19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Όλα τα σενάρια για τις εκλογές – Γιατί ο πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη και εγκατέλειψε το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους

Ημερομηνία:

Της Πηνελόπης Νάσσου

Καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να είναι η εβδομάδα που ξεκινάει καθώς οι πληροφορίες λένε ότι από την Τετάρτη και μετά θα ξεκινήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι πιο συστηματικές συζητήσεις για τον χρόνο των εκλογών.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε τα κυβερνητικά στελέχη μελετούσαν τις ημερομηνίες για να καταλήξουν πότε τελικά θα πρέπει να στηθούν οι κάλπες. Πότε δηλαδή μπορεί να καταλαγιάσει η οργή και οι αντιδράσεις των πολιτών για το πολύνεκρο δυστύχημα. .

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να φύγει από το τραπέζι των συζητήσεων η 9η Απριλίου από την στιγμή που τα μνημόσυνα θα γίνουν μια εβδομάδα νωρίτερα καθώς δεν επιτρέπεται να τελεστούν την Κυριακή των Βαΐων. Ο αντίλογος σε αυτό το σενάριο έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι μνήμες θα είναι ακόμα πολύ νωπές και αυτό δεν αποκλείεται να εκφραστεί στις κάλπες.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η 23η Απριλίου θα ήταν μια καλή ημερομηνία καθώς οι δεύτερες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν στις 28 Μαϊου. Στην πραγματικότητα αυτές οι πέντε εβδομάδες περιλαμβάνουν τις είκοσι μέρες που χρειάζεται ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη κάλπη αλλά και το διάστημα των διερευνητικών εντολών.

Το τρίτο σενάριο έχει να κάνει με τις εκλογές τον Μάιο και πιο συγκεκριμένα στις 14 ή 21 Μαΐου και δεύτερες κάλπες 25 Ιουνίου ή 2 Ιουλίου. Το σενάριο αυτό αν και εμφανίζεται το πιο λογικό φοβίζει πολύ τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου καθώς θεωρούν ότι εάν οι πρώτες κάλπες στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση δεν θα μπορέσουν στις δεύτερες και καθοριστικές εκλογές να κινητοποιήσουν τους πολίτες και να τους φέρουν στις κάλπες.

Εν τω μεταξύ χθες ο πρωθυπουργός με μια ανάρτηση του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ζήτησε συγνώμη λέγοντας ακόμα ότι για το τραγικό δυστύχημα δεν φταίει μόνο ο ανθρώπινος παράγοντας. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να ανασκευάσει το αφήγημα των πρώτων ημερών – το ότι για όλα φταίει ο σταθμάρχης.

Η κίνηση αυτή έγινε γιατί σύμφωνα με τους Αμερικανούς επικοινωνιολόγους του Μεγάρου Μαξίμου η αρχική δήλωση του πρωθυπουργού μάλλον εξόργισε τους πολίτες παρά δημιούργησε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδώσει ευθύνες.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η τοποθέτηση του Α. Ζηλιασκόπουλου στην τριμερή επιτροπή για την διαλεύκανση του ατυχήματος έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Και αυτό γιατί ενώ η κυβέρνηση εμφανιζόταν να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία κλίματος το Σάββατο το μεσημέρι ο ίδιος ο κ. Ζηλιασκόπουλος παραιτήθηκε από την επιτροπή λέγοντας ότι δεν θα ήθελε να κλονιστεί η ακεραιότητα της αμεροληψίας της επιτροπής εξ αιτίας της παρελθούσας θητείας του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ . Παραδέχθηκε δηλαδή στην πραγματικότητα ότι δεν θα μπορούσε να ελέγξει τους λόγους που φτάσαμε εδώ καθώς και ο ίδιος είναι ελεγχόμενος.

Η επικοινωνιακή στροφή της κυβέρνησης αποφασίστηκε την Παρασκευή το απόγευμα σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος, Θανάσης Πλεύρης ,Γιάννης Μπρατάκος, Άδωνις Γεωργιάδης, Βασίλης Κικίλιας , Κυριάκος Πιερακάκης , Ζωή Ράπτη, Σοφία Βούλτεψη . Από βουλευτές ήταν ο Χάρης Θεοχάρης, ο Δημήτρης Καιρίδης , ο Κώστας Καραγκούνης , ο Δημήτρης Μαρκόπουλος .

Η ανομοιογενής σύνθεση της σύσκεψης έχει να κάνει στην πραγματικότητα με το γεγονός ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κάλεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου τους βουλευτές που θεωρούν ότι μπορούν να ανταποκριθούν επικοινωνιακά στις όποιες πιέσεις χωρίς να δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κυβέρνηση. Η παρουσία της κ. Βούλτεψη έχει να κάνει προφανώς με την απήχηση της στην λαϊκή δεξιά. Ο Θανάσης Πλεύρης και η Ζωή Ράπτη ενημέρωσαν όλους τους παρευρισκόμενους για το πώς είχε η κατάσταση στα νοσοκομεία της Λάρισας όπου νοσηλεύτηκαν οι επιβάτες της φονικής αμαξοστοιχίας.

Ακόμα αποφασίστηκε την ερχόμενη Τετάρτη ο Γιώργος Γεραπετρίτης μετά την επίσκεψη του στην Λάρισα και την Θεσσαλονίκη να δώσει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για τις διαχρονικές ευθύνες. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να στοχοποιηθεί ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σχετικά με καθυστερήσεις στις συμπληρωματικές μελέτες σχετικά με το έργο τηλεματικής. Με λίγα λόγια από την Τετάρτη και μετά αναμένεται να ξεκινήσει η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν στην δημοσιότητα ότι στοιχεία διαθέτουν.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...