21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τζούλιαν Ασάνζ: Παρέμβαση της Γερμανίας ζήτησε η οικογένειά του, «όχι» από το Βερολίνο

Ημερομηνία:

Ο πατέρας και ο αδελφός του Τζούλιαν Ασάνζ κάλεσαν χθες Δευτέρα τη γερμανική κυβέρνηση να παρέμβει στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να του ζητήσει να βάλει στο αρχείο τις ποινικές διώξεις σε βάρος του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks.

«Η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να εκφράσει στον πρόεδρο Μπάιντεν τις ανησυχίες της για την υπόθεση αυτή και να ζητήσει οι διώξεις να εγκαταλειφθούν», είπε ο Γκάμπριελ Σίπτον, ο αδελφός του κ. Ασάνζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υπέγραψε την εντολή έκδοσης στις ΗΠΑ του κ. Ασάνζ, ο οποίος πρόκειται να ασκήσει έφεση. Ο Αυστραλός διώκεται από τις αμερικανικές αρχές για κατασκοπεία και κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή 175 χρόνων κάθειρξης για τη διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων.

Η οικογένειά του και υποστηρικτές του τονίζουν πως πρόκειται για δημοσιογράφο και υπερασπιστή των ελευθεριών του Τύπου και της έκφρασης.

Ο πατέρας και ο αδελφός του ζητούν από το Βερολίνο να ασκήσει την επιρροή του στο NATO και να υπερασπιστεί την υπόθεση του ανθρώπου τους στην επικείμενη σύνοδο της G7 στη Βαυαρία στα τέλη του μήνα.

«Θεωρούσα πάντα ότι το να μην κάνεις τίποτα είναι μια μορφή έγκρισης, συνέργειας», είπε ο πατέρας του κ. Ασάνζ, ο Τζον Σίπτον.

«Όταν προσπαθείς να μιλήσεις για την ελευθερία του Τύπου στη Ρωσία ενώ εγκρίνεις την έκδοση ενός δημοσιογράφου και εκδότη επειδή έκανε τη δουλειά του, χάνεις τα επιχειρήματά σου», πρόσθεσε ο Γκάμπριελ Σίπτον.

Τα δύο μέλη της οικογένειας του Τζούλιαν Ασάνζ προγραμμάτιζαν να έχουν χθες Δευτέρα και σήμερα συναντήσεις με γερμανούς κοινοβουλευτικούς, μέλη ομάδας η οποία υποστηρίζει τον ιδρυτή του WikiLeaks.

Όχι από τη Γερμανία

Πάντως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστραϊτ ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει καμία πιθανότητα πολιτικής παρέμβασης της Γερμανίας σε δικαστική διαδικασία σε άλλη χώρα.

«Η νομική διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, θα δυσπιστούσα όσον αφορά μια πολιτική παρέμβαση», είπε ο κ. Χέμπεστραϊτ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, προσθέτοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση αυτή.

Ο κ. Ασάνζ παραμένει τα τελευταία τρία χρόνια κρατούμενος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, κοντά στο Λονδίνο.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks πέρασε προηγουμένως επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου είχε καταφύγει το 2012.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...