Γαύρος
Τον καθαρίζομε τραβώντας απ’ το κεφάλι το κόκκαλο προς τα κάτω. Τον ξεπλένομε ελαφρώς και τον στραγγίζομε. Μετά βάζουμε σε ένα πιάτο σκόρδο και...
Βατόμουρο μαρμελάδα
Ένα κιλό βατόμουρα 1200 γραμμ. ζάχαρη, μισό λεμόνι χυμό, μία βανίλια.
Καθαρίζομε, πλένομε, στραγγίζομε καλά τα βατόμουρα. Τα στραγγίζουμε καλά και τα πολτοποιούμε στο...
Καλτσούνια φούρνου σκέτα
Ανοίγουμε φύλλο: Αλατάκι, λίγο λάδι, νερό θερμοκρασία δωματίου, αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Το καλύτερο που δεν λασπώνει το ζυμάρι είναι το...
Κουλουράκια
Ένα κρόκο αυγού, μία φλυτζάνα ζάχαρη, μισή φλυτζάνα γάλα , ένα βιτάμ, ένα μπέικι , 2 με 3 βανίλιες, όσο αλεύρι σηκώσουν.
Τα αλείφουμε με...
Γκιουρμπαστή
Υλικά: Κρέας ζυγούρι ή μοσχάρι, τυρί (γραβιέρα και κεφαλοτύρι) σκόρδο, μπαχάρι, αλάτι.
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το τυρί σε κομματάκια. Αλατοπιπερώνομε το κρέας...
Σαλάτα με καλαμπόκι
Περνούμε μανιτάρια τα σοτάρομε και ψήνομε βράζομε ρύζι με κρεατόζουμο ή Knor, το ρίχνουμε μέσα στα μανιτάρια και ρίχνομε και ένα κουτί...
Χοιρινό με δαμάσκηνα
Χοιρινό λαιμό να μας το ανοίξει σε λεπτή φέτα. Την αλείφουμε με αλάτι, πιπέρι, κόλιαντρο και μοσχοκάρυδο. Την πασπαλίζομε με θρυμματισμένα καρύδια...
Μελιτζανόπιτα
Ένα κιλό μελιτζάνες, μισό κιλό κιμά μαγειρεμένο όπως για τα μακαρόνια. Δεκαπέντε φύλλα μπακλαβά.
Μπεσαμέλ: Δύο κουταλιές σούπας βούτυρο αδιάλυτο, ένα κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο,...
Κολοκυθόπιτα στριφτή
με γλυκοκολοκύθα
Τρίβουμε στον τρίφτη την κολοκύθα από βραδύς. Την τρίβουμε με αλάτι και την βάζουμε στο σουρωτό. Την στύβουμε καλά βάζουμε ρύζι...
Πουτίγκα Σοκολάτα με ψωμί
Έξι φέτες ψωμί για τοστ χωρίς την κόρα, δύο φλιτζάνια φρέσκο γάλα, εκατό εβδομήντα πέντε γραμμάρια γάλα εβαπορέ, δύο κουταλιές της...
Μπισκότα γεμιστά με μαρμελάδα
Μισό κιλό φυτίνη, τέσσερα αυγά, δύο ποτήρια ζάχαρη, ένα μπέικι , μια βανίλια και λίγο κονιάκ, ένα πακέτο αλεύρι μαλακό, μαρμελάδα...
Χοιρινές πανσέτες με αγριόπρασσα
Αγριόπρασσα αρκετά, εγώ προσωπικά, γιατί βγαίνουν και αλλού, βρίσκω στις εξορμήσεις μου στα χωριά μας, στην περιοχή της Επισκοπής Κισσάμου. Γίνονται...
Ασκολύμπροι βραστοί
Οι ασκολύμπροι είναι ένα χόρτο που μοιάζει με γαϊδαράγκαθο και κατά κύριο λόγο τρώγεται η ρίζα του. Αλλά και τα τρυφερά φύλλα άμα...
Κολοκυθόπιτα με γλυκοκολοκύθα
Θα κόψω κολοκύθα και επειδή δεν καθαρίζεται εύκολα θα τη βράσω με τον εξωτερικό φλοιό αφού βεβαίως πλυθεί καλά.
Μ’ ένα πιρούνι θα...
Σαλάτα Μελιτζάνα
Υλικά: Μελιτζάνες φλάσκες, σκόρδο, μαγιονέζα γιαούρτι μαϊντανό.
Εκτέλεση: Κόβουμε ροδέλες τις μελιτζάνες και τις τηγανίζομε. Στρώνουμε μια στρώση και από πάνω ρίχνομε σκόρδο ξανά...
Τρουφάκια από κάστανο
Ένα τέταρτο του κιλού κάστανα, τρία τέταρτα φλυτζανιού τσαγιού σοκολάτα κουβερτούρα, ένα τρίτο φλυτζανιού τσαγιού βούτυρο φρέσκο, τρία τέταρτα φλυτζανιού αμυγδαλόψιχα ,...
Ψαρόσουπα
Πέρνομε ψάρι για βραστό τουλάχιστον 2 κιλά (ροφό, σφυρίδα, μπακαλιάροι). Μπορούμε να κάνομε πολύ ωραία ψαρόσουπα και με ψάρια για βραστό πιο φτηνά από...
Καρυδόπιτα
Οκτώ αυγά, 150 gr καρύδια, ένα νεροπότηρο όχι καλά γεμάτο σιμιγδάλι ψιλό, ένα μπέϊκι ένα νεροπότηρο ζάχαρη, κανελογαρύφαλλα ή ανθόνερο.
Σιρόπι: Δύο ποτήρια ζάχαρη, δύο...