20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Το ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των σουηδικών εκλογών

Ημερομηνία:

Το ακροδεξιό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» ξεπέρασε τη Δευτέρα στις δημοσκοπήσεις το κύριο κόμμα της δεξιάς αντιπολίτευσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου στη Σουηδία.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της SVT/Novus που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (22 Αυγούστου), το ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών έλαβε υποστήριξη 21,5%. Εν τω μεταξύ, το κύριο αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα των Μετριοπαθών προσγειώθηκε στο 17,4%.

Η νέα δημοσκόπηση σημαίνει ότι οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας μετά τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τον ηγέτη του SD Τζίμι Άκενσον να γίνει πρωθυπουργός.

Ωστόσο, υπό το φως της νέας δημοσκόπησης, ο Άκενσον πιέστηκε για το θέμα της κυβέρνησης σε συνέντευξή του στη Σουηδική Ραδιοφωνία.

Ο ηγέτης του SD δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει καμία ανακοίνωση πριν από τις εκλογές, ούτε για το αν θα διεκδικήσει τον ρόλο του πρωθυπουργού αν η παράταξή του βγει πρώτη, ούτε για το αν το SD θα διεκδικήσει μια θέση σε μια μελλοντική δεξιά κυβέρνηση.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να καθίσω και να χαράξω κόκκινες γραμμές για το πώς θα πρέπει να είναι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουμε μετά τις εκλογές. Αν ήταν στο χέρι μου, θα ήμουν σε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, αλλά δεν μπορώ να το κάνω αυτό μόνος μου», δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο P3.

Η σχέση μεταξύ των Μετριοπαθών και των Σουηδών Δημοκρατών αναφέρθηκε συχνά κατά την προεκλογική περίοδο. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και των Μετριοπαθών, Ουλφ Κρίστερσον, έκλεισε την πόρτα στο να επιτραπεί στο ακροδεξιό κόμμα να συμμετάσχει το ίδιο σε μια πιθανή δεξιά κυβέρνηση, αλλά άνοιξε την περασμένη εβδομάδα το δρόμο για την επιρροή της SD στην πολιτική.

«Θέλω να τους δώσω μια σοβαρή προοπτική για την οποία θα συμφωνήσουμε πριν από την εκλογή της κυβέρνησης. Ότι έχουμε ένα κοινό όραμα για το τι θέλουμε να πετύχουμε και ότι έχουμε συγκεκριμένους στόχους», δήλωσε ο Κρίστενσον στη σουηδική εφημερίδα DN.

Η δημοσκόπηση της Novus έδειξε επίσης ότι οι σουηδικές εκλογές θα είναι απίστευτα αμφίρροπες, καθώς η διαφορά μεταξύ του δεξιού και του αριστερού μπλοκ είναι μόλις 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι, το Κόμμα της Αριστεράς και το Κόμμα του Κέντρου συγκεντρώνουν μαζί 49,6%, ενώ οι δεξιοί Μετριοπαθείς, οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες βρίσκονται ακριβώς στα πόδια τους με 49,3%.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μόνο μία έδρα από τις 349 χωρίζει τα κόμματα σε δύο μπλοκ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...