14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οι μαθητές στηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ημερομηνία:

Ο αγώνας που ξεκινά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών μας είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους ! Βλέπουμε ότι μέρα με την μέρα, νέα μέτρα καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε (μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις εργαζομένων, συγχωνεύσεις στα σχολεία και στα νοσοκομεία) και όλα αυτά με έναν βίαιο, αυταρχικό και φασιστικό τρόπο στοχεύουν στην πλήρη υποτίμηση της ζωής, της μόρφωσης και της εργασίας.Συγκεκριμένα στον χώρο της εκπαίδευσης ένα μεγάλο μέρος των καθηγητών που δίδασκαν σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση σχεδόν των μισών ειδικοτήτων και έχει ως σκοπό την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης αφού οι μαθητές αναγκάζονται ή να αφήσουν το σχολείο ή να συνεχίσουν σε κάποια αντίστοιχη ιδιωτική σχολή εντός ή εκτός Ελλάδος.

Από την άλλη το «νέο λύκειο» αλλάζει τον τρόπο προαγωγής των μαθητών ξεκινώντας από όσους βρίσκονται τώρα στην 1η τάξη. Ουσιαστικά οι μαθητές θα πρέπει να δίνουν και στις 3 τάξεις του λυκείου ένα είδος εξέτασης σε πανελλαδική κλίμακα, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες τους να περάσουν κάθε τάξη. Αυτή η στρατηγική διάλυσης του δημοσίου σχολείου αποσκοπεί στην παραίτηση μεγάλου αριθμού μαθητών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού την ίδια στιγμή που οι μαθητές εγκαταλείπουν το γενικό Λύκειο, αποκλείονται και από το τεχνικό.

Ας μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενη απεργία των καθηγητών το Μάη επιστρατεύτηκε πριν ξεκινήσει, με σκοπό τη φίμωση και την αποδυνάμωση κάθε φωνής αντίστασης και την δημιουργία σύγκρουσης μεταξύ μαθητών και καθηγητών. Από τη μία οι μαθητές ακόμα κι αν συμφωνούσαν με την κινητοποίηση ήταν επιφυλακτικοί απέναντι σε μια ενδεχόμενη απεργία, καθώς ήθελαν να δώσουν τις καθοριστικές για τη ζωή τους πανελλήνιες εξετάσεις. Από την άλλη οι καθηγητές που ήθελαν να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματά ξέροντας αν μη τι άλλο ότι επρόκειτο να απολυθούν. Αυτή τη φορά δε θα γίνει το ίδιο. Είμαστε όλοι μαζί, και θα μας βρουν απέναντί τους!

Παρατηρώντας αυτή την κατάσταση καλέστηκε συντονιστικό για να οργανώσουμε την δράση μας νιώθοντας την ανάγκη να στηρίξουμε αυτόν τον αγώνα.

Σαν μαθητές λοιπόν καλούμε και εμείς με την σειρά μας όλη την κοινωνία να αντισταθεί σε αυτή τη βαρβαρότητα και να στηρίξει τις κινητοποιήσεις ώστε μέσα από την μαζικότητα τους να πετύχουμε την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων τους.

Σήμερα δίνεται η αφορμή για την εκκίνηση μιας Γενικής Απεργίας Διαρκείας ακριβώς γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα των μαθητών και των καθηγητών τους αλλά όλης της κοινωνίας! Για να μην είμαστε άλλο ένα πρόβατο προς σφαγή στο βωμό του χρήματος και των κερδών. Για να μην αποφασίζουν οι άλλοι για τις ζωές μας.

Να μην αφαιρεθεί από κανέναν μαθητή το δικαίωμα στην μάθηση και από κανέναν άνθρωπο το δικαίωμα στην ζωή και στην εργασία .

Άρση των διαθεσιμοτήτων των καθηγητών και του νέου λυκείου.

Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

Όχι στο νέο λύκειο και στους ταξικούς διαχωρισμούς.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση σχολείων και σχολών.

Συντονιστικό Μαθητών Χανίων Σεπτέμβρης 2013

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