21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την 4η δόση – «Καμπανάκι» για νέα μετάλλαξη

Ημερομηνία:

Για την πορεία της πανδημίας, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά και για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις μίλησαν οι ειδικοί -μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Τσιόδρας- κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Πανδημία: Έρχεται νέα μετάλλαξη;

Η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου, τόνισε ότι οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού είναι ακόμη πιθανές λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ένας παράγοντας για την εκδήλωση νέων παραλλαγών, ενώ υπάρχουν και περιοχές στον πλανήτη με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού», ανέφερε η καθηγήτρια.

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Τσιόδρας πρόσθεσε πως τα δεδομένα κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση και πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα.

«Η Αφρική ήταν η γενέτειρα νέων στελεχών. Είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κατάσταση και η διασπορά σε ένα πληθυσμό», είπε.

Εμβολιασμοί: Τι θα γίνει με την τέταρτη δόση

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, η κ. Λάγιου αποκάλυψε πως θα ληφθεί σχετική απόφαση και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Ακόμη είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών» ανέφερε η κ. Λάγιου, ενώ επισήμανε πως η τέταρτη δόση «δεν προστατεύει κάποιον από την ικανότητα να μεταδίδει, αλλά προστατεύει τους ανθρώπους μεγαλύτερη σε ηλικία από το να κολλήσουν βαριά».

Όσον αφορά τα παιδιά, διευκρίνισε πως η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αποφασίσει μόνο αναμνηστική τρίτη δόση σε ειδικές κατηγορίες παιδιών και επισήμανε πως λίγες είναι ακόμη οι χώρες που έχουν αποφασίσει το αντίθετο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε ότι «οι αναμνηστικές δόσεις θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και όχι για τον γενικό πληθυσμό».

Παράλληλα, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτική Ιατρικής, Δημήτριος Παρασκευής, επεσήμανε πως το κριτήριο για τέταρτη δόση είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Τέλος, ο καθηγητής παθολογίας και λοιμώξεων, κ. Τσιόδρας επισήμανε πως οι συγκρίσεις των εμβολιασμένων πρέπει να γίνονται με τον σωστό τρόπο.

«Κάποια κράτη προχωρούν στον εμβολιασμό με 4η δόση κυρίως σε εμβολιασμένους αλλά έχοντας περιορισμένα δεδομένα. Προβλέπω πως θα είναι μία συνεχής συζήτηση».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα νέα μέτρα για τη σχολική βία είναι η καταδίκη των παιδιών

Κατά την Ελληνική Αστυνομία, η βία, η εγκληματικότητα με ανήλικα θύματα ληστείας,...

Κομισιόν: Η Ελλάδα να διασφαλίσει το αδόμητο 100 μέτρων στον αιγιαλό

Την απάντησή του, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέστειλε...