16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τσίπρας στη Βουλή: «Μυρίζει» πρόταση δυσπιστίας – Ζήτησε παραίτηση Μητσοτάκη κι αποκαλύπτει ονόματα

Ημερομηνία:

«Βράζει» το πολιτικό σκηνικό γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών καθώς σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αποκαλύψει ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τα ονόματα πολιτικών, και όχι μόνο, προσώπων των οποίων την παρακολούθηση από την ΕΥΠ πιστοποίησε η ΑΔΑΕ με την έρευνά της στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χθες εξερχόμενος της προγραμματισμένης από πριν συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας τις «έτσι κι αλλιώς αμετάθετες ευθύνες του» ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, όπως «θα έπραττε οποιοσδήποτε άλλος Πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα, σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου».

Υπογράμμισε δε τους λόγους αυτής της βαρύτατης δήλωσης:

Ότι πλέον, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων «δεν μιλάμε με βάση κάποιες εικασίες ή στη βάση κάποιων δημοσιευμάτων. Πλέον μιλάμε με αποδείξεις. Τις αποδείξεις που περισυνέλεξε η κατά το Σύνταγμα αρμόδια Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών κατά τους ελέγχους που διενήργησε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους».

Η προτροπή σε παραίτηση σε συνδυασμό με τις σημερινές επικείμενες αποκαλύψεις και γενικότερα την κλιμάκωση των γεγονότων από χθες το πρωί οπότε ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στην ΑΔΑΕ για ενημερωθεί από τον Χρήστο Ράμμο, «μυρίζουν» πρόταση δυσπιστίας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Από την Κουμουνδούρου δεν επιβεβαιώνουν μια τέτοια κίνηση, αποφεύγουν ωστόσο να την αποκλείσουν και αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα μείνει μόνο στην αποκάλυψη των ονομάτων αλλά θα δώσει και κάποια συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια κίνηση όπως η πρόταση μομφής δείχνει να υπαγορεύεται από τις εξελίξεις, μετά από το αίτημα για παραίτηση Μητσοτάκη στη βάση επίσημων αποδείξεων ότι οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, πράγματι έγιναν, επομένως υφίσταται αντικειμενική ευθύνη του πρωθυπουργού ως πολιτικού προϊσταμένου της Υπηρεσίας. Σε επίπεδο τακτικής τυχόν πρόταση δυσπιστίας από την αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορέσει να συντηρήσει το ζήτημα επί τρεις μέρες όσο θα διαρκεί η συζήτηση στη Βουλή, να θέσει σκληρά διακυβεύματα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι εφόσον δεν αντιδράσουν θα αναγκαστούν να επωμιστούν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, κατ΄ επέκταση να χρεωθούν τη «συνενοχή» τους στην «συγκάλυψη», να αναδείξει την απομόνωση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και βέβαια να ασκήσει και στον ίδιο προσωπικά την μέγιστη δυνατή πολιτική πίεση.

Στο ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι έχουν την ιδανική ευκαιρία στα χέρια τους για να στριμώξουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που έως σήμερα υπεκφεύγουν. Επιπλέον θεωρούν ότι το κλίμα είναι εύφορο: ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ζήτησαν άμεση σύγκληση της Θεσμών και Διαφάνειας για ακρόαση Ράμμου, πρόσωπα όπως οι Βενιζέλος, Αλιβιζάτος και Κοντιάδης, μπαίνουν μπροστά στον θεσμικό αντίλογο προς την κυβέρνηση για τις υποκλοπές και η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv σχεδιάζει να καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την προστασία της ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ.

Η Κουμουνδούρου δείχνει αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί. Πολλώ δε μάλλον που η κυβέρνηση μέσα και από την μακροσκελή αντίδρασή της δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου εμφανίζεται περισσότερο πανικόβλητη από ποτέ – στην επίθεση που εξαπολύει στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει καταφανή απώλεια ψυχραιμίας.

Το παρασκήνιο και το χρονικό των κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ οριστικοποίησε τις κινήσεις που θα κάνει τις επόμενες ώρες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι (δηλαδή μετά την ΑΔΑΕ και πριν την Σακελλαροπούλου) στην Κουμουνδούρου υπό τον Τσίπρα, με τα μέλη του πρωινού καφέ και του Πολιτικού Σχεδιασμού. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιβεβαίωναν λίγο μετά, φήμες πως ο Αλέξης Τσίπρας θα αποκαλύψει τα ονόματα προσώπων, τις παρακολουθήσεις των οποίων έχει επιβεβαιώσει η ΑΔΑΕ με την έρευνά της. Διευκρίνιζαν ωστόσο ότι αυτό θα γίνει από το πλέον θεσμικό βήμα, στην Ολομέλεια της Βουλής και όχι στο πεζοδρόμιο (στην δήλωση δηλαδή μετά την συνάντηση με την ΠτΔ) ή στα τηλεοπτικά στούνιο.

Οι επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι είχαν συζητηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα: Μετά την απόρριψη του αιτήματος Ράμμου από την πλειοψηφία της Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα προτρέποντάς τον να επανεξετάσει τη στάση του και να ανταποκριθεί στο αίτημα Ράμμου για κλήση στη Βουλή διότι το ζήτημα των υποκλοπών και των ευρημάτων της ΑΔΑΕ αποτελεί «ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας».

Σε σύσκεψη στη συνέχεια συνομολογήθηκε ότι αν δεν υπάρξει άμεση σύγκληση της Θεσμών, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει το επόμενο βήμα, να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ με την ιδιότητα ως πολιτικός αρχηγός. Η δυνατότητα αυτή είχε αρχίσει να διαγράφεται ως επιλογή από το πρωί της Παρασκευής όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της διευκρινιστικής επιστολής Ράμμου σε Μπούρα και Τασούλα. Σημείωνε μεταξύ άλλων ότι ακόμη και με το νέο νόμο της ΝΔ ο πρόεδρος της Αρχής έχει θεσμική υποχρέωση να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Εν τω μεταξύ ήδη από την προηγούμενη μέρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνιζαν πως τα περί «αυτόκλητων προσκεκλημένων» (Τασούλας) δεν ευσταθούν ενώ υπογράμμιζαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα αφήσει το θέμα να πάει για Φεβρουάριο όπως υποδείκνυε η πλειοψηφία, συστήνοντας την διαδικασία των 2/5 (η αντιπολίτευση έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί τη Θεσμών και Διαφάνειας μια φορά τον μήνα) και άφηναν να εννοηθεί ότι οι κινήσεις τους θα είναι άμεσες.

Την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας μέσω tweet δήλωνε πως είναι «μάταιος κόπος» για την γαλάζια πλειοψηφία να αρνείται την ενημέρωση από ΑΔΑΕ γιατί πλέον «ο κύβος ερρίφθη» αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις είναι δρομολογημένες.

"google ad"

Χθες, τόσο με την δήλωση που έκανε εξερχόμενος της ΑΔΑΕ όσο και με αυτή μετά το Προεδρικό Μέγαρο, έστειλε μήνυμα ότι τα πράγματα έχουν ήδη κριθεί και οι εξελίξεις είναι αναπόδραστες: «Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της Δημοκρατίας για μια ακόμα φορά νίκησε το σκοτάδι» ήταν η δήλωση μετά την ενημέρωση που έλαβε από τον κ. Ράμμο.

Στη δήλωση μετά τη συνάντηση με την ΠτΔ κινήθηκε σε ανάλογο μήκος κύματος «Το φως της αλήθειας ήδη νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης. Και είναι βέβαιο ότι η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη θα επικρατήσουν τελικά στον τόπο μας».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...