19.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Εξαθλίωση στη Γάζα: Πεινασμένοι Παλαιστίνιοι σταματούν τα φορτηγά του ΟΗΕ και τρώνε επιτόπου τα τρόφιμα

Ημερομηνία:

Ο επικεφαλής του γραφείου αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανέφερε σήμερα ότι πλήθη πεινασμένων ανθρώπων σταματούν τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και παίρνουν τα τρόφιμα, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατον να συνεχιστεί η αποστολή βοήθειας στον θύλακα.

«Οι άνθρωποι σταματούν τα φορτηγά, παίρνουν τα τρόφιμα και τα τρώνε επιτόπου. Και αυτό δείχνει πόσο απελπισμένοι και πεινασμένοι είναι», είπε ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο γενικός επιθεωρητής της UNRWA, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη.

Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που φιλοξενούνται σε υπερπλήρη καταφύγια του ΟΗΕ στη νότια Γάζα κάποιες φορές στερούνται το φαγητό επειδή άλλοι το παίρνουν πριν να φτάσει σε αυτούς, πρόσθεσε ο Λαζαρινί.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει την εμφάνισή της η πείνα και συναντάμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους που δεν έχουν φάει τίποτα επί δύο ή τρεις ημέρες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ που πρόσφατα βρέθηκε στη Γάζα.

«Επειδή εντείνεται συνεχώς η κοινωνική αναταραχή και όσο η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει ψίχουλα, συγκρινόμενη με τις τεράστιες ανάγκες, τόσο θα συνεχίζεται αυτή η ένταση, τόσο θα καθίστανται αφόρητες οι συνθήκες», τόνισε.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ οι μισοί από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας πεινούν ενώ η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στα νότια του θύλακα συνεχίζεται και οι άνθρωποι έχουν αποκοπεί από τις πηγές τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων.

Κάτοικοι της Γάζας ζητιανεύουν λίγο ψωμί

Κάτοικοι της Γάζας περιέγραψαν ότι ζητιανεύουν για λίγο ψωμί, πληρώνουν έως και 50 φορές επάνω για μια κονσέρβα φασόλια και μια οικογένεια έσφαξε έναν γάιδαρο για να τον φάει, καθώς τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια αδυνατούν να φτάσουν στις περισσότερες περιοχές του βομβαρδιζόμενου θύλακα.

"google ad"

Το Ισραήλ συνεχίζει να πλήττει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, στην προσπάθειά του να καταστρέψει τη Χαμάς και η σύρραξη καθιστά σχεδόν αδύνατον να προωθηθούν οι αυτοκινητοπομπές και να φτάσουν στους ανθρώπους που λιμοκτονούν.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανέφερε νωρίτερα ότι έγινε περιορισμένη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στην περιοχή της Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου εκτιμάται ότι έχει καταφύγει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας. «Στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας η διανομή βοήθειας ουσιαστικά σταμάτησε, λόγω της έντασης των εχθροπραξιών και των περιορισμών στις μετακινήσεις στους κεντρικούς δρόμους», πρόσθεσε.

«Βοήθεια; Ποια βοήθεια; Την ακούμε αλλά δεν την βλέπουμε», είπε ο Άμπντελ-Αζίζ Μοχάμαντ, 55 ετών, που εκτοπίστηκε από την πόλη της Γάζας και κατέφυγε μαζί με την οικογένειά του και άλλες τρεις –συνολικά 30 άτομα– στο σπίτι φίλων τους, νοτιότερα. «Είχα μεγάλο σπίτι, δυο ψυγεία γεμάτα με φαγητό, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Έπειτα από δύο μήνες πολέμου, παρακαλά για μια φρατζόλα ψωμί», πρόσθεσε μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters. «Αυτός είναι ο πόλεμος της πείνας. Μας ανάγκασαν (οι Ισραηλινοί) να φύγουμε από τα σπίτια μας, κατέστρεψαν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας και μας οδήγησαν στα νότια όπου θα πεθάνουμε είτε από τις βόμβες τους είτε από την πείνα».

Ο επικεφαλής του γραφείου του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί, είπε νωρίτερα ότι πεινασμένοι κάτοικοι σταματούν τα φορτηγά με τη βοήθεια, παίρνουν τα τρόφιμα και τα καταναλώνουν επιτόπου.

Στη βόρεια Γάζα, που σήκωσε το βάρος της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ κατά την πρώτη φάση του πολέμου, μεταξύ 7ης Οκτωβρίου και 24ης Νοεμβρίου (όταν ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός), οι μάχες έχουν ξαναρχίσει και από την 1η Δεκεμβρίου δεν έχει περάσει σχεδόν καμία βοήθεια στην περιοχή. Ο Γιούσεφ Φάρες, ένας δημοσιογράφος από την Τζαμπάλια, είπε ότι είναι τόσο δύσκολο να βρει κανείς βασικά είδη διατροφής, όπως αλεύρι, που οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί: πωλούνται 50 έως και 100 φορές υψηλότερα, σε σύγκριση με τις αρχές Οκτωβρίου.

«Σήμερα το πρωί αναζητούσα μια φρατζόλα ψωμί και δεν βρήκα. Ό,τι απέμεινε στην αγορά είναι καραμέλες για τα παιδιά και μερικές κονσέρβες φασόλια, που πωλούνται σε 50πλάσια τιμή», έγραψε στο «ημερολόγιο» που διατηρεί στο Facebook. «Είδα κάποιον που έσφαξε έναν γάιδαρο για να ταΐσει εκατοντάδες συγγενείς του», πρόσθεσε.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...