21.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Πρωτομαγιά: Παραλύει την Μεγάλη Τετάρτη η χώρα – Τα απεργιακά καλέσματα στα Χανιά

Ημερομηνία:

Μπορεί η αργία της Πρωτομαγιάς να έχει μετατεθεί με υπουργική απόφαση την Τρίτη 7 Μαΐου 2024 καθώς η 1η Μαΐου 2024 (Πρωτομαγιά), συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη, ωστόσο αρκετοί κλάδοι θα συμμετάσχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις που θα γίνουν αύριο 1η Μαΐου 2024.

«Για τα συνδικάτα, η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι μεταφερόμενης αργίας τονίζει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) που επισημαίνει ότι καθημερινά αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, της εκτίναξης του κόστους διαβίωσης, στέγασης και του ενεργειακού κόστους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν δυναμικά το «παρών» στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Ποιοι απεργούν

Αύριο απεργούν οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί που εργάζονται σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,από τις 05.00 π.μ. έως τις 05.00 π.μ. της Μ. Πέμπτης.

Δεμένα θα παραμείνουν στα λιμάνια της χώρας τα πλοία καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε, την συμμετοχή της στην κινητοποίηση.

Στην αυριανή απεργία θα συμμετάσχουν επίσης οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι ξενοδοχουπάλληλοι, ενώ για τις τράπεζες,  η 1η του Μάη είναι ημέρα ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών αφού το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα ΤARGET) θα είναι κλειστό.

Απεργιακή συγκέντρωση στα Χανιά

Στα Χανιά η απεργία θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Ακολουθούν ανακοινώσεις:

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Χανίων

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

130 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας και τη διεκδίκηση του 8ώρου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ολομέτωπη επίθεση της Ε.Ε. στα εργασιακά μας δικαιώματα, που πιστά ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.

Στόχος τους είναι να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνος, να καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά, να ποινικοποιούνται οι αγώνες μας για την διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής. Περνάνε νόμους και οδηγίες που βρήκαν και βρίσκουν τη στήριξη των εργοδοτικών συνδικαλιστών που υπηρετούν το κεφάλαιο και την πολιτική των αστικών κομμάτων.

Από το Σικάγο του 1886 ως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, από το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη ως την Πρωτομαγιά του 1944 με την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, που καμιά κρατική κι εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει.

Οι εργαζόμενοι με την οργάνωση και τον αγώνα δείχνουν τη δύναμη τους!

Μετά τη μεγαλειώδη απεργία στις 28 Φλεβάρη και 17 Απριλίου δώσαμε το μήνυμα ότι απέναντι στα κέρδη των καπιταλιστών προτάσσουμε την ζωή μας!

Ήδη βιώνουμε τις συνέπειες της έντασης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή με όλο και  βαθύτερη εμπλοκή της χώρας  μας προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Ενώ η ακρίβεια και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια και ενοίκια   κυριολεκτικά τσακίζουν το εισόδημά μας, με τον μισθό να φτάνει το πολύ για 15 μέρες, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε όλους τους τομείς -ανάμεσά τους οι εταιρείες τροφίμων και  σούπερ μάρκετ- εκτινάσσουν την κερδοφορία τους.

Ταυτόχρονα προσπαθούν να εφαρμόσουν στην πράξη την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και  να καταργήσουν την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας, εφαρμόζοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επί πληρωμή λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Δηλαδή όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να “αγοράζει“ την υγεία του επιβιώνει ,ενώ όσοι  δεν μπορούν θα πεθαίνουν περιμένοντας τη σειρά τους.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση  της ΝΔ ξεκινά τη διαδικασία για την  εφαρμογή του αντεργατικού  νόμου Βρούτση- Αχτσιόγλου, που αφαίρεσε από τα συνδικάτα την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας -ο κατώτερος μισθός καθορίζεται πλέον από την κυβέρνηση με βάση τις «αντοχές» της ελληνικής οικονομίας. Με βάση αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε την απόφαση της να κρατήσει τον κατώτερο ονομαστικό μεικτό μισθό καθηλωμένο στα 830€,  μειωμένος δηλαδή κατά 26.77% με βάση τον μισθό 2010, επιβάλλοντας με το έτσι θέλω στην πλειοψηφία των εργαζομένων να ζουν με 706€ καθαρά το μήνα.

Αυτή η πολιτική είναι η αιτία που μαζικά οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους και αγωνίζονται για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η Πρωτομαγιά αποτελεί τον φάρο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Δεν θα περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την απεργία της πρωτομαγιάς, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και να την μετατρέψει σε εορταστική αργία.

Οι αγώνες μας  πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν. Παλεύουμε για:

  • Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων.
  • Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουμε για 7ωρο – 5νθήμρο – 35ωρο όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
  • Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
  • Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.
  • Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.
  • Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, στο δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Θα νικήσουμε!

Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά

«Η Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά στηρίζει τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις που οργανώνονται από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων στα Χανιά την Τετάρτη 1η Μάη, με συγκέντρωση στην πλατεία δημοτικής αγοράς στις 10 το πρωί, για να τιμήσουμε τους λαϊκούς αγώνες που σηματοδοτεί η πρωτομαγιά, γιατί η πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία.

Όχι στην λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος!

Ουσιαστικές Αυξήσεις τώρα! Η αντικοινωνική νεοφιλελεύθερη πολιτική της σκληρής λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οδηγεί στη λεηλασία του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, στη συρρίκνωση με προοπτική εξαφάνισης του Κοινωνικού Κράτους, στη διάλυση των δημοσίων υποδομών, και στη φτωχοποίηση ενός πολύ μεγάλου μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών ομίλων, αλλά και αυξάνει τα φορολογικά έσοδα μέσω της αύξησης του ΦΠΑ!. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η χειρότερη θέση παγκοσμίως στο πληθωρισμό τροφίμων, μετά την Τουρκία την Ουγγαρία και την Νότιο Κορέα! Η Κυβέρνηση μας κοροϊδεύει με τις θεατρινίστικες εξαγγελίες της για αυξήσεις στους μισθούς. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστα αμείλικτοι, ο αυξημένος καθαρός μισθός (705,96€) φτάνει στα επίπεδα του 2007 και ο μέσος πραγματικός μισθός είναι κατά 27% μικρότερος, από αυτόν που ήταν το 2010! Τα εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται συνεχώς, το σύστημα συλλογικών συμβάσεων εργασίας διαλύεται, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων εργάζονται σε συνθήκες Μεσαίωνα, με τραγική συνέπεια εκτός των άλλων τη ραγδαία αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων – εγκλημάτων. Το ΕΣΥ αποδημείται με την υποχρηματοδότηση και την μείωση του προσωπικού και ιδιωτικοποιείται συνεχώς με ραγδαίους ρυθμούς με την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων και την συμμετοχή ιδιωτών γιατρών με πληρωμή, με συνέπεια το αγαθό της δημόσιας δωρεάν υγείας να εξαφανίζεται στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων και οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν από το πενιχρό εισόδημά τους για υπηρεσίες υγείας ή να πεθαίνουν! Οι δημόσιες υποδομές διαλύονται με τραγική απόδειξη το έγκλημα των Τεμπών, το οποίο ακόμα προσπαθούν να συγκαλύψουν παρά την κατακραυγή της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Η κυβέρνηση με την αγαστή σύμπραξη των συστημικών ΜΜΕ παρουσιάζει μία ψεύτικη εικόνα ευημερίας, η οποία όμως δεν πείθει κανένα και αυτό αποδεικνύεται από τις πρόσφατες μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, για τη δημόσια υγεία, τη δημόσια εκπαίδευση, τις κλαδικές κινητοποιήσεις για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η μαζική συμμετοχή μας στην συγκέντρωση-πορεία την 1η του Μάη αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων για ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης και για διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων για την ζωή των εργαζομένων.

 Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούμε για:
 //Την κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.
//Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και θεσμοθέτηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).
//Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012-2023.
//Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.
 //Πλαφόν στις τιμές των βασικών αγαθών.
 //Μόνιμη και σταθερή εργασία με κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων
// Κάτω τα χέρια από το 8ωρο
 //Την κατάργηση των ωραρίων εξόντωσης των εργαζόμενων, των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των απλήρωτων υπερωριών.
 //Δημόσια Δωρεάν ποιοτικά αναβαθμισμένη Υγεία και Παιδεία.

