17.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Μεγαλύτερη έμφαση στην κυκλική οικονομία και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο νέο ΕΣΠΑ

Ημερομηνία:

Από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαφαίνεται η πρόθεση για συνέχιση των μεγάλων επιλογών της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου με ισχυρότερη εξειδικευμένη προσέγγιση στην περιφερειακή ανάπτυξη και απλούστευση των διαδικασιών. Ειδικότερα, η κύρια θεματική εστίαση εντοπίζεται στην προώθηση των στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης και στη στήριξη της μετάβασης στην κυκλική οικονομία καθώς και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, για την υλοποίηση της συμφωνίας του Παρισιού. Παράλληλα, επιχειρείται μια απλούστευση των διαδικασιών με την υιοθέτηση λιγότερων σαφέστερων και συντομότερων κανόνων μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή και καλύτερη προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Ενδυναμώνεται η τοπική διάσταση στο σχεδιασμό και στην διαχείριση των προγραμμάτων. Η πολιτική συνοχής για την περίοδο 2021-2027 εκφράζει μια Ευρώπη που ισχυροποιεί τις περιφέρειές της, με τη στήριξη αναπτυξιακών στρατηγικών των οποίων ηγούνται οι ίδιες. Οι τοπικές, αστικές και εδαφικές αρχές θα συμμετέχουν πιο ενεργά στη διαχείριση των πόρων της ΕΕ και η αύξηση των ποσοστών συγχρηματοδότησης θα ενισχύσει το αίσθημα ευθύνης για τα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ στις περιφέρειες και τις πόλεις.

Στη νέα προγραμματική περίοδο η ΕΕ εντείνει την προσπάθεια για τη δημιουργία μιας πιο πράσινης Ευρώπης με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσω της προώθησης της δίκαιης μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, των πράσινων και γαλάζιων επενδύσεων, της κυκλικής οικονομίας, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης των κινδύνων. Συγκεκριμένα στο τομέα του περιβάλλοντος έχουν επιλεγεί για στήριξη οι εξής ειδικοί στόχοι

  • Προώθηση μέτρων ενεργειακής απόδοσης.
  • Προαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Ανάπτυξη έξυπνων ενεργειακών συστημάτων, δικτύων και εξοπλισμού αποθήκευσης σε τοπικό επίπεδο.
  • Προαγωγή της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης των κινδύνων και της ανθεκτικότητας στις καταστροφές.
  • Προαγωγή της βιώσιμης διαχείρισης του νερού με την χρηματοδότηση δράσεων για νέα ή αναβαθμισμένη ικανότητα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.
  • Προώθηση της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία με τη στήριξη δράσεων για νέα ή αναβαθμισμένη ικανότητα ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων.
  • Ενίσχυση της βιοποικιλότητας, των πράσινων υποδομών στο αστικό περιβάλλον και μείωση της ρύπανσης.

Ο Όμιλος Thalis έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό υπόβαθρο τεχνογνωσίας σε σύνθετα έργα στην κατασκευή και διαχείριση υποδομών περιβάλλοντος. Σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε καινοτόμες λύσεις που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη, στηρίζουν τη στροφή στην κυκλική οικονομία και τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων βιώσιμων λύσεων στην κατασκευή και λειτουργία υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας, στην διαχείριση στον κύκλο νερού και στην εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας και χρήσης ΑΠΕ στις υποδομές. Ενισχύουμε την παρουσία μας στις βιομηχανία με εξειδικευμένες λύσεις που στοχεύουν σε μηδενικά απόβλητα στην χρήση του νερού συμβάλλοντας έμπρακτα στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις στρατηγικές προτεραιότητες που θα θέσει η χώρα μας για το περιβάλλον και στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί»

Της Βάννας Σφακιανάκη Ξεκινώντας ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν...

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται...

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη...