22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η μεγάλη διπλωματική ανατροπή! Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μπόρεσε να πάει στα Άδανα, γιατί συνόδευε τον Νίκο Δένδια!

Ημερομηνία:

Του Γιώργου Ουρανού

Δένδιας και Τσαβούσογλου σε ένα απίστευτα εγκάρδιο κλίμα.

Η Εθνική μας στάση απέναντι στη Τουρκία, ως ιδιαίτερα αξιόπιστη και σταθερή

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος , δίκαια μπορεί να θεωρηθεί ως ο Πρύτανης  της Εθνικής μας στρατηγικής  για μια  ειλικρινή στάση απέναντι  στη Τουρκία. Ήταν ο  Έλληνας πρωθυπουργός που πρώτος ενεθάρυνε  την εκστρατεία του Ελληνικού στρατού  στην Μικρά Ασία το 1919 κυρίως για τη προστασία των 2,5 εκατομμυρίων Ελλήνων που κατοικούσαν  τότε σ΄ολόκληρη την Μικρά Ασία.  Ακολούθησε η Μικρασιατική καταστροφή, ο σφαγιασμός και ο ξεριζωμός του Ελληνισμού της Ιωνίας. Οι αποτρόπαιες πράξεις του Τούρκικου στρατού απέναντι στον Ελληνισμό, δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να αποφασίσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως πρωθυπουργόςτο 1930 να επισκεφθεί την Τουρκία, και να έχει ειλικρινείς συζητήσεις με τον Τούρκο ηγέτη   Κεμάλ Ατατούρκ, ώστε  να υπογράψουν την πολυπόθητη συνθήκη ειρήνης. Τόση ήταν μάλιστα η  μεγαλοθυμία του Εθνικού μας ηγέτη  όση και η  οξεία διπλωματική του  δυνότητα, που προσβλέποντας στην πραγματική βελτίωση των σχέσεων των δύο λαών,  έφτασε στο σημείο το 1934 , να προτείνει τον Κεμάλ Ατατούρκ , για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης .

Η συνέχεια της ειλικρινούς στάσηςΣήμερα, 90 ολόκληρα χρόνια μετά, με απόλυτη συνέπεια στην Εθνική μας αυτή στάση , ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της χώρας μας επιδοκίμασε τη στάση του Έλληνα Υπουργού  Εξωτερικών Νίκου Δένδια, να επισκεφτεί την δοκιμαζόμενη περιοχή από τον καταστρεπτικό σεισμό της Τουρκίας. Αυτή του η πρωτοβουλία   πραγματικά συγκέντρωσε τη καθολική στήριξη  του Ελληνικού  λαού !

Το Απόλυτο παράδοξο

Εκείνο  όμως που προξένησε την απόλυτη έκπληξη,ήταν η στάση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μάλιστα υποδέχτηκε τον Έλληνα Υπουργό στο αεροδρόμιο στα  Άδανα, με ιδιαίτερη θέρμη.Ο Έλληνας υπουργός με πραγματική  ειλικρινή διάθεση, ανταποκρίθηκε στην συμπεριφορά του Τούρκου ομολόγου του.

Πως διαμορφώθηκε η στάση του Τούρκικου λαού

Όλες αυτές τις ημέρες , οι Τούρκοι Υπουργοί και οι λοιποί υψηλοί αξιωματούχοι έχουν μεγάλη δυσκολία να επισκέπτονται τις περιοχές του φονικού  σεισμού , επειδή αποδοκιμάζονται από τους δύσμοιρους επιζήσαντες που θρηνούν τους χιλιάδες νεκρούς συγγενείς τους.Αποκορύφωμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς ήταν και εκείνη που είχε και μάλιστα μπροστά στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων, ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης.Όμως ήδη αυτές τις ημέρες ,οι επιζήσαντες κάτοικοι,  έχουν δημιουργήσει μια πολύ σίγουρη εικόνα για τους Έλληνες διασώστες που επέδειξαν απαράμιλλη αυταπάρνηση και υπεράνθρωπες προσπάθειές  για την διάσωση των γειτόνων συνανθρώπων μας. Εθαύμασαν  τόσον το θάρρος  τους που έφτανε σε καταστάσεις ‘’αυτοθυσίας’’ όσον και τον επαγγελματισμό και τις ικανότητές τους.

Πως η επίσκεψη Δένδια βοήθησε τον Τσαβούσογλου

Η επίσκεψη  λοιπόν του Έλληνα Υπουργού Νίκου Δένδια στα Άδανα ,   έτσι κι αλλιώς θα είχε τη δυνατή θετική ανταπόκριση  από τους κατοίκους  των περιοχών του σεισμού. Πράγματι οι κάτοικοι των περιοχών τις οποίες  επισκέφτηκαν μαζί οι δύο Υπουργοί  Δένδιας και Τσαβούσογλου , επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά απέναντί τους. Δεν εξέφρασαν καθόλου συμπεριφορές διαμαρτυρίας απέναντι στον Υπουργό τους. Σίγουρα σεβάστηκαν την επίσκεψη του φιλοξενούμενού τους Έλληνα Υπουργού, τον οποίο σήμερα έβλεπαν σαν προστάτη και ευεργέτη τους.

Η εκτίμηση του λαού και το “φιλότιμο”

Το  ‘’φιλότιμό’’ τους,σίγουρα τους βοήθησε στο να έχουν μια φιλική και ειλικρινούς κατανόησης συμπεριφορά απέναντι σε ένα Ελληνα αξιωματούχο , που μόλις και  λίγες εβδομάδες πριν, ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της χώρας τους,  προσπαθούσε να τους πείσει για το αντίθετο. Στο ότι δηλαδή στα απέναντί τους νησιά, που μάλιστα είναι και ορατά από τις περισσότερες αυτές τις περιοχές, μένει κάποιος εχθρικός τους λαός !

Η Διάρκεια της εγκάρδιας στάσης

"google ad"

Το ερώτημα που σήμερα πλανάται στον Ελληνικό λαό, πέραν της ειλικρινούς οδύνης του για τη δοκιμασία του Τούρκικου λαού, με τους χιλιάδες θανάτους και τους εκατοντάδες  χιλιάδες αστέγους,  είναι το πόσο χρόνο θα κρατήσει αυτήη εκπεφρασμένη εγκαρδιότητα της Τούρκικης ηγεσίας !

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