19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Άνοιξε τμήμα του Δημοτικού Κήπου Χανίων – Ενθουσιασμένοι οι Χανιώτες από την εικόνα του | Φωτός

Ημερομηνία:

6,5 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας παράδοσης άνοιξε χθες Παρασκευή 31 Μαρτίου κατά το ήμιση ο Δημοτικός Κήπος Χανίων.

Ο Δημοτικός Κήπος είχε χρόνο υλοποίησης 10 μηνών όμως το έργο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Οι εργασίες συνεχίζονται στην ανατολική πλευρά που παραμένει μη επισκέψιμο. Πρόκειται για το τμήμα όπου βρισκόταν η λίμνη με τις πάπιες.

Επισκέψιμο όμως είναι το βόρειο τμήμα, εκεί που βρισκόταν τα κλουβιά με τα πουλιά και τα κρικρι αλλά και ο καφέ Κήπος, τα πάρκο με τα παιχνίδι, η βιβλιοθήκη.

Ρωτήσαμε πολίτες που βρέθηκαν σήμερα στο Δημοτικό Κήπο με την πλειοψηφία εξ αυτών να εκφράζουν τη χαρά τους για την επαναλειτουργία του. Μάλιστα, θεωρούν ότι παρά τις αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί η εικόνα του Δημοτικού Κήπου είναι θαυμάσια αν και κάποιοι εκφράσαν την αμφιβολία τους αν θα μπορέσει να διατηρηθεί στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

"google ad"

Πάντως, οι περισσότεροι που ρωτήσαμε εκφράσανε την αντίρρησή τους για το γεγονός ότι απομακρύνθηκαν τα ζώα και κυρίως τα κρι-κρι.

Ο Δημοτικός Κήπος των Χανίων ήταν έργο του Ρεούφ Πασά, και επέβλεψε ο ίδιος τη διαμόρφωσή του. Σχεδιάστηκε το 1870 και ήταν το πρώτο κοινωφελές έργο στην πόλη. Στον Μπαξέ, όπως τον έλεγαν, φυτεύτηκαν κυρίως αειθαλή δέντρα. Τα μονοπάτια χαράχθηκαν σύμφωνα με τα τότε ευρωπαϊκά πρότυπα και στρώθηκαν με χοντρή άμμο.

Το 1898 δημιουργήθηκε στη βορειοδυτική γωνιά του Δημοτικού Κήπου ένα κτίσμα που χρησίμευσε ως θέατρο, κυβερνητικό τυπογραφείο, αίθουσα χορών, ενώ έμελλε τα επόμενα χρόνια να στεγάσει και την Κρητική Βουλή.

Το  1918 ο Δημοτικός Κήπος Χανίων ανασκευάζεται. Φυτεύονται νέα δέντρα και φυτά. Το παρτέρι στην είσοδο εμπρός και δεξιά διαμορφώνεται σε πεταλούδα που κάθεται πάνω σε λουλούδι και το μεγάλο κεντρικό παρτέρι σε σχήμα αρχαϊκού αμφορέα. Ένας λαβύρινθος με μια μόνο είσοδο διαμορφώνεται στο δυτικό τμήμα του Κήπου, για περιπλάνηση ανάμεσα σε σκιερά δρομάκια.

Στη βορειοανατολική γωνία του Δημοτικού Κήπου άρχισε το 1924 να χτίζεται το Ρολόι του Κήπου. Το 1936 δημιουργήθηκε το κτίριο που φιλοξενεί ως σήμερα το «Καφέ Κήπος». Χώρος ιστορικός, καθώς έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νίκος Καζαντζάκης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