19.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Στην Αυστρία τιμήθηκε ο καθηγητής Λαρεντζάκης

Ημερομηνία:

Τον περασμένο Νοέμβριο το Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας και το διεθνώς γνωστό Οικουμενικό Ίδρυμα ΠΡΟ ΟΡΙΕΝΤΕ, ο Δήμος του Γκράτς καί η Ι. Μητρόπολη Αυστρίας, σε από κοινού εκδήλωση, τίμησαν τον συντοπίτη μας Καθηγητή της Καθολικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου αυτού  Γ ρ η γ ό ρ ι ο  Λ α ρ ε ν τ ζ ά κ η, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων κατά πάντα ευλογημένης ζωής.

Σε μια τελετή υψηλού ακαδημαϊκού ήθους και οικουμενικής θέρμης αξιολόγησε το έργο του ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Καθηγητής Hans-Ferdinand Angel, πού εξήρε την εκλογή του ως πρώτου ορθόδοξου θεολόγου σε μια καθολική θεολογική Σχολή – εκλογή πού επικυρώθηκε από το Βατιανό -, την επί σαράντα χρόνια διδασκαλία του, την εν γένει προσφορά του στη ζωή του Πανεπιστημίου και το  πλούσιο συγγραφικό έργο του, με το οποίο διερμήνευσε  με αυστηρή πιστότητα τη θεολογία της Ορθοδοξίας στο ετερόδοξο δυτικό περιβάλλον. Με το ίδιο πνεύμα ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΡΟ ΟΡΙΕΝΤΕ-Γκρατς,  Dr. Peter Piffl-Percevic ευχαρίστησε για την ενεργό προσφορά του Λαρεντζάκη στο Ίδρυμα από το 1965, αποκαλώντας τον γεφυροποιό μεταξύ Ανατολής καί Δύσης.  Ο Πρόεδρος τοῦ Τοπικοῦ Οικουμενικού Συμβουλίου Mag. Hermann Miklas υπέμνησε ότι ο τιμώμενος διετέλεσε πολλές φορές μέλος και Πρόεδρος του Συμβουλίου με πλούσια δραστηριότητα για την προαγωγή της καταλλαγής και ενότητας των Εκκλησιῶν. Ακολούθησαν και άλλοι χαιρετισμοί.

Τον πανηγυρικό λόγο της εκδηλώσεως εκφώνησε ο από την Κρήτη καταγόμενος νέος Μητροπολίτης Αὐστρίας Αρσένιος (Καρδαμάκης) με θέμα την ευθύνη και αναγκαιότητα καταλλαγής και συμφιλιώσεως των Εκκλησιών και των λαών. Διερμήνευσε τις επί του θέματος τούτου  θεμελιώδεις αρχές και κατευθύνσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εν γένει της Ορθοδοξίας και ευχαρίστησε τον τιμώμενο Καθηγητή για την προσφορά του στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό της Αυστρίας και ειδικότερα για την υπηρεσία του προς τη Μητρόπολη, αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείον ως αντιπρόσωπός των σε Επιτροπές και Οργανισμούς σε διεθνές και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης ἀνέγνωσε καί συγχαρητήριο Γράμμα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου Βαρθολομαίου προς τον τιμώμενο.

Κατά τήν εκδήλωση αυτή μίλησε επίσης ο πρώην φοιτητής του και τώρα καθηγητής στο Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ Dr. Dietmar Winkler, που παρουσίασε την τρίτη έκδοση του κλασικού πλέον συγγράμματος του Λαρεντζάκη για την Ορθοδοξία.

Μετά την ακαδημαϊκή τελετή ο Δήμαρχος του Γκρατς Mag. Siegfried Nagl παρέθεσε πλούσια δεξίωση σε ένδειξη ευχαριστίας για το έργο και την προσφορά του Λαρεντζάκη στην όμορφη πόλη τους, στο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο της οποίας σπουδάζουν και πολλοί Έλληνες.

Το μουσικό πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασε η Ελληνίδα Κατερίνα Πολυζωίδη-Σουρβαλή, πού δίδαξε Πιάνο στο Πανεπιστήμιο Μουσικῆς και Καλῶν Τεχνών του Γκρατς, συνοδευόμενη από την Barbara Haslmayr.

Σημειώνουμε ότι ο Γρηγόριος Λαρεντζάκης, που με τα πνευματικά εφόδια της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης και της Θεολογικής Σχολής Χάλκης πορεύθηκε αυτοδύναμα και κατέκτησε τιμή και σεβασμό στην ευρύτερη ακαδημαϊκή και εκκλησιαστική κοινότητα της Ευρώπης και όχι μόνον, είναι Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, επίτιμο μέλος τοῦ «Συλλόγου Ελλήνων φοιτητῶν καί ἐπιστημόνων Γκρατς» και τῆς «Ελληνοαυστριακής Εταιρίας».

Τιμήθηκε δικαίως και επαξίως με βραβεία και διακρίσεις από:

– το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το Οφφίκιον του «Άρχοντος Μεγάλου Πρωτονοταρίου»,

– τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον «Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής,

– το Πατριαρχείο Ρουμανίας με τον Χρυσό Σταυρό του Πατριαρχείου,

– την Εκκλησία της Κρήτης με τον Σταυρό των Αποστόλων Παύλου και Τίτου.

– τον Πρόεδρο της Αυστριακής Δημοκρατίας με το «Τιμητικό Παράσημο Επιστημών και Καλών Τεχνών Πρώτης Τάξεως».

Ο Καθηγητής Γρ. Λαρεντζάκης ποτέ δεν λησμόνησε τον τόπο της καταγωγής  και της συχνής διαβίωσής του, τα Χανιά, αλλά και όλη την Κρήτη. Γι’ αυτό και με πολλή ευγνωμοσύνη αναφέρουμε τέλος, ότι έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην  Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης με τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων σε συνεργασία με Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, υπήρξε συχνά ομιλητής σε διάφορες εκδηλώσεις και στήριξε, αφιλοκερδώς και πρόθυμα πάντοτε το Ίδρυμα αυτό της Εκκλησίας μας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

"google ad"

Ευχή μας είναι να συνεχίσει με υγεία και σοφία το έργο του και να εορτάζει με υγεία και τιμή έτη πολλά ακόμη και καρποφόρα.

Αλέξ. Κ. Παπαδερός

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...