• Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    ΣπΠριν ένα χρόνο περίπου μια γνωστή μου, καλή κοπέλλα κατά τ’ άλλα, αλλά δεν τα πάει και πολύ καλά με την κουζίνα. Θεωρεί το μαγείρεμα «αστικό κατάλοιπο» μου ‘πε ειρωνικά: «Τι γράφεις συνταγές; Τo internet είναι γεμάτο». Εγώ πειράχτηκα και της απάντησα: «Η κάθε γυναίκα και άνδρας είτε ο κάθε σεφ, γράφει τις δικές του συνταγές. Και γώ, τις δικές μου τις μαζεύω περίπου 40 χρόνια. Είναι ένα μείγμα Κρητικής κουζίνας και Μικρασιάτικης» Συνέχισα

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα Μια γαλοπούλα μέτρια, 300 γραμμ. κάστανα, ένα φλιτζάνι τσαγιού γάλα, μια φλιτζάνα τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη, μισή φλιτζάνα τσαγιού φρυγανιά κοπανισμένη, μισή φλιτζάνα τσαγιού χυμός λεμονιού, δύο κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός, δύο κουταλιές σούπας πολτός κρεμμυδιού, αλάτι , πιπέρι. Καθαρίζουμε τα κάστανα από την εξωτερική τους φλούδα και τα βράζουμε με νερό και ελάχιστο αλάτι, Μόλις μισοκρυώσουν

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Καρυδόπιτα (πολύ ωραία) Πέντε αυγά, ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα ρακοπότηρο κονιάκ ή ρακή, ένα κουταλάκι μπέικι, ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού, μία κουταλιά γαρύφαλλα, μια κουταλιά κανέλα, ένα ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό, ένα ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα (στο γουδί) Σιρόπι: Μία φλυτζάνα νερό, δύο φλυτζάνες ζάχαρη, μία φλούδα λεμονιού, ένα μασούρι κανέλα Στο τέλος, όταν είναι να κατεβάσομε ρίχνομε μία μεγάλη κουταλιά μέλι. Ρίχνομε και

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις: Χριστούγεννα 2021
    Κανένα σχόλιο

    Αυγοκαλάμαρα (Μ. Ασίας) Κτυπάς καλά πέντε κρόκους χωριστά και πέντε ασπράδια. Τα ανακατώνεις και χτυπάς λίγο ακόμα. Προσθέτεις δύο δάχτυλα κονιάκ και τέσσερεις στάλες σισαμόλαδο (οι πρόσφυγες το λέγανε σαμόλαδο). Έπειτα ρίχνεις αλεύρι έως ότου ν’ ανοίγεται φύλλο. Θέλουν πολύ ζύμωμα να γίνουν αφράτα. Το κόβεις λωρίδες και μετά κομμάτια και πιάνεις αντικρυστά τις δύο άκρες μ’ ένα πιρούνι και τις ενώνεις. Τηγανίζεις με βούτυρο γάλακτος

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις – Συνταγές με κολοκύθα
    Κανένα σχόλιο

    Κολοκυθοκεφτέδες με γλυκοκολοκύθα Την βάζομε, αφού την πλύνομε καλά, κομμένη σε χοντρά κομμάτια να βράσει ελάχιστα, ίσα-ίσα να ξεφλουδίζεται με το μαχαίρι. Την ξύνομε, την αλατίζομε, την στίβομε καλά, την αφήνομε να σουρώσει 2-3 ώρες ή από το βράδυ. Βάζομε πιπέρι, ψιλοκόβομε δυόσμο κατά βούληση, μαϊντανό και ξύνομε τρία -τέσσερα κρεμμύδια ξερά. Σπάμε μέσα δυό αυγά, μισή φλυτζάνα λάδι και θρουλάμε φέτα όσο μας αρέσει. Προσθέτομε φρυγανιά

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Κολοκυθόπιτα με πράσινα κολυκύθια Φύλλο: 600 γρ. περίπου αλεύρι 300 γρ (περίπου μισή φλυτζάνα) νερό, λίγο λάδι, αλάτι, 1 σφηνάκι τσικουδιά. Ζυμώνομε καλά. Αφήνομε μισή ώρα να ξεκουραστεί. Χωρίζομε τη ζύμη σε οκτώ μπαλάκια. Ανοίγομε οκτώ πιτάκια σε μέγεθος μεγάλου πιάτου. Βάζομε τέσσερα σε ένα πιάτο και τέσσερα σε ένα άλλο πιάτο βάζοντας σε καθένα πιτάκι αρκετή λιωμένη φυτίνη με λάδι. Σκεπάζομε με την μεμβράνη φαγητού και βάζομε ψυγείο για

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Χοιρινό με το σέλινο Παίρνομε το σέλινο ολόκληρο με τη ρίζα του. Η συνταγή είναι παραδοσιακή. Όχι γκουρμέ που βάζουν μόνο τις φούντες του σέλινου. Το πλένομε. Καθαρίζομε τη ρίζα όπως την πατάτα. Την κόβομε στα τέσσερα. Καθαρίζομε το σέλινο από τα ξερά φύλλα. Κόβομε σε 10 πόντους περίπου μήκος. Το πιάνομε και το σπάμε καλά – καλά. Το στραπατσάρομε. Το βράζομε, το σουρώνομε, το αλατίζομε. Πλένομε το κρέας, χοιρινό, που το κόβομε σε κομμάτια.

