρέσουν. Τις απλώνομε σε ζεστό, σκιερό, αλλά να ρευματίζει μέρος. Μερικές μέρες να ξεραθούν, γυρνώντας τις τακτικά. Τις φυλάμε σε χαρτόκουτες καθαρές

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Ελιές τσακιστές Παίρνομε ελιές τσουνάτες. Να είναι πράσινες, όχι πολύ λαδωμένες γιατί σαχλιάζουν. Δηλαδή τώρα γίνονται. Τις σπάμε χωρίς να σπάσομε το κουκούτσι τους. Τις βάζομε σε λεκάνη με πολύ κρύο νερό. Όχι κοντά σε εστία φωτιάς, όχι να τις βλέπει ο ήλιος. Ξέσκεπες, δεν ξέρω γιατί. Έτσι έλεγε η μαμά μου. Αλλάζομε δύο με τρεις φορές τη μέρα το νερό. Τις δοκιμάζομε. Όταν έχουν γλυκάνει κατά 90 τοις εκατό (90%) τις τραβάμε και τις βάζομε σε

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Εκμέκ κανταΐφι 450 γρ κανταΐφι. Το χωρίζομε στη μέση, το ξύνομε καλά να μην είναι καμμιά ίνα του κολλημένη. Βουτυρώνομε καλά ένα ταψί με βούτυρο γάλακτος. Όχι μαργαρίνη. Εγώ χρησιμοποιώ Λούρπακ το βούτυρο, όχι το soft στο σκαφάκι. Ή όταν βρω, χρησιμοποιώ φρέσκο βούτυρο Μπαλαντίνος. Είναι πολύ ωραίο. Βάζομε το μισό κανταΐφι. Το βουτυρώνομε πολύ καλά με το λιωμένο βούτυρο. Θέλει πολύ βούτυρο. Με το πινέλο ραντιστό το βούτυρο. Βάζομε πολύ

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Σύκα ξερά (συκοπιταρίδες) Παίρνομε σύκα πολύ ώριμα. Τα πλένομε, τα ανοίγομε χωρίς να χωρίσουν τελείως, τα βάζομε σε σανίδα ή τραπεζομάντηλο λευκό βαμβακερό (όχι νάυλον) τα απλώνομε και τ’ αφήνομε στον ήλιο να ξεραθούν. Περίπου 10 μέρες. Τα σκεπάζομε από πάνω με σμιχτό τούλι (μικρές τρύπες να ‘χει) Κάτω από το τούλι βάζομε δυο – τρεις πέτρες για να μην εφάπτεται το τούλι και να μην μπορούν μύγες να τ’ ακουμπήσουν με την προβοσκίδα τους.

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Μοσχαράκι με μελιτζάνες – Σμύρνη 1 κιλό σε κομματάκια Βάζομε το μοσχαράκι μ’ ένα ποτήρι λάδι και το τσιγαρίζομε καλά – καλά. Ρίχνομε ένα κιλό βρασμένο νερό, ένα κρεμμύδι ολόκληρο, 1 μασούρι κανέλα, δάφνη, γαρύφαλλα ½ κουταλιά και μοσχοπίπερο – άνθος κάπαρης- να βράσουν μία ώρα. Καθαρίζομε τις μελιτζάνες μία λωρίδα τραβάμε μία αφήνομε. Κόβομε κυδωνάτες τις μελιτζάνες και τις μισοτηγανίζομε. Τις τραβάμε. Ξεφλουδίζομε ένα κιλό

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Γλυκό Βύσσινο Τα προλαβαίνετε ακόμα τα βύσσινα, αλλά βιαστείτε Ένα και ένα τέταρτο του κιλού βύσσινο, ενάμιση κιλό ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού Πλένετε τα βύσσινα αφαιρείτε τα κοτσάνια και με μια φουρκέτα προσεκτικά τα κουκούτσια. Τα τοποθετείτε σε κατσαρόλα κατά σειρές. Μια σειρά βύσσινα μια σειρά ζάχαρη. Τα αφήνετε 3-4 ώρες ρίχνετε το νερό και βάζετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα και

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Μπουρέκι Χανιώτικο (1) Ένα ποτήρι λάδι, ένα ποτήρι φυτίνη συν δύο κουταλιές στακοβούτυρο, ένα ποτήρι γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ή γιαούρτι, λίγο αλάτι, δύο μπέικι ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Μ’ αυτά τα υλικά γίνεται το ζυμάρι που δεν ανοίγεται φύλλο. Απλώνεται με το χέρι κανονίζοντας το πάχος. Είναι ωραίο και για τις κρεατότουρτες που φτιάχνομε τις «εκσυγχρονισμένες» με το βρασμένο ψιλοκομμένο κρέας. Όχι για τις παραδοσιακές

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις: Γλυκά ψυγείου
    Κανένα σχόλιο

    Τούρτα καραμελέ Μπισκότα σαβαγιάρ. Τα βρέχομε ελαφρά στο γάλα με δύο κουταλιές κονιάκ. Βάζομε μια στρώση. Φτιάχνομε κρέμα με τρία ποτήρια γάλα ένα ποτήρι ζάχαρη δύο κουβερτούρες και τέσσερεις κουταλιές κορν-φλάο. Τη ρίχνομε αμέσως στα μπισκότα. Όταν κρυώσει η κρέμα βάζομε τη σαντιγύ. Η σαντιγύ γίνεται: Μια μόρφατ που την χτυπάμε με μια φλυτζάνα όχι καλά γεμάτη άχνη ζάχαρη. Την βάζομε στο ψυγείο και όταν την σερβίρομε πασπαλίζομε με

