15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Συναγερμός στην ΕΕ για την Ουκρανία: Έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη μετά το διάγγελμα Πούτιν – Μπάιντεν: «Είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος»

Ημερομηνία:

Έκτακτο Συμβούλιο θα πραγματοποιήσουν σε λίγες ώρες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία στη Νέα Υόρκη, μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν με το οποίο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία προχωρά σε μερική επιστράτευση.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ βρίσκονται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 3.15 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ εμφανίζονται προβληματισμένοι για την προκλητική ρητορική και την κλιμάκωση του Πούτιν, και θα συζητήσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Τη διεξαγωγή ψευδών δημοψηφισμάτων σε περιοχές της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Ρωσία, καταδικάζουν με κοινή δήλωσή τους ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Μακάλιστερ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Γερμανία), ο επικεφαλής της αποστολής του Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας Βίτολντ Βάστσικόφσκι (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Πολωνία) και ο εισηγητής του Κοινοβουλίου για την Ουκρανία Μίχαηλ Γκάλερ (ΕΛΚ, Γερμανία).

Μπάιντεν: «Είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος»

«Είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος και δεν πρέπει να εξαπολυθεί», δήλωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», συνέχισε, αποκαλώντας παράλληλα τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων «επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Προέτρεψε, δε, όλα τα έθνη να δεσμευτούν εκ νέου ώστε να μην χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του.

Κατά την ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος εστίασε στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανόμένων των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

"google ad"

«Ο πόλεμος που έχει κηρύξει η Ρωσία δείχνει ότι δεν υφίσταται ο σεβασμός στο δικαίωμα των Ουκρανών να υπάρχουν ως αυτόνομο έθνος», υπογράμμισε ο Μπάιντεν ενώ εστίασε και στις θηριωδίες της Μόσχας, τις βομβιστικές επιθέσεις σε σχολεία, νοσοκομεία, συγκοινωνίες.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να αναφερθεί στους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στην πόλη Ιζιούμ, κάνοντας λόγο για απτές αποδείξεις βασανισμού.

Τόνισε, δε, ότι λόγω του «άσκοπου», όπως τον χαρακτήρισε, πολέμου, ο πλανήτης βίωσε μια πρωτοφανή κατάσταση βαρβαρότητας.

«Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να χαράξουν αυστηρά μέτρα ελέγχου όπλων», δήλωσε ειδικότερα ο Μπάιντεν.

Επανέλαβε, ακόμη, ότι η Ρωσία εξαπολύει ανεύθυνες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

«Δεν θα παρακολουθήσουμε παθητικά την ιστορία, θα γράψουμε ιστορία. Οφείλουμε να το κάνουμε αυτό, για εμάς, για το μέλλον, για την ανθρωπότητα» κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...