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις: Χυλοπίτες με δύο τρόπους
    Κανένα σχόλιο

    8 αυγά στο κιλό το αλεύρι ή 6 αυγά αναλόγως το μέγεθος. Λίγο αλάτι, 2-3 κουταλιές στακοβούτυρο και όσο γάλα σηκώσει να γίνει ζύμη. Ανοίγομε φύλλο λεπτό. Το κόβομε λωρίδες, το στεγνώνομε. Το ένα πάνω στο άλλο, βάζομε την παλάμη μας, κόβομε τις χυλοπίτες σα σπιρτόξυλα ή πιο χοντρές όπως μας αρέσουν. Τις απλώνομε σε ζεστό, σκιερό, αλλά να ρευματίζει μέρος. Μερικές μέρες να ξεραθούν, γυρνώντας τις τακτικά. Τις φυλάμε σε χαρτόκουτες καθαρές

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Ελιές τσακιστές Παίρνομε ελιές τσουνάτες. Να είναι πράσινες, όχι πολύ λαδωμένες γιατί σαχλιάζουν. Δηλαδή τώρα γίνονται. Τις σπάμε χωρίς να σπάσομε το κουκούτσι τους. Τις βάζομε σε λεκάνη με πολύ κρύο νερό. Όχι κοντά σε εστία φωτιάς, όχι να τις βλέπει ο ήλιος. Ξέσκεπες, δεν ξέρω γιατί. Έτσι έλεγε η μαμά μου. Αλλάζομε δύο με τρεις φορές τη μέρα το νερό. Τις δοκιμάζομε. Όταν έχουν γλυκάνει κατά 90 τοις εκατό (90%) τις τραβάμε και τις βάζομε σε

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Εκμέκ κανταΐφι 450 γρ κανταΐφι. Το χωρίζομε στη μέση, το ξύνομε καλά να μην είναι καμμιά ίνα του κολλημένη. Βουτυρώνομε καλά ένα ταψί με βούτυρο γάλακτος. Όχι μαργαρίνη. Εγώ χρησιμοποιώ Λούρπακ το βούτυρο, όχι το soft στο σκαφάκι. Ή όταν βρω, χρησιμοποιώ φρέσκο βούτυρο Μπαλαντίνος. Είναι πολύ ωραίο. Βάζομε το μισό κανταΐφι. Το βουτυρώνομε πολύ καλά με το λιωμένο βούτυρο. Θέλει πολύ βούτυρο. Με το πινέλο ραντιστό το βούτυρο. Βάζομε πολύ

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Σύκα ξερά (συκοπιταρίδες) Παίρνομε σύκα πολύ ώριμα. Τα πλένομε, τα ανοίγομε χωρίς να χωρίσουν τελείως, τα βάζομε σε σανίδα ή τραπεζομάντηλο λευκό βαμβακερό (όχι νάυλον) τα απλώνομε και τ’ αφήνομε στον ήλιο να ξεραθούν. Περίπου 10 μέρες. Τα σκεπάζομε από πάνω με σμιχτό τούλι (μικρές τρύπες να ‘χει) Κάτω από το τούλι βάζομε δυο – τρεις πέτρες για να μην εφάπτεται το τούλι και να μην μπορούν μύγες να τ’ ακουμπήσουν με την προβοσκίδα τους.

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές Προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Μοσχαράκι με μελιτζάνες – Σμύρνη 1 κιλό σε κομματάκια Βάζομε το μοσχαράκι μ’ ένα ποτήρι λάδι και το τσιγαρίζομε καλά – καλά. Ρίχνομε ένα κιλό βρασμένο νερό, ένα κρεμμύδι ολόκληρο, 1 μασούρι κανέλα, δάφνη, γαρύφαλλα ½ κουταλιά και μοσχοπίπερο – άνθος κάπαρης- να βράσουν μία ώρα. Καθαρίζομε τις μελιτζάνες μία λωρίδα τραβάμε μία αφήνομε. Κόβομε κυδωνάτες τις μελιτζάνες και τις μισοτηγανίζομε. Τις τραβάμε. Ξεφλουδίζομε ένα κιλό

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Γλυκό Βύσσινο Τα προλαβαίνετε ακόμα τα βύσσινα, αλλά βιαστείτε Ένα και ένα τέταρτο του κιλού βύσσινο, ενάμιση κιλό ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού Πλένετε τα βύσσινα αφαιρείτε τα κοτσάνια και με μια φουρκέτα προσεκτικά τα κουκούτσια. Τα τοποθετείτε σε κατσαρόλα κατά σειρές. Μια σειρά βύσσινα μια σειρά ζάχαρη. Τα αφήνετε 3-4 ώρες ρίχνετε το νερό και βάζετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα και

    Διαβάστε περισσότερα ...
  • Σπιτικές προτάσεις
    Κανένα σχόλιο

    Μπουρέκι Χανιώτικο (1) Ένα ποτήρι λάδι, ένα ποτήρι φυτίνη συν δύο κουταλιές στακοβούτυρο, ένα ποτήρι γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ή γιαούρτι, λίγο αλάτι, δύο μπέικι ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Μ’ αυτά τα υλικά γίνεται το ζυμάρι που δεν ανοίγεται φύλλο. Απλώνεται με το χέρι κανονίζοντας το πάχος. Είναι ωραίο και για τις κρεατότουρτες που φτιάχνομε τις «εκσυγχρονισμένες» με το βρασμένο ψιλοκομμένο κρέας. Όχι για τις παραδοσιακές

    Διαβάστε περισσότερα ...
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 Live

“Sponsored links”






Anek Lines

Synka Sm

Trapeza Xaniwn

esx

Dedisa



bioxym