Κουλουράκια πορτοκαλιού
Νηστίσιμα
Ένα νεροπότηρο πορτοκάλι χυμό, ένα νεροπότηρο ζάχαρη, ένα νεροπότηρο λάδι ή σπορέλαιο ή λάδι ραφινέ, τέσσερα ποτήρια αλεύρι Γ.Ο.Χ. ένα μπέικιν στο...
Γλυκό νεράντζι
για 50 κομμάτια
Πλένομε τα νεράντζια, τα τρίβομε στον ψιλό τρίφτη, τα χαράζομε σε φέτες και παίρνομε την φλούδα. Τα τυλίγομε και τα πιάνομε...
Σουπιές με μάραθα και ελιές πράσινες
Γίνονται πιο ωραίες με άγρια μάραθα. Τα καθαρίζομε, τα πλένομε καλά και τα κόβομε περίπου ένα πόντο. Παίρνομε 2-3...
Καλαμαράκια γεμιστά
Ένα κιλό μεγάλα καλαμάρια, τρία τέταρτα ποτηριού λάδι, τρία κρεμμύδια τριμμένα ξερά, ένα ματσάκι φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι, μισό ποτήρι ρύζι καρολίνα,...
Μηλόπιτα 1
6-7 ξινόμηλα, τρία τέταρτα από το μεγάλο βιτάμ, δύο φλυτζάνες ζάχαρη μια φλυτζάνα αλεύρι, 1,5 κουταλάκι κανέλα, 1 κουταλάκι μπέικιν, 1 ποτηράκι κονιάκ,...
Η κακαβιά και οι παιδικές μου μνήμες
Η κακαβιά θέλει πολλά ψάρια. Και ολόφρεσκα. Στο πατρικό μου, όταν φτιάχναμε κακαβιά, ο μπαμπάς σηκωνόταν ξημερώματα και...
Και στην Μικρά Ασία και στην Κρήτη τα Χριστούγεννα έσφαζαν χοίρο.
Στην Μικρά Ασία συνήθιζαν τα Χριστούγεννα να μαγειρεύουν χοιρινό με το σέλινο. Και εδώ,...
Οι κουραμπιέδες απλώνουν στο ψήσιμο όταν τους έχει πέσει μέσα στη ζύμη παραπάνω ζάχαρη. Προσοχή λοιπόν στην ζάχαρη.
Κουραμπιέδες με ρακί
Καβουρντίζουμε 300 γραμμάρια ασπρισμένα αμύγδαλα...
Σαραγλί
Δύο φύλλα Βηρυτού καλά βουτυρωμένα. Το ένα πάνω στο άλλο. Στρώνουμε στην επιφάνεια του φύλλου κοπανισμένα καρύδια, πιο πολύ κοπανισμένα απ’ ότι το κανταΐφι,...
Εκμέκ κανταΐφι (τέλειο)
Παίρνουμε ένα πακέτο φύλλο κανταΐφι. Αν είναι παγωμένο το αφήνομε σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσει. Το χωρίζουμε στη μέση, το ξαίνομε καλά.
Βουτυρώνουμε...
Βουτήματα: Γλυκειά συντροφιά με τον καφέ μας, την μαλοτύρα μας το φασκόμηλό μας
Λαδοκούλουρα
Δύο νεροπότηρα λάδι, ενάμιση νεροπότηρο ζάχαρη, ένα κρασοπότηρο πορτοκαλόζουμο, ένα κουταλάκι κανέλλα,...
Πελτές κυδώνι
Ένα κιλό κυδώνια, 1.300 γραμμ. ζάχαρη.
Κόβομε τα κυδώνια στα τέσσερα, τα ξεφλουδίζουμε, τα καθαρίζουμε (φυλάγοντας τα φλούδια και τα κουκούτσια). Τα ξανακόβουμε σε...
Χορταροκαλίτσουνα
Τώρα, που δεν έχουν γίνει ακόμα τα τυριά, μαλάκες αθότυροι και οι φετινές μυζήθρες, έχουν βγει όμως τα αγριόχορτα, φιτάχνομε τα χορταροκαλίτσουνα.
Εμείς πήγαμε προχτές...
Πράσινες ελιές τσακιστές
Αρχές με μέσα Οκτώβρη, που να χουν οι ελιές φουσκώσει αλλά να μην έχουν λαδώσει γιατί σαχλιάζουν, μαζεύομε με τα χέρια μας,...