ΚΚΕ (μ-λ)

Η 1η Μάη δεν είναι αργία,ούτε μνημόσυνο

1η Μάη απεργούμε και διαδηλώνουμε

Μαζική λαική πάλη ενάντια στη  πολιτική του εργασιακού μεσαίωνα,της φασιστικοποίησης,της πολεμικής εμπλοκής.

Η εργατική τάξη να χαράξει το δρόμο:

  • Ενάντια στη καπιταλιστική εκμετάλλευση.
  • Ενάντια στη ιμπεριαλιστική εξάρτηση.Έξω βάσεις-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη χώρα

Κόκκινη πρωτομαγιά,πρωτοπόρα εργατιά!

ΕΛΜΕ Χανίων

Αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση και την εμπορευματοποίηση της παιδείας, την ακρίβεια, τον πόλεμο, τις αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές

Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στη δίνη μιας πρωτοφανούς επίθεσης ενάντια στα δικαιώματά τους.

Μετά από μια 15ετία συνεχόμενης αντιλαϊκής επίθεσης όλων των κυβερνήσεων, ο ένας χρόνος από τα Τέμπη, η συνεχιζόμενη λιτότητα και η έκρηξη των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και μια σειρά άλλα γεγονότα, συγκλίνουν κηλιδώνοντας το κυβερνητικό αφήγημα. Κυβέρνηση – κεφάλαιο- ΜΜΕ- δικαστικοί μηχανισμοί επιχειρούν να επιβάλουν στους εργαζόμενους και το λαό την ισοπέδωση στοιχειωδών δικαιωμάτων, κατακτήσεων και ελευθεριών. Έτσι, αθωώνουν βιαστές, φυλακίζουν φοιτητές, διώκουν εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, χτυπάνε τις πορείες, συλλαμβάνουν χωρίς αφορμή, πηγαίνουν στα δικαστήρια τις απεργίες και παίρνουν ότι αποφάσεις θέλουν. Εξαφανίζουν βαγόνια, τσιμεντώνουν τα πειστήρια, κουκουλώνουν υποθέσεις που αγγίζουν την πολιτική και οικονομική ολιγαρχία. Όσο για την εμπλοκή της χώρας στις δύο πολεμικές συρράξεις, στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, πέρα από το ζήτημα της απόλυτης σύμπνοιας με τους νατοϊκούς σχεδιασμούς, πέρα από το οικονομικό ζήτημα της κατασπατάλησης δημοσίων πόρων για στρατιωτικές δαπάνες που τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι, ανοίγει σοβαρά ο κίνδυνος εμπλοκής σε μια ευρύτερη πολεμική σύρραξη.

Όμως, οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη! Αναδείχτηκε πόσο σημαντικός είναι ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας με το φοιτητικό κίνημα και τις μεγάλες πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις δύο μηνών, με τη μαζικότατη απεργία και τα συλλαλητήρια στις 28 Φλεβάρη, με τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα μας ενάντια στην αξιολόγηση, με  τις μάχες που δόθηκαν σε μια σειρά από μέτωπα. Σε αυτό τον αγωνιστικό δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε. Αντλούμε δύναμη και από την  απαίτηση του λαού μας  όλο τον τελευταίο χρόνο όχι μόνο να μην ξεχάσει αλλά και να διαδηλώσει και να καταδικάσει το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, που έχει την υπογραφή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κυβερνήσεων, που ξεπούλησαν και εμπορευματοποίησαν τις συγκοινωνίες. Αλλά και τα χιλιάδες «Τέμπη» που βάζουν σε κίνδυνο και απειλή τη ζωή και την εργασία μας.

Να υπάρξει άμεσα ειρήνη σε Παλαιστίνη και Ουκρανία! Όχι στον πόλεμο, λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Όπως και να έχει, δεν ξεχνάμε πως εμείς οι εκπαιδευτικοί κρατάμε όρθιο το δημόσιο σχολείο, οι γιατροί κρατάνε όρθια τα δημόσια νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο αυτού του κόσμου, οι φοιτητές και οι μαθητές είναι η ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, με κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, αλληλεγγύη, ελευθερία.

