16.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Οι επιστήμονες δεν έχουν το αλάθητο του Πάπα

Ημερομηνία:

Να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών, επαναλαμβάνουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Ποιων ειδικών όμως από όλους;

Ο κορωνοϊός είναι μία καινούργια νόσος και η γνώση που υπάρχει δεν είναι απόλυτη. Υπάρχει μία ρευστότητα που αποτυπώνεται και στα αντικρουόμενα στοιχεία που παρουσιάζονται ανά καιρούς από διαφορετικούς επιστήμονες αλλά ακόμη και από τους ίδιους επιστήμονες καθώς μαθαίνουμε παραπάνω πράγματα για τον ιό.

Όχι, οι επιστήμονες δεν έχουν το αλάθητο του Πάπα. Όμως μπορούν να δώσουν καλές συμβουλές εξαιτίας του βάθους γνώσεων που έχουν σε τομείς που σχετίζονται με την επιδημία.

Η όποια απόφαση όμως λαμβάνεται είναι πάντα πολιτική  απόφαση και ως τέτοια θα πρέπει να κρίνεται.

Στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε διαφορετικές χώρες υπολογίζονται και άλλοι παράγοντες και σύμφωνα με τις λογικές που κυριαρχούν διαμορφώνεται και η πολιτική που ακολουθείται.

Υπό αυτό το πρίσμα βλέπουμε μία πολύ διαφορετική προσέγγιση στη Σουηδία σε σχέση λ.χ. με την Ελλάδα. Δεν είναι θέμα σωστό ή λάθους, επιστημονικού ή αντι-επιστημονικού. Πρόκειται για διαφορετικές πολιτικές αποφάσεις που βασίζονται όμως στην ερμηνεία συγκεκριμένων επιστημονικών δεδομένων.

Οι πολίτες οφείλουν να κρίνουν τις πολιτικές στη βάση των αποτελεσματων που παράγουν που δεν περιορίζονται στα άμεσα ορατά αποτελέσματα αλλά και σε αυτά που θα εμφανιστούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ως εκ τούτου, το κάλεσμα εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας μίας χώρας προς τους πολίτες να σέβονται τις οδηγίες των ειδικών είναι ένα κάλεσμα για υπακοή στις πολιτικές που έχουν αποφασισθεί σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Και ως πολιτικές θα κριθούν όχι ως οδηγίες επιστημόνων που δεν χωρούν αμφισβήτηση.

Η αποτυχία τους ως στρατηγική, δε μπορεί να μετακυλίεται διαρκώς στους “ανεύθυνους” πολίτες.

 

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...