18.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Αυτό το καλοκαίρι στα Χανιά θα είναι όμορφο δίχως την υπερτουριστική του εικόνα

Ημερομηνία:

Φίλος αναγνώστης της εφημερίδας μας μοιράστηκε την …αιρετική σκέψη του:

Ξέρετε, μας ειπε, οπωσδήποτε το καλοκαίρι αυτό θα είναι δύσκολο και ίσως καταστροφικό για πολλούς ανθρώπους. Οι τζίροι θα μηδενιστούν, πολλοί άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς δουλειά. Και τα πράγματα θα είναι χειρότερα όταν χειμωνιάσει γιατί πέραν της αύξησης της ανεργίας, την απώλεια κεφαλαίου θα την αισθανθεί ο κάθε Χανιώτες, αφού δε θα υπάρχει χρήμα να κυκλοφορήσει.

Όμως υπάρχουν και τα θετικά.

Για πρώτη φορά μετά δεν ξέρω κι εγώ από πόσα χρόνια θα μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι στον τόπο μας.

Το παλιό λιμάνι θα είναι όμορφο δίχως την υπερτουριστική του καλοκαιρινή εικόνα. Επιτέλους, θα ζήσουμε λίγο στον τόπο μας σα να είναι ο δικός μας τόπος όχι ο τόπος που υπάρχει για να επισκέπτονται οι τουρίστες.

Θα μπορούμε να περπατήσουμε στα σοκάκια που θα έχουν κόσμο αλλά τόσο που θα μπορούν να περπατηθούν με ευχαρίστηση. Θα μπορούμε να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα όπως δε θα το έχουμε απολαύσει εδώ και πολλά χρόνια.

Θα μας εκτιμήσουν παραπάνω και οι ντόπιοι καταστηματάρχες. Ίσως να βελτιωθούν και αισθητικά τα πράγματα, γιατί πλέον ο στόχος τους δε θα είναι ο τουρίστας, αλλά ο ντόπιος που αναζητεί διαφορετικά πράγματα.

Όσο για τις παραλίες μας; Αυτές δε θα είναι γεμάτες από κόσμο. Θα τηρούνται οι αποστάσεις. Θα καθαρίσουν. Θα φανεί η ομορφιά τους σε όλο το μεγαλείο. Θα χαρούμε τις παραλίες ακόμα και αυτές στον πολυσύχναστο βόρειο άξονα.

Και ίσως μετά από όλο αυτό να προκύψει και μία νέα θεώρηση για το τι θέλουμε να κάνουμε σε αυτό τον τόπο. Ίσως να αρχίσουμε μία ουσιαστική συζήτηση για του πού μπαίνουν τα όρια στην τουριστική ανάπτυξη, για να δούμε πόσο θέλουμε και πόσο έχουμε ανάγκη.

Και τι μπορεί να γίνει σε μία πολύ πιθανή μόνιμη μείωση της τουριστικής κίνησης ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εργάζονται με αξιοπρέπεια.

Αυτό το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικό από προηγούμενα που έχουμε ζήσει. Μπορεί να είναι καταστροφικό. Μπορεί όμως να είναι και η αρχή μίας πραγματικής αναγέννησης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