Χαιρετίζουμε τις μεγάλες διαδηλώσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και την Αργεντινή που αποδεικνύουν ότι το αποστειρωμένο από κοινωνικούς αγώνες πανεπιστήμιο υπάρχει μόνο στη φαντασία των κυρίαρχων κύκλων. Αγώνες για ειρήνη αλλά και για τη δημόσια εκπαίδευση.

Καλούμε την Τετάρτη 1η Μάη στις 10:00 πμ στην συγκέντρωση στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς  ακολουθώντας τις αγωνιστικές παραδόσεις των εκπαιδευτικών αλλά και ευρύτερα του εργατικού κινήματος.

Σωματείο διανομέων ν. Χανίων

Εκατό τριάντα οχτώ χρόνια έχουν περάσει από τότε που η εργατική τάξη του Σικάγο θεώρησε το οχτάωρο και τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας ώριμο αίτημα για να κηρύξει απεργία. Αυτή η αιματοβαμμένη εξέγερση που ξέσπασε για να έχουν χρόνο να ξεκουραστούν και να περάσουν χρόνο με τις οικογένειες τους οι εργάτες καθιέρωσε παγκόσμια την Πρωτομαγιά σαν μέρα διεκδίκησης και τιμής της εργατικής τάξης και των αγώνων της. Το 1894 καθιερώθηκε στην Ελλάδα, το 1936 οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης μέτρησαν δεκάδες νεκρούς διεκδικώντας τα σύγχρονα αιτήματα τους, το 1944 μέσα στη κατοχή εκτελέστηκαν 200 πατριώτες στην Καισαριανή.

Η κατάσταση 138 χρόνια αργότερα τα εργατικά ατυχήματα και οι νεκροί έχουν πολλαπλασιαστεί,  έχει καθιερωθεί το 13ωρο και στη πράξη το 16ωρο,  το 10ωρο με νόμο δεν είναι υπερωρία και αποζημιώνεται με ρεπό, η εντατικοποίηση και η απουσία μέτρων προστασίας των εργαζόμενων έχουν γίνει κανόνας , ενώ  τα κέρδη των επιχειρηματιών  σπάνε ρεκόρ και η εργοδοτική αυθαιρεσία οργιάζει. Τώρα  είναι η ώρα να βάλουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα του συναδέλφου μας πριν 10 μέρες ήρθε να δείξει για άλλη μια φορά πως γινόμαστε κρέας στο βωμό της κερδοφορίας τους. Κράτος και εργοδοσία νομοθετούν ενάντια σε κάθε εργατικό δικαίωμα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ωράριο . Η ανάγκη για το μεροκάμματο σε συνδυασμό με την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης ενοίκιο και ενέργεια μας αναγκάζει σε δουλειά όλη μέρα πάνω σε ένα μηχανάκι.

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκμεταλλεύονται το συνεργατικό μοντέλο γλιτώνοντας κάθε εργοδοτική υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους τους . “ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ , ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΣ. Ασκούν διευθυντικό δικαίωμα όσον αφορά την παραγωγικότητα , το ωράριο εργασίας , την απόλυση χωρίς καμία υποχρέωση και την μηδενική αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος.

Οι κινητοποιήσεις των διανομέων της efood καθώς και η μεγάλη απεργιακή  κινητοποίηση  στις 17 του Απρίλη δείχνουν πως μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις. Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας όλοι οι διανομείς ανεξάρτητα από τη μορφή εργασίας μας.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ:

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων μας.
  • Μετατροπή όσων freelancer επιθυμούν σε μισθωτούς.
  • Καμία παράδοση σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Τους συναδέλφους freelancer   αποζημίωση σε περιπτωση ατυχηματος
  • Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία.
  • 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
  • Επανένταξη στα ΒΑΕ.
  • Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.
  • Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 10 ΠΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 10 ΠΜ

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΠΑΣΑΚΑΚΙ 9 ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ

Σωματείο Επισιτισμού

Εκατό τριάντα οχτώ χρόνια έχουν περάσει από τότε που η εργατική τάξη του Σικάγο θεώρησε το οχτάωρο και τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας ώριμο αίτημα για να κηρύξει απεργία. Αυτή η αιματοβαμμένη εξέγερση που ξέσπασε για να έχουν χρόνο να ξεκουραστούν και να περάσουν χρόνο με τις οικογένειες τους οι εργάτες καθιέρωσε παγκόσμια την Πρωτομαγιά σαν μέρα διεκδίκησης και τιμής της εργατικής τάξης και των αγώνων της. Το 1894 καθιερώθηκε στην Ελλάδα, το 1936 οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης μέτρησαν δεκάδες νεκρούς διεκδικώντας τα σύγχρονα αιτήματα τους, το 1944 μέσα στη κατοχή εκτελέστηκαν 200 πατριώτες στην Καισαριανή.