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Συκαλάκι γλυκό (πολύ ωραίο) Ένα κιλό σύκα ορνιοί, δηλαδή τα σύκα που βγαίνουν τον Απρίλη, τα αρσενικά όπως τα λέμε. Τους κόβομε το κοτσάνι και από πάνω μ’ ένα μυτερό μαχαίρι τους βγάζομε το ματάκι. Με μια οδοντογλυφίδα τα τρυπάμε από πάνω μέχρι κάτω. Διαμπερές το τρύπημα. Τα βράζομε επί 15 λεπτά. Τα τραβάμε. Τα βάζομε σε κρύο νερό με χυμό από τρία λεμόνια και αφήνομε μία με δύο ώρες. Αυτό γίνεται για να διατηρήσουν το χρώμα τους και να

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις: Το Πάσχα έρχεται και Χανιώτικες Κρεατότουρτες
    Κανένα σχόλιο

    Κρεατότουρα (1) Ζυμώνομε φύλλο με κρεατόζουμο. Το κρέας, αρνί ή κατσίκι γάλακτος θηλυκό να μην μυρίζει το βράζομε πρώτα. Το ξεκοκαλίζομε, το ψιλοκόβομε, το αλατοπιπερώνομε, βάζομε και λίγη κανέλα. Μαλάσσομε τη μυζήθρα και όση μυζήθρα τόσο αθότυρο με μαλάκα μαζί και μερικές κουταλιές στάκα. Βάζομε και λίγο δυόσμο. Φύλλο χονδρούτσικο με το κρεατόζουμο που είναι αλατισμένο, το δοκιμάζομε, και αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Στρώνομε σε

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις για την 25η Μαρτίου
    Κανένα σχόλιο

    Σκορδαλιά (όχι πατατάδα) Μία σκορδοκεφαλή ολόκληρη, μία μέτρια πατάτα βραστή εντελώς κρύα, μία χοντρή φέτα ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο πολύ καλά στο νερό και στιμένο καλά και χωρίς την πέτσα του (κόρα), λίγο αλάτι, λάδι, ξύδι όσο σηκώσει. Από λίγο το βάζομε. Δύο – τρεις σταγόνες γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ή ένα κρόκο αυγού. Γίνεται πιο βελουτέ. Κοπανίζομε τα σκόρδα στο γουδί. Βάζομε στο μπλέντερ λιωμένη την πατάτα, το ψωμί μαλαγμένο καλά με

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις | Νηστήσιμα
    Κανένα σχόλιο

    Μύδια με καυτερή σάλτσα Φτιάχνομε μια σάλτσα με λάδι, ντομάτες ψιλοκομμένες, κρεμμύδια ξερά, ρίγανη και καυτερή πιπεριά, ν’ ακούγεται. Βράζομε, ρίχνομε το ανάλογο νερό έως ότου χυλώσει η σάλτσα. Μετά ρίχνουμε καθαρισμένα τα μύδια και στο τέλος ρίχνουμε με τα φλούδια τους, πολύ λεπτές φέτες λεμόνι Κρεμμυδοκαλίτσουνα Φύλλο: Ένα κιλό αλεύρι, ένα τέταρτο φαρίνα κόκκινη, αλάτι, λάδι και λίγο κρασάκι. Ανοίγομε φύλλο χονδρούτσικο Γέμιση:

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις Καθαρής Δευτέρας και όχι μόνο
    Κανένα σχόλιο

    Λαγάνα Ενάμιση φακελάκι μαγιά ξηρή, 700 γρ νερό χλιαρό, ένα κουταλάκι ζάχαρη ή μέλι, 1 κιλό περίπου αλεύρι σκληρό, 1 κουταλιά αλάτι, 2-3 κουταλιές λάδι Διαλύω τη μαγιά με το νερό και τη ζάχαρη. Αφήνω 15 λεπτά. Ρίχνω από λίγο το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι. Ζύμη μαλακή. Την ζυμώνομε αρκετά με γροθιές και διαλύοντάς την. Ή την βάζομε στο μίξερ να δουλευτεί με τον γάντζο ζυμώματος. Την αφήνομε να φουσκώσει περίπου 40 λεπτά αν το δωμάτιο είναι ζεστό.

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Αποκριές  η Τύρινη Τυρόπιτα (1) 7-8 φύλλα, τρία τέταρτα του κιλού τυρί φέτα αν θέλομε συμπληρώνομε με μυζήθρα, 1 σόδα μπουκάλι, τέσσερα αυγά, ένα βιτάμ όχι ολόκληρο λιωμένο Αλείφομε με λίγο βιτάμ το ταψί, στο ένα φύλλο βάζομε υλικό. Και κάθε φύλλο που του έχομε το υλικό βάλει το σουρώνομε και το βάζομε στη σειρά στο ταψί. Χτυπάμε το λιωμένο βιτάμ με το αυγό και τη σόδα και τα περιχύνομε και τα ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο. Τυρόπιτα

    Διαβάστε περισσότερα ...
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 Live

“Sponsored links”






Anek Lines

Synka Sm

Trapeza Xaniwn



bioxym