Το σωματείο Επισιτισμού τιμάει την εργατική Πρωτομαγιά με απεργία!

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα απεργίας της τάξης μας και δε τη χαρίζουμε σε κανέναν να τη μεταφέρει και να την κάνει ένα υποβαθμισμένο έθιμο που θα χάνει την αξία του. Έχουν κάνει πολλές προσπάθειες κυβερνήσεις και εργοδότες για να σβήσουν την ιστορία και την ξαναγράψουν στα μέτρα τους σαν μέρα της άνοιξης και των λουλουδιών. Δεν τους κάνουμε τη χάρη.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη, έστειλαν το μήνυμα της εργατικής τάξης ότι πάνω από τα κέρδη τους είναι οι ζωές μας!

Σήμερα που τα εργατικά ατυχήματα και νεκροί έχουν πολλαπλασιαστεί, που έχει καθιερωθεί το 13ωρο και στη πράξη το 16ωρο, που το 10ωρο με νόμο δεν είναι υπερωρία και αποζημιώνεται με ρεπό, που η εντατικοποίηση και η απουσία μέτρων προστασίας των εργαζόμενων έχουν γίνει κανόνας, τώρα που τα κέρδη τους σπάνε ρεκόρ, που εργοδοτική αυθαιρεσία οργιάζει είναι η ώρα να βάλουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Η κυβέρνηση ενώ στα αιτήματα μας λέει ότι έχει ξύσει τον πάτο του βαρελιού έχει εμπλέξει τις ένοπλες δυνάμεις μας στην Ουκρανία, στην Σαουδική Αραβία,, στην Ερυθρά Θάλασσα και σε δεκάδες άλλες αποστολές ασκήσεων εκτός συνόρων για το χατίρι του ΝΑΤΟ ξοδεύοντας εκατομμύρια ευρώ από τους ληστρικούς φόρους μας.

Το δώρο Πάσχα δεν το διαπραγματευόμαστε!

Το δώρο Πάσχα είναι δικαίωμα μας και πρέπει να μας αποδοθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. Είναι ίσο με μισό μηνιαίο μισθό αν έχουμε εργαστεί από 1/1 μέχρι 30/4. Τα “εδώ δε δίνουμε δώρο”, “αυτά συμφωνήσαμε”, “φέρε μου πίσω το δώρο”, “η ατομική συμφωνία τηρείται”,  ή ο συμψηφισμός με τυχόν μαύρα λεφτά είναι άκυρος και παράνομος. Το σωματείο μας είναι στη διάθεση των συναδέλφων για τον ακριβή υπολογισμό του δώρου και έτοιμο να παρέμβει όπου χρειαστεί.

Στους μαζικούς αγώνες μας η δύναμη!

Έπειτα από την παρέμβαση του σωματείου ο συνάδελφος που απολύθηκε από καφετέρεια στο Κουμ Καπί αποζημιώθηκε με βάση την ΣΣΕ του κλάδου, σύμφωνα με τα ωράρια, τα επιδόματα και το πόστο του. Το σωματείο έχει την οργανωμένη δύναμη και με τις ενέργειες μας καταφέραμε να πιέσουμε την εργοδοσία και την επιθεώρηση εργασίας για τα δίκαια αιτήματα του συναδέλφου. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι όταν σπάει ο φόβος δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Η συσπείρωση στο σωματείο είναι ο δρόμος για κάθε συνάδελφο.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για:

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων μας.
  • Δύο ημέρες ανάπαυσης συνεχόμενες
  • Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουμε για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
  • Επανένταξη όλων των ειδικοτήτων στα ΒΑΕ.
  • Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.
  • Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
  • Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.
  • Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, στον δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

10πμ στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί...

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature...

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική...

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός...